用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 聖文德天主教(鳳德道) vs 聖母小學
go

聖文德天主教(鳳德道) vs 聖母小學 [複製鏈接]

請大家比d意見
   0    0    0    0

回覆:Hoayee 的帖子

聖文德

noted with thx

如果你小朋友係女仔,而又有$又想谷就去聖母。因為聖母都算係黃大仙區出名既私女校。
如果你唔想比學費,又想搵間可以選擇谷或冇咁谷既學校就去鳳聖。因為鳳聖係band 2頭的支助學校,而佢有普通班同英文班/精英班。
另2者都有聯系中學,聖母書院同聖文德書院!

邊間好就真係無咩研究,但上次去鳳聖扣門當日,係間小圖書館度等小朋友入場,但後排有家長同小朋友坐埋一齊,有d就係個台度跳黎跳去,好嘈,家長又無咩阻止,仲要自己同其他家長傾埋一份,熱鬧過街市。老師入黎講左話唔可以咁跳上跳落,靜左10分鐘都唔夠,又黎過,家長繼續無阻止,我覺得好嘈好煩。然後到副校入黎,一共講左三次,一次比一次大聲,頭兩次叫停,都係小朋友🈶️小朋友玩,家長有家長傾,好不熱鬧!勁過城市論壇!但三次副校大喝先識得停!今日也知道熱鬧家長們有部份錄取了....我選擇的話絕對會讀聖母...鳳聖給我印象太差....

如果你小朋友受得谷就一定系聖母,但我可以講你聽我樓下的女仔讀左一年聖母頂吾順,二年級組轉左來聖文德。聖母教得深,默書多,中學嘛嘛。

其實聖母又唔算好谷, 我個女讀了2年, 淨係考試測驗先溫習. 成績中等, 名列前矛一定無佢份. 家長群組內的家長都係屬於沒有太大野心的一群, 只希望小朋友沒有太大壓力地開心學習. 其實同普通津小的壓力度差不多. 當然, 學校希望訓練小朋友的修養, 所以不像國際學校般, 小朋友可以隨便亂跑亂跳, 或在課堂內隨便發言. 坐唔家既小朋友真係唔好選聖母.  

引用:其實聖母又唔算好谷,+我個女讀了2年,+淨係

原帖由 世賢 於 16-08-22 發表
其實聖母又唔算好谷, 我個女讀了2年, 淨係考試測驗先溫習. 成績中等, 名列前矛一定無佢份. 家長群組內的家 ...
讀左2年無讀了?

‹ 上一主題|下一主題