用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 新南威爾斯大學國際比賽及評核 (UNSW Global Australia) ...
樓主: yee8001
go

新南威爾斯大學國際比賽及評核 (UNSW Global Australia)

hktbaby 發表於 17-6-23 16:16
我想知P.4 數學 (High Distinction) 只可以答錯多少條?
因為主要計%,所以我估無一定話錯幾題。而且每一題的weighting 都唔同。見小朋友拎返D卷,一個錯6題,一個錯5題,都係high distinction

醒目開學勳章 貢獻勳章

以我所知嘅"測試"當中,呢個係澳洲板嘅"分級能力測驗"
美國都有個,叫SCAT。

認受性呢,如果講數學,大家應該明白,數學叻嗰班係超前嘅,而唔係單單應付到佢學齡同級嘅數學,而呢類分級能力測驗,係唔能夠揾到超前嗰班

CTY就用SCAT+2年,去搵能力超前嗰班,即grade 3考grade 5卷,再以grade 5人成績作對比

如果係以呢類方法做嘅分級能力測試,較有意義,但當然,老師識唔識睇呢?真係唔知....
恐龍家

醒目開學勳章

b3410 發表於 17-6-25 00:16
因為主要計%,所以我估無一定話錯幾題。而且每一題的weighting 都唔同。見小朋友拎返D卷,一個錯6題,一個 ...
[size=13.3333px]我仔都係小四,錯7題係distinction

小曳人 發表於 17-7-13 16:40
以我所知嘅"測試"當中,呢個係澳洲板嘅"分級能力測驗"
美國都有個,叫SCAT。
grade 5考grade 5卷
shoud be
G3考G5卷?

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 17-7-14 13:02
grade 5考grade 5卷
shoud be
G3考G5卷?
yes, typoing error. thx for your correction.
恐龍家