用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 新南威爾斯大學國際比賽及評核 (UNSW Global Australia) ...
go

新南威爾斯大學國際比賽及評核 (UNSW Global Australia) [複製鏈接]

請問你哋小朋友有冇  參加   新南威爾斯大學國際比賽及評核(The University of New South Wales, International Competitions and Assessments for Schools)? 阿仔第一次參加尋日派咗證書. 請問呢個考試有冇認受性? 係升中自行填表時可以填嗎? 數學科證書 只係(Credit) 填唔填好?
科學:成績25/30 (Distinction) (Top 7 percent of Primary 4 participants in Hong Kong)
數學:成績30/40 (Credit) (Top 29 percent of Primary 4 participants in Hong Kong)

王家爸爸  數學Medal加上英文Distinction對申請SPCC同DBS無用,其他唔知道。  發表於 16-6-17 10:28
   4    0    0    0

回覆:新南威爾斯大學國際比賽及評核 (UNSW Global Australia)

我也想知道!

四年班都唔洗填,若然你乜都無又想塞d野落去就填,不过填Distinction好了,credit更無用~

Yanamami 發表於 16-6-12 14:48
四年班都唔洗填,若然你乜都無又想塞d野落去就填,不过填Distinction好了,credit更無用~ ...
五年班會再報名比賽, 如果考得好只填五年級證書, 上次考只上一堂冇做派返黎練習就走去考, 下次考要做吓練習張證書會好睇D.

yee8001 發表於 16-6-11 10:51
請問你哋小朋友有冇  參加   新南威爾斯大學國際比賽及評核(The University of New South Wales, Internati ...
請問是如何報名的?幾多年級開始可以考呢?

請問你哋小朋友有冇  參加   新南威爾斯大學國際比賽及評核(The University of New South Wales, Internati ...

我仔(P.3)都考咗這個比賽既數學,但学校仲未派證書。我哋經學校報名參加,但我學校無堂上更無派練習來準備喎!

Yanamami  唔洗準備,人人裸考。  發表於 16-6-20 22:12

Rachelmummy2008 發表於 16-6-14 18:56
請問是如何報名的?幾多年級開始可以考呢?
我哋學校派通告問學生報唔報名, 我唔知呢個比賽好唔好填咗唔去, 但老師叫阿仔試吓. 我先俾佢參加.

醒目開學勳章

bbforever 發表於 16-6-16 03:54
我仔(P.3)都考咗這個比賽既數學,但学校仲未派證書。我哋經學校報名參加,但我學校無堂上更無派練習來準備 ...
我仔都係, p.3 經學校報名,亦是無堂上更無派練習來準備,只係考前教佢哋點填答案,成績早個幾星期前已派

王家爸爸  呢啲野玩下算啦,無必要準備    發表於 16-6-17 10:30

個人覺得呢個試最大好處係有好詳情既資料,講你知每題你答得啱唔啱,有幾多人答啱。如果有啲範圍大家都答啱,你錯,咁就需要加倍努力。

COE1205  明白,多謝指教  發表於 16-6-17 12:24

王家爸爸 發表於 16-6-17 10:33
個人覺得呢個試最大好處係有好詳情既資料,講你知每題你答得啱唔啱,有幾多人答啱。如果有啲範圍大家都答啱 ...
謝謝王家爸爸回覆,希望阿仔下次有進步

王家爸爸 發表於 16-6-17 10:33
個人覺得呢個試最大好處係有好詳情既資料,講你知每題你答得啱唔啱,有幾多人答啱。如果有啲範圍大家都答啱 ...
請問如仔女學校冇安排,就沒有機會可以報考了?

請問是不是每個學生都會有證書? 無論成績如何

醒目開學勳章

hellonikki 發表於 16-6-22 15:23
請問是不是每個學生都會有證書? 無論成績如何

找到以下資料獎項與國際認可[p=18, null, left]除了學生報告,每位參賽學生將獲頒發根據下列準則而釐定的不同證書:

獎項         

每個國家/地區每年的獲獎人數比例

高級榮譽證書成績最好的1%參賽者
榮譽證書其後的10%參賽者
優異證書再其後的25%參賽者
優良證書再其後的10%參賽者
參賽者證書其餘所有參賽者
進步證書校長如欲鼓勵那些表現有明顯進步而又未能獲得獎牌的學生,可於學校專用的報告網頁安全地下載此證書,並自行頒發予學生。此證書頒發的準則,可由學校自行訂定。

請問升中自行填表時只係(Credit) 冇(Distinction)填唔填可以好?

UNSW 對升中有冇作用就見仁見智同埋睇學校,Credit 就唔建議寫,因為 Credit % 範圍大,Distinction 就好 d,最主要都係呈分試成績好。

我覺得你當 UNSW 係一個能力證明,佢可以話到畀你知道仔女掌握到幾多野,課外知識吸收到幾多,好多題目都係課外,裸考為主,冇得話點預備。同時你可以同全港嘅學生比較。有 d 家長覺得仔女該科目好差,但係可能係因為同校同學超班導致你比較之下差,又有家長可能覺得仔女成績好好,但係出到去比其實唔係想像中咁好。UNSW 好公正,用全港數據去分析你嘅能力。

1998Ruby1998 發表於 17-6-23 00:45
UNSW 對升中有冇作用就見仁見智同埋睇學校,Credit 就唔建議寫,因為 Credit % 範圍大,Distinction 就好  ...
十分感謝你解答,原來Credit 成績只係一般好,咁我都係唔好加入阿仔個人檔案好D, 最近有個卓越學生領袖選舉,因為又要請人寫推薦信,我會俾份阿仔個人檔案係推薦人參考,希望推薦人可以了解多D阿仔.

想問問王家爸爸,你說數學拿medal 和英文拿distinction 對考SPCC 和DBS 冇用。好奇一問,那小孩數學不會差到哪裏,
英文也可以,是否中文差些?我估計如果考得UNSW,應該都會否
其它數學比賽而且成績也不會差。

是否大部分學校都會參加這個試?

我想知P.4 數學 (High Distinction) 只可以答錯多少條?

Sherry_mom 發表於 17-6-23 13:39
想問問王家爸爸,你說數學拿medal 和英文拿distinction 對考SPCC 和DBS 冇用。好奇一問,那小孩數學不會差 ...
medal 好勁!
‹ 上一主題|下一主題