用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 記性佳的小朋友如何練sight reading?
go

記性佳的小朋友如何練sight reading?

我自己從來不背譜一定要邊睇邊彈,所以sight reading 算幾好,隔左咁多年再學第二種樂器都好易上手。但我個仔咩歌連皇家出的sight reading 書都係最多2次就背左,叫佢練sight reading 時對眼跟本冇望住譜,所以sight reading 好弱。請教大家如何幫佢改善sight reading 好呢?

引用:我自己從來不背譜一定要邊睇邊彈,所以sigh

引用:我自己從來不背譜一定要邊睇邊彈,所以sigh

原帖由 Ocean419 於 16-06-11 發表
我自己從來不背譜一定要邊睇邊彈,所以sight reading 算幾好,隔左咁多年再學第二種樂器都好易上手。但我個 ...
我反而唔邊睇邊彈

Sightreading,彈兩次就記得咁快,唯有搵其他差唔多程度的書比佢sightreading,話明sightreading,係需要從來都未彈過,每次都要比新的曲目

我兩個仔都係記譜超快,校際中組嘅歌弟弟拉兩堂已經可以背到譜上台表演,哥哥考試七八級歌如是
但同時兩個都係sight-read 王,哥哥八級考試sight reading 幾乎滿分,考官comment 第一句係「like a prepared piece」,原因是兩個狂拉團。我個人覺得拉樂團絕對訓練到sight reading

Barbe  Agree  發表於 16-6-11 14:19

引用:+本帖最後由+pamelaywy+於+16-6-11+14:11+

原帖由 pamelaywy 於 16-06-11 發表

我兩個仔都係記譜超快,校際中組嘅歌弟弟拉兩堂已經可以背 ...
我仔學校的樂團並不特出多數要小三先有機會,請問坊間有咩樂團比較專業和適合小一二的學生參加?

引用:Quote:原帖由+pamelaywy+於+16-06-11+發表

Ocean419 發表於 16-6-11 14:38
我仔學校的樂團並不特出多數要小三先有機會,請問坊間有咩樂團比較專業和適合小一二的學生參加?

...

要睇你咩樂器同咩程度,唔直接跟年齡有關
我兩個仔小一二已經拉緊不同嘅團

回覆:Ocean419 的帖子

簽名被屏蔽

我仔也是sight reading較弱
小提琴老師起初會給他一些程度低一兩級的歌,要求他不停頓不回頭地拉,拉的時候音要準,拍子要啱,不停地提他眼睛要望早一兩個小節。我仔當時每星期上課都拉三首新歌,兩年下來,sight reading 由超慢進步到目前的「可以」。樂團有沒有幫助呢?他說少許。

反而我大仔在學校替合唱團伴奏,因有壓力要在很短時間內彈好首歌,他平時唔夠時間練琴,記憶力又普通,sight reading 就這樣被逼進步
for every one criticism, three positives must be given.

引用:+本帖最後由+pamelaywy+於+16-6-11+14:56+

原帖由 pamelaywy 於 16-06-11 發表
假如長笛約3級程度,有適合初小生的樂團推介嗎?

簽名被屏蔽

回覆:記性佳的小朋友如何練sight reading

參加樂團對sight read有幫助。奏對夾拍子和和聲已有難度。即使奏對,也未必聽到自己奏甚麼。

回覆:Ocean419 的帖子

簽名被屏蔽

solo背譜是少不了的事、曲目越來越大、自然日子有功....
樂團和伴奏則偏向閱譜快和準、差別相當.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:solo背譜是少不了的事、曲目越來越大、自然

簽名被屏蔽

似乎許多大師同様背譜的吧
!許多同樣把譜架拿開才演奏...

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:+本帖最後由+bebebe12345+於+16-6-12+10:04

簽名被屏蔽

哦、講chamber music和sonata吧......
管樂注意得少......失覺!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

簽名被屏蔽