用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心 ...
樓主: Bobo1210
go

叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心   [複製鏈接]

引用:當年阿仔派了第9志願,我和太太也很失望,

原帖由 小B_baba 於 16-06-11 發表
當年阿仔派了第9志願,我和太太也很失望,在没有offer下無去註册!(回想起來都覺得很勇!)後來叩門去了油尖 ...
你地好勇啊(冇去註冊!)!但仔仔都好叻,叩到軒下!但願我小朋友有你仔咁好運!

叩門一次唔得,便當是一個經驗累積,下一次再做時便會更好,要俾小朋友正能量,同小朋友一同加油,就算最後入了那一間,我們都問心無愧,因為大家一齊努力了。我們一齊加油吧!

係呀!當時父母都反对,但我倆認為阿仔學術不錯,相信一定有欣賞他的學校。

五年前我都走過這條叩門之路,明白你心情,但情況未必如你所想咁差,應該開始有位放番出嚟,加油,希望在明天
MCS奮鬥中        

Bobo1210 發表於 16-6-11 07:49
多謝大家鼓勵丫 道理我是明的 但我真的很難過
剛剛開始第一步, 仲 有 6 年 ,  你 咁快就話 成 世人未試過日日都咁唔開心 ??

你點捱 落 去 呀

忍住 啦 ,  衝 呀

回覆:Bobo1210 的帖子

努力呀!這一年來我都患得患失,又失眠,報名加上面試、等結果、收reject........身心俱疲,情緒低落....捱埋嚟幾日, 和小朋友一起加油!

hppa  Add oil  發表於 16-6-11 14:47

haydor 發表於 16-6-11 11:02
努力呀!這一年來我都患得患失,又失眠,報名加上面試、等結果、收reject........身心俱疲,情緒低落....捱 ...

無 錯 喇,  就 好 似 今 日 天 氣 咁 , 我 地 做 人 父 母 嘅 呢 個 階 段 係 為 小 朋 友 佢 地 遮 風 擋 雨 , 無 咁 得 閒 係 到 同 人 講  日 日 唔 開 心

你 咩 心 情 做 人 就 有 咩 性 格 小 朋 友

自 己 想 想 啦 ,  一 股 作 氣 去 叩 門 啦

唔好唔開心啦,叩門機會係比較微架,咁多人爭一個位. 放輕鬆d,  到最後讀邊間其實冇乜大不了架。朋友仔仔學術好好,派唔到第一志願,四處去叩門,最後第一志願果間連叫佢去interviw 既機會都冇,最後近近地入樓下果間二線學校,第一年就考全級第一,小朋友有自信又返得開心,老師又對佢好,最正就係近,小學返全日,時間好寶貴,唔會再轉校。

另一個派唔到心水,小一考到好成績,小二去第一志願叩門入左,入左覺得d 老師唔係咁好,考頭五老師都唔滿意,冇鼓勵說話不特止,仲話佢做事馬虎,下次唔會考得好

所以呢~~唔好睇得咁重,得一些可能失一些架。

引用:回覆+Risakowong+的帖子 舊油天,不過我有

原帖由 wingmanlam 於 16-06-11 發表
回覆 Risakowong 的帖子

舊油天,不過我有私小back up
重以為舊油天呢d學校會寧願吉左個位等下學期或出年先揀中、英、數插班筆試最高分個d學生黎收添!抵讚!

做人至緊要開開心心 :-D

引用:Quote:原帖由+Bobo1210+於+16-06-11+發表多

原帖由 meowymeowy 於 16-06-11 發表
最大的敵人就是自己,開朗d連運氣都會好d。條條大路通羅馬,我識人LSC會考1分,亦識人讀村校做了醫生。人望 ...
👍🏻👍🏻

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

條條大路通羅馬
唔怕輸在起跑線!最緊要將勤補拙!

回覆 Bobo1210 的帖子

想當年我都喊咗好耐, 甚至試過自己一個喺車放聲大喊, 但喊完之後就要收拾心情, 努力扣門, 最後慶幸有三間私小收, 其中兩間係之前冇申請過, 所以千萬唔好放棄, 囡囡靠你架, 你要撐住呀, 祝早日收到好消息! 加油!

hppa    發表於 16-6-11 14:49

回覆:叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心

唉,真係心情同天氣一樣差,6號交扣門form又黃雨,今日扣門高峰又係咁,大人細路濕哂仲要趕場塞車,個天可唔可以比我地好過d?!

我見到十時多很大雨,D人就算落的士走入新油天,我估都林到濕晒(我家望到學校正門)
都覺得父母小朋友都辛苦

missparent 發表於 16-6-11 02:10
有91網小朋友前幾年派咗四寶,叩吓一間好D收跟住又另一間好D,最尾叩到入培基! 希望在明天! 加油!
最尾叩到入培基 

都行到呢度,最多頂多2個月,捱埋去。

舊年我的小朋友也是抽到第七志願,一路叩門,到九月開學的入讀第二志願小學,校服書簿也買齊,幸運地,開學兩星期後,收到第一志願學校電話。
所以,各家長不用灰心,因為機會會去到九月中的。

hppa    發表於 16-6-11 14:50

回覆:Bettylau 的帖子

不分認同!父母應為孩子們遮風擋雨!加油!

回覆 twlo 的帖子

你真幸運,我舊年係完全叩唔到,就算開咗學再寫信都冇回音,真羨慕

加油努力!希望在人間!
‹ 上一主題|下一主題