用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍真光 call waiting list
樓主: apple1990
go

九龍真光 call waiting list

因為可以坐巴士帶佢返學放學
小六可選九龍城校網
學校教出來的學生真係好好。

引用:回覆+sissysze+的帖子 德雅是英小嗎?中學

原帖由 whitepurin 於 16-06-11 發表
回覆 sissysze 的帖子

德雅是英小嗎?中學也脫龍了。不過成績上好像德雅較好。 ...
Agree成績德雅較好。也比九真谷。

中學會脫龍。

德雅係中文小學。

回覆:九龍真光 call waiting list

我女今朝收到電話,我都冇要到學位啊!

引用:我女今朝收到電話,我都冇要到學位啊! +

原帖由 fionacat 於 16-06-11 發表
我女今朝收到電話,我都冇要到學位啊!
有更好offer嗎?

你地係2nd in後收call?

mobimobi 發表於 16-6-11 14:35
你地係2nd in後收call?
No...去年11月 頭首輪面試,冇2nd in....只收到電郵 waiting....噚日直接收電話offer.

回覆:apple1990 的帖子

為什麼放棄啊?

引用:Quote:原帖由+fionacat+於+16-06-11+發表我

原帖由 kingqueen513 於 16-06-11 發表
有更好offer嗎?
有更好的津校

我女當日係無second in的,first in完收到waiting信,我諗好多人放棄咗?

其實我都waiting 緊,但冇offer!

2nd in後止步無收call,反正收call全部係first in......😭😭😭😭

回覆:mobimobi 的帖子

打去學校問吓好喎,照道理之前有second in應該大機會d

引用:2nd+in後止步無收call,反正收call全部係fi

原帖由 mobimobi 於 16-06-12 發表
2nd in後止步無收call,反正收call全部係first in......😭😭😭😭
你second in 後是waiting?

回覆:fionacat 的帖子

我都係first in 完 waiting!
之後直接call 注冊,無再second in.

等如她上次已給分數,而second in 一批再給一次分數,再大家排隊,先call最高分。

回覆:Marco2010 的帖子

其實有點奇怪和不公平,那些有second in的,即first in 分數高過那些沒有second in的!如今又會因為second in 不夠高分而先給offer 予那些first in waiting .

引用:其實有點奇怪和不公平,那些有second+in的

原帖由 frozen124 於 16-06-12 發表
其實有點奇怪和不公平,那些有second in的,即first in 分數高過那些沒有second in的!如今又會因為second  ...
或者佢個second in係用嚟評定一啲喺first in未能夠睇得清楚嘅嘢?

我女first in時,佢話除英文部分外(佢英文好弱),其餘都答得好(佢話)。可能學校確係有d嘢較睇重,喺最後一round再一齊衡量。

唯有咁解釋,因為確係奇怪嘅!

引用:其實有點奇怪和不公平,那些有second+in的

原帖由 frozen124 於 16-06-12 發表
其實有點奇怪和不公平,那些有second in的,即first in 分數高過那些沒有second in的!如今又會因為second  ...
就是甘,好奇怪

Kathy_bo 發表於 16-6-11 15:00
為什麼放棄啊?

可以參孝 hkpapa852 喺 2015年11月 發表嘅相關意見如下:

九真/培道: 九真
兩都都在九龍城中學網, 同為基督教學校, 都有一間聯繫B2頭英小, 以B1率計和中學水平計, 九真較佳

禮賢/德雅: 德雅
兩都都在深水埗中學網, 同為沒有直屬/聯繫中學, 水不差不多. 德雅與聖母玫瑰為姊妹學校, 加上即實使與德中脫脫龍, 要上德中應該較外校生有優勢

九真/聖母: 九真
聖母直屬中學只是B2頭, 和九真同級, 水準亦差不多 (今年可能較九真差), 但中學網較九真差, 所以選九真

德雅, 九真:
兩者接近比較難決擇, 著眼點應放在中學想讀女校定男女校. 深水埗區B1中學以女校為主, 九龍城區以男女校為主.

本人小朋友係囡囡,並認為小學階段不一定要讀英文小學;而且若比較中學出路的話,除以上所提及嘅分析,假若不辛要讀中中,深水涉區 德貞女子中學及德雅中學....比起九真中學..個人認為差不多。

最後,選 德雅 而 棄 九真。

似乎德雅及真光收生都好類似、應該她們都喜歡收同一個特性的小朋友

引用:似乎德雅及真光收生都好類似、應該她們都喜

原帖由 Marco2010 於 16-06-14 發表
似乎德雅及真光收生都好類似、應該她們都喜歡收同一個特性的小朋友
我都覺