用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 阿仔令我好頭痛。
go

阿仔令我好頭痛。

阿仔6歲,K1時因行為有問題去見心理醫生懷疑Asperger 加資優。K2 行為正常返完全無問題,學業上老師話超越同齡,所以我地無再特別見醫生或做評估。
宜家year 1 ,剛見家長老師話上課態度惡劣、懶、唔願意做task。例如老師比一樣數學功課成半個鐘都唔開始,但老師一規定幾耐之前要做完就唔洗3分鐘即刻做完。上半年都還好宜家越來越衰,成日係課室搞搞震,扮鬼扮馬。
最令我頭痛係佢講嘢無句正經,我已經分辨唔到邊句真邊句假。有錯就賴其他人,自己永遠都無問題。今日老師話佢係學校有次連埋幾個同學做錯事,老師比機會同學承認,其他人認左但我個仔死都唔肯認。最後老師同佢傾左好耐先認。我問返佢又係例牌一句都唔肯講。其它行為我可以接受但我真係唔想我仔講大話。我地讀國際學校老師已經好包容,如果唔係應該要個個星期見家長。
雖然我未肯定我仔係唔係質優,但我真心請教妳地d小朋友鐘唔鍾意講大話來掩飾自己犯錯?除左依兩樣嘢其實佢算係好乖好聽話。

醒目開學勳章

引用:阿仔6歲,K1時因行為有問題去見心理醫生懷

原帖由 滑蛋河 於 16-06-10 發表
阿仔6歲,K1時因行為有問題去見心理醫生懷疑Asperger 加資優。K2 行為正常返完全無問題,學業上老師話超越 ...
會不會再去評估一次? 亞氏好多時六歲先出問題, 什麼ODD, ADHD, ADD, 可以作行為治療, 五花八門

回覆:piglet0529 的帖子

I recommend u take him for a comprehensive assessment. the report will be conducive to u for communication with the school. there must be a reason for a kid to be behaving differently from others. a CP's views sounds much more than a parent's self allegation!

引用:Quote:原帖由+滑蛋河+於+16-06-10+發表阿仔

原帖由 piglet0529 於 16-06-10 發表
會不會再去評估一次? 亞氏好多時六歲先出問題, 什麼ODD, ADHD, ADD, 可以作行為治療, 五花八門

...
我都考慮緊,應該會。頭先睇左d資料,打算book暑假去做。評估邊間全面d有得跟進?

引用:I+recommend+u+take+him+for+a+comprehensi

原帖由 MewB 於 16-06-10 發表
I recommend u take him for a comprehensive assessment. the report will be conducive to u for communi ...
Yes I will arrange an assessment during summer holiday. I just hope to get some first hand advices from experienced parents here as we still have 2 weeks to go until summer holiday. We need to help him to get back on track in these last couple of weeks.

阿仔6歲,K1時因行為有問題去見心理醫生懷疑Asperger 加資優。K2 行為正常返完全無問題,學業上老師話超越 ...
小女都六歲,有你講嘅問題,我都係分唔到佢邊句真邊句假…… 我睇過d資優兒童特徵,佢好多都中

幼稚園K3派成績表時見家長,佢老師同我講,佢就唔擔心佢學習能力,但要留意佢會講大話,做錯事唔會認,要老師搵到實質證據才死死氣肯認。

剛看到呢篇
https://m.parenting.com.tw/ask/1285-%E5%B0%8F%E5%AD%A9%E9%81%87%E5%88%B0%E4%BA%8B%E6%83%85%EF%BC%8C%E9%83%BD%E6%80%AA%E5%88%A5%E4%BA%BA%EF%BC%8C%E5%B8%B8%E5%B8%B8%E7%8B%A1%E8%BE%AF%E4%B8%8D%E6%89%BF%E8%AA%8D%EF%BC%8C%E7%9B%B8%E7%95%B6%E8%87%AA%E6%88%91./?utm_source=baby-fans-page.facebook.com&utm_medium=referral&utm_campaign=normal_article

引用:Quote:原帖由+滑蛋河+於+16-06-10+發表阿仔

原帖由 Jo3 於 16-06-11 發表
小女都六歲,有你講嘅問題,我都係分唔到佢邊句真邊句假…… 我睇過d資優兒童特徵,佢好多都中

...
太好有同路人。妳有無咩strategy可以改善依d行為?

引用:回覆+滑蛋河+的帖子 我呀仔有晒你呀仔+d+s

原帖由 dora2009 於 16-06-12 發表
回覆 滑蛋河 的帖子

我呀仔有晒你呀仔 d symptoms! 😰😰由其成日賴人同講到老師發🔥 ...
同病相憐
我打算去小童群益會。我真係好頭痛。
你阿仔除左依d仲有無其它頭痛嘢?

原帖由 Jo3 於 16-06-13 發表
剛看到呢篇
https://m.parenting.com.tw/ask/1285-%E5%B0%8F%E5%AD%A9%E9%81%87%E5%88%B0%E4%BA%8B%E6%83%8 ...
thx for sharing。唔知妳女係唔係咁但我覺得我仔唔認係唔想破壞佢個好孩子形象。佢好想做好孩子得到稱讚但佢有時又突然控制唔到自己內裡個小魔怪。其實我都有問老師可以點做,老師都建議當阿仔肯認錯時要大力稱讚。希望慢慢長大佢地可以改變啦

小女六歲前我對她好嚴謹,作息飲食學習等我會好多管制。
六歲起,她怕我的責罵所以有關的事會隱瞞。知道後我沒有立即識穿佢。我開始用道理去說服她,分析如果她做好會有什麼好結果,有時更會在她能夠控制住自己而稱讚她呢!
當然小朋友好難次次做好,受不住誘惑,當媽的又要再次解釋,來來回回,同時你會感受到孩子是慢慢成長,其實自己也像是成長多一次。

引用:Quote:原帖由+Jo3+於+16-06-13+發表剛看到

原帖由 滑蛋河 於 16-06-14 發表
thx for sharing。唔知妳女係唔係咁但我覺得我仔唔認係唔想破壞佢個好孩子形象。佢好想做好孩子得到稱讚但 ...
我女現時小一班主任話發覺佢會隱瞞d壞事,唔講俾媽咪知,話佢好追求完美,但人哪有不犯錯的,只要肯認就好。要我每晚都要問下佢在學校發生的事,好事壞事都要佢講,反思下自己當日的行為。我承認我對佢在好行為同品格方面好嚴格,有可能太嚴厲,所以唔敢講俾我知,怕我責備。所以我都要改變下自己,要持開放態度,讓她知道咩事都可以同我講。

引用:小女六歲前我對她好嚴謹,作息飲食學習等我

原帖由 Rachelmummy2008 於 16-06-14 發表
小女六歲前我對她好嚴謹,作息飲食學習等我會好多管制。
六歲起,她怕我的責罵所以有關的事會隱瞞。知道後 ...
「 我女六歲前我對她好嚴謹,作息飲食學習等我會好多管制。 」 我都係

引用:Quote:原帖由+滑蛋河+於+16-06-14+發表thx+

原帖由 Jo3 於 16-06-15 發表
我女現時小一班主任話發覺佢會隱瞞d壞事,唔講俾媽咪知,話佢好追求完美,但人哪有不犯錯的,只要肯認就好 ...
我仔也是阿氏 +資優,「規律」對於他呢類人來講好緊要!又,上堂如果悶就會出現行為問題,影響社交活動!十分明白你感受!

引用:Quote:原帖由+滑蛋河+於+16-06-14+發表thx+

原帖由 Jo3 於 16-06-15 發表
我女現時小一班主任話發覺佢會隱瞞d壞事,唔講俾媽咪知,話佢好追求完美,但人哪有不犯錯的,只要肯認就好 ...
無錯我仔就係一個完美主義者。我地其實對佢唔算嚴厲,因為3歲我已經知佢亞氏所以都就住來教。當時我地見過幾堂醫生,醫生都比左d建議我地。醫生話亞氏係非常跟規矩的,所以要比明確規範叫佢地跟。
我宜家就用返以前3歲時對付佢個方法,當時佢成日係學校打人,我set左一條rule就係唔可以打人,每日返學前就問佢個rule係咩。
我上星期就set左3條rules 比佢跟:rule 1 要誠實;rule 2 上課要完全老師比的task;rule 3 唔好做silly行為。然後每日返學前就叫佢講一次rule1、2、3。
希望有幫助

回覆 滑蛋河 的帖子

Visit below web may help you.

http://www.projectaspire.hk/our_services.php

引用:回覆+滑蛋河+的帖子 Visit+below+web+may+

原帖由 Owl2014 於 16-06-15 發表
回覆 滑蛋河 的帖子
Very helpful. Thank you

回覆:滑蛋河 的帖子

其實道理並不難明,將心比己,自我主意強的人都不會喜歡受人控制。講大話是最簡單的途途徑達到目的。我的兒子都有這問題。不過我會咁諗,世界上有甚麼比子子對父母的信任來得重要?因為我當鼓勵我兒子,每個人都會有秘密,唔想講就唔好講;如果要講,媽媽會包容,因為誠車最可貴,就算做錯事都可原諒。之後他有時做錯事,會問我是否誠實就不會受罰。我答是,或只罰少少,因為我會欣賞他的勇敢和誠實;漸漸有了信任,大家關係也會更加親近。