用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天 ?!
樓主: ew3388
go

95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天 ?! [複製鏈接]

引用:真係睇定長睇法。我親戚舊年係放軒下去播道

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-10 發表
真係睇定長睇法。我親戚舊年係放軒下去播道。因為家長唔想谷,想小朋友有個開心童年,平衡發展。無錯播道中 ...
(放軒下去播道)???? 這違反ek法則喎, 版主會ban的

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-06-10+

原帖由 lovebb2 於 16-06-15 發表
(放軒下去播道)???? 這違反ek法則喎, 版主會ban的

播道, I like happy school and 直升中學

我地學校選將天的家長就係話佢中學派位好, 全區來看, 的確最好, 皇仁, 拔萃, St Paul........
但冇寫人數, 可能每間區外名校得一個, 即係十個左右.  另外, 派唔派到區外名校又要睇家長搏唔搏, 同學生叻否無關.  好叻都可以選區內的迦密, 將官......  見到區內中學名單, d 家長就覺得間小學唔夠叻, 唉!

引用:Quote:zhaifufu+發表於+16-6-11+18:03+我個

原帖由 T96 於 16-06-13 發表
點解唔選擇直升播中?文憑試成績關係?
我哋住紅磡,中學係九龍城校網,唔想中學再山長水遠讀!

引用:Quote:原帖由+ew3388+於+16-06-10+發表已抽

原帖由 zhaifufu 於 16-06-11 發表
我個仔讀播道小一,冇同第二間學校比較過,當初選擇播道,因爲我仔讀英文幼稚園,英好過中,我一心衹想個仔 ...
播道好似冇呈分

引用:Quote:原帖由+zhaifufu+於+16-06-11+發表我

原帖由 bebebo 於 16-06-16 發表
播道好似冇呈分
你可以選呈分,不過要放棄播中學位,校長講嘅。

gataloca 發表於 16-6-10 14:48
Yanking520 wants you to release 將天, so she would have better chance at 叩門
成百幾人叩門, 你話咁易入咩.....

我兩個小朋友都讀將天, 大部份老師都好有愛心,他們返學好開心, 功課平日4-6樣左右。一至三年級都沒有分精英班,我大的小朋友都不是精英班, 其實將天不是所有都是傳統教學, 他們會有教品行及自理的成長科。及將天的興趣班好多, 小朋友可以試不同的興趣!

我會選將天, 因為播道中學一般, 大家都耍選中學, 我會選津校!

zhaifufu 發表於 16-6-16 09:25
我哋住紅磡,中學係九龍城校網,唔想中學再山長水遠讀!

九龍城中學校網唔錯

回覆:sinsinlo 的帖子

甘好大壓力喔

‹ 上一主題|下一主題