用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天 ?!
go

95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天 ?!

已抽到將天播道是這兩天才收到offer

播道是開心學習英文語境應較好。 但不知中文程度怎樣?
學生成績水平是怎樣 學生有禮貌嗎? 課程深或淺?學生會否太輕鬆而不太上進?
你們如喜歡播道是因為什麼原因及想小朋友將來怎樣

將天為區內一缐津校,對小朋友將來升一些好的band one中學機會較高一點;但似乎十分谷及較傳統。

小朋友於幼兒園國際班上學,較活動及喜閱讀; 不確定谷不谷得! 如果是你們會選那一間 請給些評語。

亦請播道小學及將天的家長給點用家意見。

謝謝!!

ew3388 發表於 16-6-10 13:41
已抽到將天,播道是這兩天才收到offer。播道是開心學習,英文語境應較好。 但不知中文程度怎樣?
學生成績水 ...
幾時升小1呀??呢兩間係EK 大把POST,你爬下文就一清楚晒. 邊間適合你個仔就只有你自己知.去聽下簡介,了解多啲.

已抽到將天,播道是這兩天才收到offer。播道是開心學習,英文語境應較好。 但不知中文程度怎樣?
學生成績水 ...

本人唔鍾意將天! 我侄仔讀將天!將天唔只分精英班, 而且分精英同次精英,  仲要精英班(唔係次)裡面尾幾個學生某D講座冇得參加!!
你所講一些好既band one係邊D? 如果Band 1A, 都係得10個左右升到!! 就算讀精英or次精英班都唔等於一定係band one生!

至於播道, 唔清楚!

我時時覺得d人話選校睇小朋友本身受唔受谷
其實係幼稚園階段好難睇得清,較難捉摸
好似我囡現在學習無問題,喜歡閱讀
有參加興趣班,唔辛苦全部都係呀囡話想上跟她意願報的
無迫她,但我都未知個囡谷唔谷得
真係入左間小學,先知實際情況
樓主情況有無弟妹跟尾,有我就會選將天

回覆:apple~y 的帖子

選播道喇! 小朋友會讀得開心啲😁😁

回覆:95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天 ?!

我自行抽到將天我give up 左
1. 我睇過觀課,講真我睇完覺得好麻麻,個老師d 英文好廣式英文,小組教學但課堂內容repeat 又repeat! 其實只係講1-12月的月份英文同一年的節日!
2.小組分1、2、3、4 號碼答問題,我再問老師佢地話1號同學最叻,4號同學係最要幫手,所細分小組會1號配4號合作,2同3合作! 如果長期做4, 同學、老師點睇?
3.我有朋友小朋友分別讀唔同班級, 講真係精英班同次精英班, 如果精英班只係頭30(可能更少) 但六年的competition 好大,同同學關係好緊張! 我都有擔心
4. 我小朋友讀英普班但的確我唔再ok 普教中!
5.以上的確好個人意見, 只是個人想法
6. 播道我小朋友無考,所以無意見

學生成績水 ...
如果你真係好concern升B1中學, 應該去區外叩門區外既一線小學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+apple~y+於+16-6-10+14:20+編

原帖由 apple~y 於 16-06-10 發表

我時時覺得d人話選校睇小朋友本身受唔受谷
非常認同K.3 小孩十分難知道受不受谷!我地亦從無谷他來測試!

另外,無细佬、妹跟尾的!

Yanking520 發表於 16-6-10 14:21
選播道喇! 小朋友會讀得開心啲😁😁
Yanking520 wants you to release 將天, so she would have better chance at 叩門

引用:Quote:ew3388+發表於+16-6-10+13:41+已抽到

原帖由 HK-MAN 於 16-06-10 發表
幾時升小1呀??呢兩間係EK 大把POST,你爬下文就一清楚晒. 邊間適合你個仔就只有你自己知.去聽下簡介,了解多 ...
文已爬過!仍是難诀定!

ew3388 發表於 16-6-10 14:48
文已爬過!仍是難诀定!
你讀得國際幼稚園就應該諗跨區更好既學校,TKO 學校好極亦有限.其實係咪兩間都已經收你呢???

回覆 ew3388 的帖子

我自己甘諗(個人意見),反正都抽到將天
當初你放呢間乙一,一定有你原因
都叫一線學校都大把人想入,我會照比小朋友讀
如果入左去覺得好辛苦,唔適合,再搵2,3線學校轉校走
向下游,一定比向上游容易,照入左先試下
我聽朋友講播道中學DSE唔太得,
所以你想選播道,一定要留意埋中學情況
再作決定

gataloca 發表於 16-6-10 14:48
Yanking520 wants you to release 將天, so she would have better chance at 叩門
唔知佢有冇報播道呢

apple~y 發表於 16-6-10 14:54
回覆 ew3388 的帖子

我自己甘諗(個人意見),反正都抽到將天
情況有如上次馮晴VS播道果個.

回覆 HK-MAN 的帖子

我記得上次那個post
都係相同道理
抽到馮晴,我都會選入馮晴試下

回覆 gataloca 的帖子

你真心水清

apple~y 發表於 16-6-10 15:01
回覆 HK-MAN 的帖子

我記得上次那個post
抽到第1志願(大熱門學校)我都會揀第1志願.若果第一志願係次熱學校如田小,信義會,明道之類我會選播道,

apple~y 發表於 16-6-10 15:07
回覆 gataloca 的帖子

你真心水清
又唔好咁樣諗人地

引用:我自行抽到將天我give+up+左 1.+我睇過觀課

原帖由 cherry_chum 於 16-06-10 發表
我自行抽到將天我give up 左
1. 我睇過觀課,講真我睇完覺得好麻麻,個老師d 英文好廣式英文,小組教學但課 ...
Cherry_Shum, thank you very much ! 非常仔細! 可否分享你們自行放棄將天後,大抽獎乙一選擇了那間?再後到那所小學?。。。謝謝!

學生成績水 ...

梗係將天