用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德福幼稚園 強差人意
go

強差人意 [複製鏈接]

本以為是一間有愛心的學校, 但當小朋友有事時, ...校方表面上聽取意見, 但實際上只會包庇, 皆因對方家長是教育界的老師和因德福是學卷制道的學校...所以學校不能勸退有問題學生...

這點大家明白.....但當問題又再發生時....校長竟叫受害同學可以選擇即時退學?!是應有的態度嗎? 難道這樣就可以解決問題?! 就是因為德福大把人排住讀..加上對方是教育界, 學校又是學卷制吧...

詳細情況不能在這裡詳盡..因為有打手出現, 請各位入此學校時要3思....

1    0    0    0

回覆:pigpig_mummy 的帖子

我仔都讀緊
暫時感覺老師都幾好
仔返學都開心
發生左咩事咁嚴重呀?
會不會大家有啲誤會?

一言難盡,只係一間識收錢既學校,當有事時學校無野可以做,我地一班同學開學攪到衣家。完全心淡

其實最緊要小朋友的心理
最好同小朋友傾下計
了解多啲 等佢地能開心上學
學校有時都好難做
始終幼稚園同小學唔同

kingigi 發表於 16-6-11 11:38
其實最緊要小朋友的心理
最好同小朋友傾下計
了解多啲 等佢地能開心上學
學校同老師處理危機很差.....只係一間商業化幼稚園....
就係了解左....我地一班同學至發現有問題.....唔止我一個...
所以要考慮清楚, 同區有好多更有愛心幼稚園....我後悔當初應該簡多幾間

咁暫時覺得我仔很幸運
班主任同協作老師都很有愛心
希望你囡盡快回復心情
開心上學吧!

我仔讀足4年,遇過嘅老師、主任和校長都好有愛心。

喺幼稚園嚟講,德福係大校,樹大有枯枝,其實唔奇喎!

我唔知樓主遇到嘅係點樣嘅事,如果真係遇到好唔掂嘅事,要唱衰佢地的話就不如直接指出,又甚至向教育局投訴或訴諸傳媒。

你直接啲講出嚟,可能我地呢啲一直蒙在鼓裡嘅家長可客觀睇清楚學校係點,唔駛俾佢呃喎!

kingigi 發表於 16-6-11 22:54
咁暫時覺得我仔很幸運
班主任同協作老師都很有愛心
希望你囡盡快回復心情
N班時係好,上k1就黎料,加埋轉左校長,感覺唔同晒,我地向校長投訴,最後,係被勸退學。。

mmlm2016 發表於 16-6-11 23:46

我地小朋友俾其中一個同學長期打,學校無野做到,有啲被佢打到驚,對方家長媽教小學,老豆做差佬,所以晒氣,雙方都都唔合作可以點?學費全區最貴,但小朋友打到驚左返學,就你推佢又推,邊個負責竹,我地班半數小朋友中招,最抵死家長一問老師永遠唔知,,校長永遠話了解,開學到衣家就一年,問題仍然無解決,明白德福有教無類,但似乎當中有野隱瞞,日日咁俾人打小朋友好難頂,你講得岩,睇下點搵報紙教局投訴。。。你知有方法點聯絡嗎?

班中每個小朋友都講得出點被打,俾邊個打,但老師校長永遠話唔見,我話投訴,有啲義工家長話,你唔讀德福都大把人排,打下者,好平常,大佬呀,日日wor...你日日俾人打會點?最抵死係校方回應同態度。。幼稚園係咁既咩?

mmlm2016 發表於 16-6-11 23:46

我都古到你係邊個,每次有人講有人話德福,無論好唔好事你都會出黎講,果然係愛校人士。我都怕你係打手,不過認得你,應唔係。。你好彩呀,4年無遇到事,我地就唔好彩呀,2年就黎料

回覆 pigpig_mummy 的帖子

咁你們依家點做呀?

其實依家有好多途徑可以投訴呀,點解你們班家長成年過去都唔做d嘢呢?百思不解

我地已經報左教育處....你可以打去教署問

Csze1 發表於 16-7-10 00:36
其實依家有好多途徑可以投訴呀,點解你們班家長成年過去都唔做d嘢呢?百思不解 ...
再加埋係呢到同大家講....就係想俾大家知道

教育署點回應呀?
如果真有其事,又咁多小朋友被打,你同其他家長都可以咁草草了事咩?因為呢d事對小朋友日後的成長影響十分大的,點可以就咁算呢?你有退學嗎?

引用:Quote:Csze1+發表於+16-7-10+00:36+其實依

原帖由 pigpig_mummy 於 16-07-10 發表
再加埋係呢到同大家講....就係想俾大家知道
既然咁差,點解唔揾另一間學校?

我女已經退左學了,早走早著

大家可以去學校fb睇,可以睇清更多事實真相

引用:大家可以去學校fb睇,可以睇清更多事實真相

原帖由 pigpig_mummy 於 16-07-11 發表
大家可以去學校fb睇,可以睇清更多事實真相
睇咗,學校處事手法有問題

‹ 上一主題|下一主題