用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你們的資優子女,睡眠如何
go

你們的資優子女,睡眠如何

請問你們的資優小朋友,從bb開始睡眠如何?

你的小朋友有特別的睡覺習慣? 我認為瞓覺同是否資優應該關係不大

引用:請問你們的資優小朋友,從bb開始睡眠如何?

原帖由 MCEsc 於 16-06-10 發表
請問你們的資優小朋友,從bb開始睡眠如何?
不如你先講一下你小孩的情況先啦,開個頭。

我仔自小瞓得少(指時數),但睡眠質素ok

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個bb時係唔識自己瞓,晚晚攰極喊住瞓...
我估佢個腦太active,停唔到

大少少,開始好d,四歲開始自己瞓,唔駛陪,但每次病時就瞓唔到,唔係成晚醒就係眼光光...
恐龍家

回覆:你們的資優子女,睡眠如何

我仔自小睡得少
最清楚是他本人,幼稚園已經話我個腦不停的,好多野諗所以不能睡
我覺得他太active,應該和資優冇關!

4歲前都瞓得好差,經常醒,又唔知佢喊乜!現在五歲幾好好多,但仍然瞓得少,好快 charge 夠電

我仔訓好少,除了好初生時訓得似bb外,好細個訓好少,10個月大後一日都唔知有無10個鐘。

引用:4歲前都瞓得好差,經常醒,又唔知佢喊乜!

原帖由 小王子J 於 16-06-11 發表
4歲前都瞓得好差,經常醒,又唔知佢喊乜!現在五歲幾好好多,但仍然瞓得少,好快 charge 夠電

...
我仔又係經常醒,唔知喊乜,晏覺訓20分鐘😓

引用:Quote:原帖由+小王子J+於+16-06-11+發表4歲

原帖由 MCEsc 於 16-06-13 發表
我仔又係經常醒,唔知喊乜,晏覺訓20分鐘😓
我仔也好快唔肯午睡,一日睡覺少於十小時。一樣呀!🙌🏻😴

係不用多睡也無限能量

幼稚園階段在校內會訓午覺, 但放假一定唔訓 !!

質素一般正常, 但食幾餐燥熱野之後 就會訓得差囉 !

現階段小二 每日平均 9.5 小時, 因自小已建立早睡早起習慣; 放假會更早起身 !!
可能多活動放電, 所以唔覺佢訓唔到; 除非鼻敏感發作

我亞仔兩歲已經唔午睡,而家大個左每日只係睡8個鐘,無論佢幾倦都唔會睡多DD。

醒目開學勳章

引用:我亞仔兩歲已經唔午睡,而家大個左每日只係

原帖由 basbyy 於 16-07-10 發表
我亞仔兩歲已經唔午睡,而家大個左每日只係睡8個鐘,無論佢幾倦都唔會睡多DD。 ...
我仔成日熊貓眼

準媽咪  熊貓眼 系鼻敏感 其中一個特徵呢 !  發表於 16-7-15 12:23

piglet0529 發表於 16-7-10 07:53
我仔成日熊貓眼
我亞仔無熊貓眼,不過如果佢肯睡就可以兩秒睡著,好快就沉睡!

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+16-7-10+07:53+我

原帖由 basbyy 於 16-07-10 發表
我亞仔無熊貓眼,不過如果佢肯睡就可以兩秒睡著,好快就沉睡!
瞓是好快瞓著, 但晚上唔願瞓, 晨早彈起身, 所以成日熊貓👀

我身邊都有朋友瞓極少。

基因造就 「少睡精英」日瞓5小時
【明報專訊】美國一項研究發現,世上有一小撮天生每日毋須睡滿6小時都能精力旺盛,屬於精明能幹、外向的「少睡精英」(sleepless elite)。

加州大學三藩市分校研究發現,有約1%至3%人口是天生的「短睡者」(short sleepers)。他們像貓頭鷹和早起鳥兒的混合體,深宵仍不會昏昏欲睡;短睡4至5小時即能精力充沛地處理一日事務,全日都不會打盹,也毋須飲咖啡提神。

體內含「hDEC2」基因突變

此外,一般人倘睡不夠,會脾氣暴躁,辦事能力下降,影響健康等;但是「短睡者」不僅精力無窮,健健康康,還似乎較具耐痛和調適情緒能力,個性傾向外向、樂觀和好挑戰。

有一對母女自嬰孩期已是典型「短睡者」,專家發現她們體內均含一種叫「hDEC2」的細微基因突變。用基因工程人為獲得此基因突變的實驗鼠也有抗睡能力。

古今名人如美國科學家富蘭克林與意大利文藝復興三傑之一的達芬奇,均屬「少睡精英」;但英國前首相戴卓爾夫人和邱吉爾都睡得少,卻要睡午覺,故不算在內。

加州大學研究員傅英惠(譯音)說﹕「我的長遠目標是,有日可以了解夠,讓我們能自塑無損健康的睡眠模式。」

每日郵報/華爾街日報

回覆 maxifoxy 的帖子

謝謝你分享這個研究。
我也相信有人可以訓少但仍充滿幹勁。

準媽咪  有, 以前公司同事就系咁, 只需訓 4 個鐘 !!   發表於 16-7-15 12:22

暑假來臨,明顯遲上床,約10:30-11:00pm。
起床時間如果沒有活動便讓她自然醒,看看今年情況如何。
因為睡覺的時數好似每年逐少遞減。

準媽咪  一樣 !

大家好!我女並不是什麼資優兒,但她一直都睡得少,現在三歲半每天也只能睡九個多小時已很精神,眼看她的同學可睡十一,二小時,其實大家會不會擔心睡得少影響成長,我不知道有否問題,因為她就是一直都睡得少!

準媽咪  我就覺得睡眠足既比較肥美, 夠可愛 !   發表於 16-7-15 12:21

hopegod 發表於 16-7-14 12:49
大家好!我女並不是什麼資優兒,但她一直都睡得少,現在三歲半每天也只能睡九個多小時已很精神,眼看她的同 ...

我女未三歲已不用午睡,晚上都難入睡,而家都間中要喊到攰先瞓到,我有時專登整喊佢佢話自己個腦too excited瞓吾到,但佢健康和生長又冇乜問題。