用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿學校不是你們想像這樣好
樓主: CYPK
go

聖保祿學校不是你們想像這樣好   [複製鏈接]

DGS & SPCC 有老師不教書, 已不是秘密, 但最奇是被包裝成” 自學能力提升”, “勁人才得”, 云云.
人人有異, 如BB提早吃飯, 快大D, 但就很快….

名校中, 有些人讀唔, 中途逃船放洋. 最近SPCC有F.2 to F4換血廣告, 有留意嗎?

引用:名校中,+有些人讀唔,+中途逃船放洋.+最近

原帖由 馬媽媽 於 16-06-10 發表
名校中, 有些人讀唔, 中途逃船放洋. 最近SPCC有F.2 to F4換血廣告, 有留意嗎?
咁spcc重有—部份係小學上中學嘅有錢人,讀到中—開始走,—d都唔奇。(我有兩個朋友,分别揸benz 同bmw,車小朋友考小—,揸benz個亞太話,個日俾門口亞sim,兜個圈寸佢,点解唔叫司机揸走架車block住個小學門口)

引用:老師不教書的要家長用資源去幫助女兒,校長

原帖由 CYPK 於 16-06-09 發表
老師不教書的要家長用資源去幫助女兒,校長無能........完全不察覺學生學科成績底落的原因,又沒有評審各科 ...
我覺得校長自視甚高,你千其唔好去鬧佢呀!……你—係同個囡轉校,—係同個囡進補,附近好似有—間專補spcs數學嘅補習社,你揾揾啦。

scyauchris 發表於 16-6-9 22:11
我只係唔明, 由小學補習到中學, D小朋友好慘。
你估 麥明詩 拿 10 A 時係唔係咁 ? 到時你就話值得啦

醒目開學勳章

上年阿女的同學入左spcs,上學期考完試,佢父母即cut晒所有課外活動,全程專注補習。

bb560 發表於 16-6-10 11:00
咁spcc重有—部份係小學上中學嘅有錢人,讀到中—開始走,—d都唔奇。(我有兩個朋友,分别揸benz 同bmw, ...
佢地又唔算係有錢,  你見唔見小朋友附近有 保鏢 ??  第二間放學就有

bb560 發表於 16-6-10 11:12
我覺得校長自視甚高,你千其唔好去鬧佢呀!……你—係同個囡轉校,—係同個囡進補,附近好似有—間專補spcs ...
係咩?點解你覺得佢自視甚高既?

bb560 發表於 16-6-10 11:00
咁spcc重有—部份係小學上中學嘅有錢人,讀到中—開始走,—d都唔奇。(我有兩個朋友,分别揸benz 同bmw, ...
因為有咁嘅校長, 成日要同 DGS 鬥,  所以以前 SPCC 嘅女仔好囂

引用:Quote:bb560+發表於+16-6-10+11:00+咁spcc

原帖由 Bettylau 於 16-06-10 發表
佢地又唔算係有錢,  你見唔見小朋友附近有 保鏢 ??  第二間放學就有
我覺得有司機嘅家庭係再有錢d嘅家庭,俾小朋友去外國讀書,應該都完全無難度。有保鏢個d叫富豪,完全唔同級數……我唔係講保鏢哦……

回覆 Bettylau 的帖子

係本身小朋友能力, 更本唔關去補習社事。

樓主好勇呀, 開呢d 惹火題.

先唔好講離地的, 例如: 每間學校都有老師唔教書; 到了中學學生梗係要主動學習; 每間學校都有好老師和不好的老師 ...

講番 d 見到的真實例子, 都有幾個朋友的女兒及自己親人女兒讀 SPCS, 觀感是:
1. 資質平庸的讀得比較吃力, 小學的會有建議你嘗試找合適的學校; 最後唔走都比你留級;  中學的, 亦有不少留級, 十個八個好平常;

2. 老師不教書, 都幾係事實. 不教書, 並不真是咩都唔教, 只是教完就是了. 你明不明是另一回事. 不要期望你睇新聞見到其他學校以活動有趣手法去帶引學生的學習興趣.

3. 頗著重女生有領導風範及外向性格, 成績如果中等, 但如果你參加不少課外活動, 最好能攞獎啦, 學校也很支持的. 你睇本校刊就知了.

4. 外補, 很普遍啦. 由幼稚園, 不少貴價學 phonics 的"興趣班", 都有SPK SPN 的學生, 當然亦有其他名幼的學生. 到了小學中學, 補了習, 話唔話比你聽, 是另一回事了.

5. 成績又唔叻, 又好文靜... 咁就好難在講求卓越的學校, 愉快有自信地學習了.

雲牛 發表於 16-6-10 13:07

先唔好講離地的, 例如: 每間學校都有老師唔教書; 到了中學學生梗係要主動學習; ...
以上放諸四海皆準~

雲牛  係呀, 所以都無咩好討論, 收你就讀啦  發表於 16-6-10 14:29

雲牛 發表於 16-6-10 13:07

先唔好講離地的, 例如: 每間學校都有老師唔教書; 到了中學學生梗係要主動學習; ...
可能要俾錢, 就覺得學校應該好似商業機構, 要提供多D"客戶服務"..... 今時今日, 咁既"服務"態度點得嫁?

王家爸爸    發表於 16-6-10 15:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓主可能冇睇過嗰D "名校secret", 睇完你就會知道呢個情況係好普通既事!

王家爸爸  名校老師Secrets更加有趣   發表於 16-6-10 15:43

這類名校, 考之前應了解清楚學校及自己小孩. 否則自討苦吃.
另外, 有些地區中學也行自學計劃 , 上堂無書教, 只有group discussion. 作文也是同學互改. 家長要小心選擇, 不要只看名氣及入U rate.

回覆:馬媽媽 的帖子

呢句真,家長背後有幾多進補發功,外人真無從得知。入得呢類學校,小d競爭力隨時變成 nobody

在這些傳統名校,想要老師教到你識為止,想要校長下雨天在校門前為你擔傘,真的有點困難。

‹ 上一主題|下一主題