用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小何時會call waiting
樓主: bellasiu
go

福小何時會call waiting [複製鏈接]

回覆:wing_papa 的帖子

我不是說少功課等如學術水平低
只是學術方面真的比不上平兆
小囡在福小p3 , 是happy school
學術真的是平平,我要求不高,happy school 就ok

chung222 發表於 16-7-3 12:27
福小開放日有展覽英文功課, 雖然是英小, 但不見得英文功課的學術水平高, 尤其小一至小三與一般中文小學相約.

引用:Quote:chung222+發表於+16-7-3+12:27+我不

原帖由 AgapePa 於 16-07-03 發表
福小開放日有展覽英文功課, 雖然是英小, 但不見得英文功課的學術水平高, 尤其小一至小三與一般中文小學相約 ...
我朋友讀緊,反而說中文水平唔夠要出面補!

回覆:AgapePa 的帖子

係,你看得好仔細,中英數都係好淺。
如果你要求學術高,就不是你杯茶。福小係happy school ,又多假期,10月有term break ,完全無壓力

回覆:chung222 的帖子

如果要讀深幾級先至叫學術水平高,咁福小的確唔係。但係福小走嘅方向應該係人人都要達到一定水平。學校教得深,唔代表個個小朋友學得到,最後有一大班人淪為失敗者。但如果程度合理,每個小朋友都大致做得到,咁整體水平就會高。睇番學校網頁,福小強調高效能學習,課程亦在改革中。

我個人覺得入讀福小較有優勢,特別係一年級入學,福小係一間不斷進步緊嘅學校。好過去啲去到好盡嘅學校作無謂血戰最後仲要墊人底,枉過童年

回覆:福小何時會call waiting

福小6年級考band 1英中/插其他band 1小學, 競爭力強?

回覆:lovebb2 的帖子

以我所知,福小最主要係升福中(band 1),大部份學生上到去起初會辛苦,但適應後表現都唔差。以下是福中家長會傳出,應該真:上幾年福中入到醫科的是福小學生,今年品學兼優生都是福小學生,上年升福中的學生都好多入最top果班。

回覆:Mathew0214 的帖子

忘了說,今年聽聞部分學生考入St Paul, St Stephen。我屋企人讀緊,話老師講的。

福小得六年歷史,何來有福小親生仔女上福中,有都是臻美舊生

Mathew0214 發表於 16-7-3 13:35
如果要讀深幾級先至叫學術水平高,咁福小的確唔係。但係福小走嘅方向應該係人人都要達到一定水平。學校教得 ...
話晒福小是英文小學, 難免對英文科有D期望, 相對其他直私英小 (eg. St. Margaret,  St. Johannes ), 英文又真係淺D.

都啱,早幾年上咗大學果批是剛接辦時臻美中一二三的學生,只在福小好短時間。但今年升福中的應該是接辦第二年的學生。應該已有兩屆親生仔升咗福中。

回覆:AgapePa 的帖子

家長會有講,學生水平提高咗,都認為程度太淺,所以課程要改革。但學校好強調要照顧所有學生需要。我最欣賞福小呢一點

引用:Quote:Mathew0214+發表於+16-7-3+13:35+如

原帖由 AgapePa 於 16-07-03 發表
話晒福小是英文小學, 難免對英文科有D期望, 相對其他直私英小 (eg. St. Margaret,  St. Johannes ), 英文又 ...
港島很多名女校, 英文都未必深过st Margaret/st Johannes

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+16-07-03+發表話

原帖由 lovebb2 於 16-07-03 發表
港島很多名女校, 英文都未必深过st Margaret/st Johannes
同意。其實點解深就係好?又係「贏在子宮裡」的思維模式?

引用:我不是說少功課等如學術水平低 只是學術方

原帖由 chung222 於 16-07-03 發表
都好想請教下你們昨為用家,對於新校長你們有咩意見及期望呢?

回覆:wing_papa 的帖子

chung222 有小朋友讀小三?今年又有一個申請入學?

chanchanchan999似乎是真道fans, 每次發言都踩福小...:;pppp:

引用:Quote:原帖由+chung222+於+16-07-03+發表我

原帖由 wing_papa 於 16-07-03 發表
都好想請教下你們昨為用家,對於新校長你們有咩意見及期望呢?
我未入學,暫時冇乜意見。不過知道老師同家長都好喜歡新校長。佢上場後學校有好多好的改善。教師團隊穩定了,行政冇以前咁混亂。佢教書教得好好,學生都好鍾意佢。

我小朋友是p3 , 我like 福小,點解你覺得踩福小

每間學校一定有好,有唔好,我like 福小,happy school , 只是如果你要求學術,福小不是學術高,較淺。如果你真是福小家長,無理由唔知

引用:每間學校一定有好,有唔好,我like+福小,h

原帖由 chung222 於 16-07-03 發表
每間學校一定有好,有唔好,我like 福小,happy school , 只是如果你要求學術,福小不是學術高,較淺。如果 ...
我係話chanchanchan999成日踩福小,唔係話你

‹ 上一主題|下一主題