用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華或宣道?
樓主: atyl
go

英華或宣道? [複製鏈接]

回覆:karen55407 的帖子

回覆 karen55407 的帖子

吾係咁高班,都係一個吾錯的back up。
我有朋友都英華小學,都係心儀QC和男拔,有d覺得書院襯佢仔吾起。但有朋友個仔,有英華書院和DB中學的offer,佢卻鍾意英華多d...

引用:回覆+karen55407+的帖子 吾係咁高班,都係

原帖由 Jane1983 於 16-06-09 發表

吾係咁高班,都係一個吾錯的back up。
英華是好學校,但仍有大把中學比佢好,並非只得SPCC、DB、皇仁、英皇。大把官津校係band one A、B的。

有寫幾間中學「等」,不能盡錄啦。
吾係捧書院,話其他學校,我無利益,只係只睇幾間一線直私最好出路的小六生,去比英華好的中學,而吾考量人地六年努力和激烈競爭,以及人地係靠體藝入去的,有時真係輪到你都吾到你。

引用:回覆+karen55407+的帖子 有些寫幾間中學「

原帖由 Jane1983 於 16-06-09 發表

有些寫幾間中學「等」,不能盡錄啦。
不過英華對宣小,我也定必㨂英華,身邊朋友讀宣小的,辛苦之餘,就算成績好考中學也是嘔心瀝血的。

hppa    發表於 16-6-9 23:26
Jane1983  事必要得,少d資質心力都難。  發表於 16-6-9 12:38

回覆:英華或宣道?

升上書院都係六年後概事,係好左定差左跟本無人估計到。

係升中果邊,話今年定舊年,英華有成十幾人無升上書院,去左 spcc 或 dbs,  照咁睇我估應該唔會差宣道好遠(其實我係咗知宣道有幾多人入)

英華啦, 有龍在手, 幾年後就算有心再玩升中都可以玩得随心。 相反系宣道, 你有信心一定全级表表者嗎? 到時玩升中怕你後悔。

引用:升上書院都係六年後概事,係好左定差左跟本

原帖由 積奇百事 於 16-06-09 發表
升上書院都係六年後概事,係好左定差左跟本無人估計到。

係升中果邊,話今年定舊年,英華有成十幾人無升上 ...
我識兩個今年分別升SPCC & DB

小一、小二 英華音樂和學術都比宣小谷好多

升中路真心難捱,唔好諗到入宣小考得好就所向無敵,幾叻果個都要出去過五關斬六將先入到心儀學校(冇計,冇龍就係咁架喇……)。
想挑戰自己?宣小啦;
想唔使為升中擔驚受怕,英華啦~
>^^<

聽講ying wa 升中學,top 10 學生都會出走。。。唔留原校,我諗兩間差唔多。
宣小考中學可能仲好少少。。因為多一樣音樂幫助。。。

引用:+本帖最後由+bbqyou+於+16-6-10+00:07+編輯

原帖由 bbqyou 於 16-06-09 發表

聽講ying wa 升中學,top 10 學生都會出走。。。唔留原校,我 ...
今年有幸去過英華概音樂會,班仔好勁

回覆 juliso 的帖子

宣小唔知,無得比較。
但去到小四,學業上我都唔覺有任何"谷"嘅嘢 ,距離"谷"仲相差好遠!

至於音樂上,就事在人為,睇小朋友同家長嘅選擇喇。

引用:Quote:原帖由+bbqyou+於+16-06-09+發表本帖

原帖由 積奇百事 於 16-06-10 發表
今年有幸去過英華概音樂會,班仔好勁
我冇去,但信你。

因為校際音樂節唔只一丶兩隊friend在唔同項目輸咗俾英華。

朋友話YW隊優勝choir完全係天籟之音。

MrBeast  身邊有個不太熟的yw仔,花很多時間練樂器  發表於 16-6-10 07:24

大家都看這幾年的升中派位私小好勁。但大家要知道這幾年升中係sars BB,中學學位無咁緊張。當依家升小到6年後升中時,私小升中同一條龍升中是無得鬥。

MrBeast  good pt  發表於 16-6-10 07:22

monsterparentss 發表於 16-6-10 00:23
回覆 juliso 的帖子

宣小唔知,無得比較。
你意思,係边間谷D呀?

monsterparentss  唔識人係宣小讀,無得比較,但係初小,英華完全feel唔到谷字。  發表於 16-6-10 11:22

回覆:monsterparentss 的帖子

英華家長話小朋友測驗79分都會收老師電話,宣小好似冇

ppmmbb 發表於 16-6-9 00:49
邊間一條龍無你所講的thru train問題? 請指教,謝謝。
有,無呈分既一條龍直資,可以一路hold住龍中個位再等自行派位結果。其實KikiDady講得啱,瞭解吓中學部係咪你杯茶先,畢竟,YWC同YWPS係兩間運作模式完全唔同既學校。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ppmmbb+發表於+16-6-9+00:49+邊間一

原帖由 hkpapa852 於 16-06-10 發表
有,無呈分既一條龍直資,可以一路hold住龍中個位再等自行派位結果。其實KikiDady講得啱,瞭解吓中學部係咪 ...
係升中果邊,經常會見到YWPS 同YWC概教學模式相差很遠,家長有微言,但我反而相知YWC 同DBS, LSC 等名校教學模式亦相差好大定係點呢?我怕諗完,原來所有一線中學教學模式都係差唔多,咁諗黎做乜?

引用:Quote:原帖由+積奇百事+於+16-06-10+發表今

原帖由 siden 於 16-06-10 發表
我冇去,但信你。

因為校際音樂節唔只一丶兩隊friend在唔同項目輸咗俾英華。
今年校際,好似YW 在幾個樂團比賽都係winners,佢地d小樂手好吃香,旺角男校好喜歡。

‹ 上一主題|下一主題