用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真定禮賢
go

九真定禮賢 [複製鏈接]

姐姐讀禮賢,中小,普教中,老師有愛心,無教深教快,兩個下午聯課活動有校車,兩姊妹同一間方便接送。
九真剛收, 英小、粵教中,有中學backup,規模細,課外活動、 校隊後無校車,working mom,變相無得參加,有無教深教快?
有無九真用家意見?謝謝。

0    0    0    0

回覆:九真定禮賢

九真比較深及谷,一日7/8樣功課,自己諗吓小朋友谷唔谷得

引用:姐姐讀禮賢,中小,普教中,老師有愛心,無

原帖由 BearBearMommy 於 16-06-08 發表
姐姐讀禮賢,中小,普教中,老師有愛心,無教深教快,兩個下午聯課活動有校車,兩姊妹同一間方便接送。
九真 ...
九真

回覆:BearBearMommy 的帖子

禮賢

禮賢

回覆:BearBearMommy 的帖子

既然知道禮賢嘅好處而家又有offer,何必三心兩意呢?九真我有親戚讀緊,課程係幾深幾谷,以我所知係校長近年比較aggressive,有冇諗過學校配套同老師未必配合到呢?!何況九中只係band2,你係working mum兩位小朋友同校有好處。

九真中已經升band 1

引用:九真中已經升band+1 +

原帖由 cowcow826 於 16-06-08 發表
九真中已經升band 1
無人會同中學升band,只係睇報讀小朋友band幾佔多數,佢響得九龍城,咁多勁校,又有直屬學校,好難收大部分B1生喔

原帖由 BearBearMommy 於 16-06-08 發表
九真 ...
禮賢你有offer未?如有就緊係禮賢,佢地6成入B1,又有你羅列既優點,無得輸。另外,九真一級只有幾個男孩,同女校差不多。除非你好like九真中。

校網亦很重要

我會九真,有中學,九龍城校網。

九真中还是band2头band1尾尾吧~我睇唔到值得為佢要分开两姊姐。而且姐讀开KRS, -切已駕輕就熟,何必又搞新意思?

九真不錯, 英小, 校網OK

若唔係九真,係第二間更好,心頭又高的話,都叫做值得分開兩姐弟。

你係working mum, 但家人支援夠唔夠先?尤其九真ECA後冇校車,得工人姐姐一個?

兩間學校,工人姐姐接送都辛苦,陣間佢突然唔撈⋯⋯你地搞得掂冇?

BearBearMommy 發表於 16-6-8 15:06
九真 ...
女仔ssp升中校網唔壞得曬。尤其ssp勁既小學唔多, 所以都造就禮賢6成band1既傳說。

九真 ...
姐姐讀禮賢,比我係working mum 我會揀返禮賢,煩少好多,例如家長日吾洗走2轉,姐姐d測驗卷又可比阿妹參考及試做,又可上埋課外活動先返屋企,吾洗下下都要2邊check 定幾時放假幾時返學幾時考試。尚且禮賢升中成績又好,升中網又對女仔有利,進可攻(eg band 1有上智),退可守(band 2也有英中德雅)。除非係有直屬中學既資助小學收,如st rose, maryknoll,聖家,協恩等,否則係我既話我吾會為真光放棄同姐姐一齊讀禮賢。

做人至緊要開開心心 :-D

九真同禮賢高低分別不大,姐姐讀緊我會比妹妹跟家姐,相反亦然,姐姐如讀真光妹亦照跟。
如果禮賢無明顯問題,一動不如一靜

Yanamami  好同意  發表於 16-6-9 12:38

謝謝各位的意見。我都傾向兩個讀禮賢,由於禮賢仍在waiting,所以都要去九真交錢先,仲要考埋民生,民生也很難入,如果入到,又似乎更優勝。

引用:謝謝各位的意見。我都傾向兩個讀禮賢,由於

原帖由 BearBearMommy 於 16-06-09 發表
謝謝各位的意見。我都傾向兩個讀禮賢,由於禮賢仍在waiting,所以都要去九真交錢先,仲要考埋民生,民生也很難 ...
都係果句啦,分開讀,就算有校車時間都唔一樣,咁係咪下下要阿甲同工人姐姐等阿乙?有唔後援可以響屋企睇住?

仲要考慮埋補習如果唔係兩個都要,咁點接送?除咗學校好,都要睇下其他細部安排行唔行得通。

引用:謝謝各位的意見。我都傾向兩個讀禮賢,由於

原帖由 BearBearMommy 於 16-06-09 發表
謝謝各位的意見。我都傾向兩個讀禮賢,由於禮賢仍在waiting,所以都要去九真交錢先,仲要考埋民生,民生也很難 ...
九真無公報每年派位結果,跟禮賢每年公報,高下立見!

‹ 上一主題|下一主題