用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 有無2016-17 小一同學仔呀? 大家打個招呼,揮揮手 ...
樓主: dereklg
go

有無2016-17 小一同學仔呀? 大家打個招呼,揮揮手 [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:1stosp 的帖子

儀容簡單整潔,校服上網頁睇返有說明,1-2年級波鞋可以魔術貼

醒目開學勳章

引用:回覆+ebujuj+的帖子 普通証件相size+ok.+

原帖由 cmchang0927 於 16-07-20 發表
回覆 ebujuj 的帖子

普通証件相size ok. 學校影的是粉紅色底的,好像貼紙ㄧ樣,一撕下來就可以貼了,十分 ...
對影得好靚架

回覆 bheadma 的帖子

請問你地係幾時考分班試? 7月9日?

我個女終於叩入了!

引用:回覆+bheadma+的帖子 請問你地係幾時考分

原帖由 joew_525 於 16-07-21 發表

請問你叩入之前,有冇揀過尼間?

回覆 Wonderlady 的帖子

有, 甲2

莫非你既誇區名校就係呢間? 但st paul cat不是普教中的。

引用:回覆+Wonderlady+的帖子 有,+甲2莫非你既

回覆 Wonderlady 的帖子

有, 甲2
不是這間,尼個都好心儀架

回覆 joew_525 的帖子

7月9日早上已舉行小一新生註冊日及小一家長會: 家長--學校簡介講座,學生--入學前學習評估。

引用:回覆+dereklg+的帖子 謝謝你的回覆!我們

原帖由 bheadma 於 16-07-19 發表
回覆 dereklg 的帖子

謝謝你的回覆!我們仍未訂書和校服,你什麼時候取?要自己影校服相?你們開了whatsap ...
Hihi , 我囡囡嚟緊都讀小一,如果有what's app group, please add me ! Thx 🙏

引用:回覆+bheadma+的帖子 請問你地係幾時考分

你幾時收call waiting ?

joew_525  14/7  發表於 16-7-21 16:11

華生校服沒貨,但約瑟校服有,未知是否一模一樣?質素如何?有些人知道呢?

之前有人話白裙同冬季裙都是若瑟質地較好。運動服華生好D。http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3178877&extra=page%3D1

約瑟D質地好DD,價錢亦貴DD。不過冬季運動服我吾suggest响約瑟買,因為佢薄D同埋條褲要索繩的 (但吾知會不會因為我個係大女原因),初小無咁方便。

dereklg  質地呢 d 我唔太識分,諗住求奇訂左有得用先  發表於 16-7-22 15:47
ebujuj    發表於 16-7-22 10:08

我都聽其他mom説約瑟質地好D,但我自己就在成順發買因為近我屋企,又可以順便去埋華生買運動服。

joew_525 發表於 16-7-21 12:59

恭喜晒喎 ! 早就話你個氣場ok 架啦 ! 雖然有少少轉折,結果都可以做同學仔啦。

7月9日果日實質上唔係分斑試 (只不過d 家長順口咁叫而已,有家長提過5,6年級前,都係全級打散,不分精英斑的),全部學生入去考,都係答2-3條簡單問題。相信只係一般評核,等 d 老師知下 d 孩子邊方面強 d 弱 d ,及比 d 細路 feel 下個課堂氣氛云云。

你遲左來,可能冇考7月9 ,我估學校會有安排,或者唔洗考都說不定,(因為你女既水平,學校已經心中有數了)

回覆 dereklg 的帖子

爭啲氣場勁得濟累事!
最終有幸成為一份子,真係高興。

引用:Quote:joew_525+發表於+16-7-21+12:59+回覆

原帖由 dereklg 於 16-07-22 發表
恭喜晒喎 ! 早就話你個氣場ok 架啦 ! 雖然有少少轉折,結果都可以做同學仔啦。
乜而家要答問題㗎. 以往冇這家嘢喎.
學校由p1-p5(小5.6同班) 都喺random 分班.

引用:我都聽其他mom説約瑟質地好D,但我自己就在

原帖由 cmchang0927 於 16-07-22 發表
我都聽其他mom説約瑟質地好D,但我自己就在成順發買因為近我屋企,又可以順便去埋華生買運動服。 ...
若瑟料厚啲及挺啲.  成順發料好薄好透.
兩間價錢相差都遠 (若3套成順發=2套若瑟)。

有幾個問題想大家分享一下:
1、你们打算自己帶飯還是跟學校訂?是否帶圍裙和桌墊?
2,下雨天能否穿雨靴? 孩子能處理?
3,小息時是否要帶個小袋仔去操場?

bheadma 發表於 16-7-26 22:55
有幾個問題想大家分享一下:
1、你们打算自己帶飯還是跟學校訂?是否帶圍裙和桌墊?
2,下雨天能否穿雨靴?  ...

個人打算是咁的 :

1 會跟學校訂飯,因為計過時間,朝早6點幾煮好,到1點鐘佢食果時,有成6個半鐘時差,d 飯可能較易變壞,佢又未叻到會識處理,一係唔識分有冇壞,識分變壞又未識出去買,....而且仲要佢拿多個飯壺,書包已經好重了.....當然,叫工人11點9拿去果 d 係另計。
咁諗諗下不如跟學校訂,我估仲可以等佢合群少少,同某幾位同學仔食用一致咁,又唔洗日日同佢諗餐單,自己都煩少 d。

2 下雨都會準備雨靴比佢既,我估全世界只有極少學校係下大雨都唔比人穿雨靴掛 ?!

3 我係爸爸,男人係唔會明白女性因咩事要拿個小袋子去小息?! 男人角度,覺得佢袋條手巾仔,加多個散紙包袋少少零用錢 (如學校容許),輕身上陣,已經好方便。

p.s. 可能唔夠細心,有錯請指正,謝謝

零用錢真的不需要,因為學校無小食部。袋仔是要的,放水樽,零食,紙巾等等。

dereklg  謝謝指教  發表於 16-7-27 12:42
‹ 上一主題|下一主題