用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網除左四寶放邊間乙一必入?
樓主: kkwo80
go

91網除左四寶放邊間乙一必入? [複製鏈接]

ifdbb 發表於 16-6-13 10:04
梁小升中唔差,除左二呂培基朱小一胡,接下來就梁小了
今年太奇怪了,連田小都有人111唔入,梁小反而收到第 ...
無所謂, 人棄我取, 唔係更好嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-13 10:27
無所謂, 人棄我取, 唔係更好嗎?
Agree!
讀咗既人就會知係好野

沙循, 沙崇同沙胡, 其實係91網既升中派位都唔係好出色, 個人認為呢幾間有點俾坊間過份吹噓同高估了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:沙循,+沙崇同沙胡,+其實係91網既升中派位都

原帖由 hkpapa852 於 16-06-13 發表
沙循, 沙崇同沙胡, 其實係91網既升中派位都唔係好出色, 個人認為呢幾間有點俾坊間過份吹噓同高估了! ...
我都有同感,好像突然被炒得變熱門!

引用:沙循,+沙崇同沙胡,+其實係91網既升中派位都

原帖由 hkpapa852 於 16-06-13 發表
沙循, 沙崇同沙胡, 其實係91網既升中派位都唔係好出色, 個人認為呢幾間有點俾坊間過份吹噓同高估了! ...
其實,我覺得坊間將沙循小同沙循中聯繫,沙崇小同沙崇中聯繫,沙胡同一胡聯繫。

kchan1997 發表於 16-6-13 11:43
呢幾間學校不是炒得變熱門, 而是91網競爭異常激烈, 中一線機會極微, 二線頭都不能穩入, 退而求其次守住二線中係可以理解, 僧多粥少之道理罷了

winnienwy1978  Agreed!  發表於 16-6-14 00:13

babycat1230 發表於 16-6-13 11:58
呢幾間學校不是炒得變熱門, 而是91網競爭異常激烈, 中一線機會極微, 二線頭都不能穩入, 退而求其次守住二線 ...
二線頭..... 根據咩嚟定呢?

如果沙胡係二線頭, 慈航一定都係二線頭

hkpapa852 發表於 16-6-13 12:14
二線頭..... 根據咩嚟定呢?

如果沙胡係二線頭, 慈航一定都係二線頭

我指二線頭係蕭小, 梁小
沙胡不入此類

babycat1230 發表於 16-6-13 12:22
我指二線頭係蕭小, 梁小
沙胡不入此類
咁係咪即係, 91網應該有7大寶校呢?

hkpapa852 發表於 16-6-13 12:23
是否歸為二線中? 對不起我的數據不精確, 分類也只是個人分享

kchan1997 發表於 16-6-13 11:43
不是被炒熱,是家長們怕中寶校而已.......今年4間寶校出名過5間一線,你信唔信?
嗰5間一線抽中的機會咁細,家長們寧願中左啲2、3線先,再向上扣,咁都唔會一敗塗地囉
有坊間傳言循、崇和沙循、沙崇聯系亦有些少關。
有啲人對沙田小學的認知水平,不是蒲開EK的人可以理解的~

91網無寶校
今年就連信義,慈航,都有人去叩門

如果大家這麼介意自己小朋友入幾線學校, 點解唔理智d去分析各小學的數據呢只聽人地講邊間好, 邊間小功課, 唔洗點努力就可以入到 band 1 中學, 就憑依個方式去同仔女選校, 好似有d兒戲喎!

回覆:91網除左四寶放邊間乙一必入?

信義,幾百人扣。

winnienwy1978  x2  發表於 16-6-14 00:24
vpo0615    發表於 16-6-13 12:58

hkpapa852 發表於 16-6-13 12:23
想補充今年91網要借位大圍及馬鞍山網幾間地區寶校, 統一入到你歸類為91寶校其實算係執返身彩

babycat1230 發表於 16-6-13 12:51
想補充今年91網要借位大圍及馬鞍山網幾間地區寶校, 統一入到你歸類為91寶校其實算係執返身彩 ...
其實88同89借過嚟有幾間好嘢,只係大家寧要地區寶校作原區安置,不要他區二線學校啫!

回覆:91網除左四寶放邊間乙一必入?

其實所謂「寶校」咪又係EK啲人亂扣帽子嘅結果,睇咗咁多年都睇唔到EK口中的「寶校」有咩大問題,反而入過去讀嘅家長有唔錯口碑,好好地分析學校有咩強弱項去比人選校唔得嘅,硬係要加個「寶」字係前去羞辱人,都唔知咩心態

回覆 micmicmic123 的帖子

無咁誇張呀

hkpapa852 發表於 16-6-13 13:00
其實88同89借過嚟有幾間好嘢,只係大家寧要地區寶校作原區安置,不要他區二線學校啫! ...
小學生黎講, 原區安置當然係重要考慮

babycat1230 發表於 16-6-13 13:05
小學生黎講, 原區安置當然係重要考慮
原區係咪一定唔駛搭校巴先?
‹ 上一主題|下一主題