用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Ruthin School 和 Concord College一問
go

英國Ruthin School 和 Concord College一問 [複製鏈接]

ruthin school和concord 也收了我個女,黎緊9月讀sixth form,而家仲考慮緊邊間好。請問一下各位有冇子女在那學校讀呢?因為我有些問題關於ruthin school想問一下:

1. Ruthin School sixth form大概有幾多香港人/中國人?佢地讀書好唔好架?
2. 我見到學校A level 成績好好,係老師教得好,定係校長本身收的學生已經有一定水平呢?
3. 有幾多新生會join in sixth form 架?
4. boarding houses 係學校邊度架?有沒有照片可以參考一下?
5. 平時weekend 會有咩活動?

6. 如果比你地揀,會揀concord 定ruthin呢?
sorry啊好多問題,因為驚個女簡錯學校。。。
唔該晒!

1    0    0    0

回覆 mumrebel 的帖子

我好明白你現在的心情,怕萬一選錯學校會影響小朋友將來的升學前途。如果是我,我會在六月尾前和小朋友飛一轉英國進行school visit, 等小朋友自己作最後決定,請不要盡信agent 的意見,因為最終是你小朋友的重要決定。

回覆 mumrebel 的帖子

I will choose Concord. 2 of my friends' kids got Cambridge offers from there (Law and Vet Med).

我以前讀 concord 嘅,多香港人架,校舍幾好,食物也不錯

回覆:cissie 的帖子

你可唔可以講多啲concord嘅嘢畀我聽 ,例如住宿、上課情況、課外活動等

Concord 6th form 是否只出Conditional offer?  即是要等8月份出了IGCSE成積才可以肯定能否入讀。

回覆 lchow133 的帖子

被deleted, can't see☹️
‹ 上一主題|下一主題