用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 買書買校服?!
樓主: QQQme
go

買書買校服?!

回覆 Virginia_Arare 的帖子

我囡囡間津校話6月份和7月份要上小一銜接英文班,他是否講lee類呢?

回覆 洗米華 的帖子

是否幼稚園校服呢?

cattz288    發表於 16-6-8 15:56

QQQme 發表於 16-6-7 22:43
4/6剛剛放榜, 11/6就已經要買書同訂校服... 叩門學校14/6先開始interview... 你們都一樣嗎???
...
如果等叩門,可以暫時不買住,學校不可以強逼家長。

sissysze 發表於 16-6-7 22:58
唔使理,如叫你買,你話書,校服有人比二手。雜費要起上嚟都焗比,但有限錢 & 有機會拎得返  ...
Agree.

引用:書可以吾買住,小朋友6月又要上小一適應班

原帖由 洗米華 於 16-06-08 發表
書可以吾買住,小朋友6月又要上小一適應班,要著校服去,吾通真係焗買?
話幼稚園重要返學唔返得唔得?一係話太趕,著幼稚園校服去返....

回覆:買書買校服?!

我都系11號交雜費,打電話去其他suppliers, 書可以自己到書店買會貴D可能唔齊.
校服可以自己去買,8月中先需要著.
校巴可以之後fax連埋9月車費,職員答案好「行」,驚無位又唔到你個站...etc.
9月lunch如果當日唔交要之後同學校夾,原來之前有家長已問過。
所以11號只交雜費先

引用:Quote:原帖由+sell2japan+於+16-06-08+發表

原帖由 QQQme 於 16-06-08 發表
我會去交錢呀, 只係好奇係咪間間學校都係咁...
我果間都係11號訂書訂校服報校車&適應班.
午餐就未知

回覆:買書買校服

我仔仔個間又係11号,仲加埋迎新,下星期六開始上小一適應
不過我都會同學校講出去買書校服,迎新日都唔去(要interview)

醒目開學勳章 王國長老

當年仍在叩門階段其中一間收左, 當時我乜都唔想買住, "有人" 就係都要買............過多幾日另一間收左即轉, 搞到我要拎返所有書去書商度換, 換唔到既就夾硬換文具用品, 校服好彩 "有人" 既朋友個女讀同一間, 佢就原價買左之後拎去校服商度換碼.

最終蝕左校車同午餐費.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:當年仍在叩門階段其中一間收左,+當時我乜都

原帖由 miriam 於 16-06-09 發表
當年仍在叩門階段其中一間收左, 當時我乜都唔想買住, "有人" 就係都要買............過多幾日另一間收左即 ...
其實真係無必要咁快比晒錢囉!

記得當年去派位學校註冊,我都係乜錢都唔交

karen55407 發表於 16-6-9 11:03
記得當年去派位學校註冊,我都係乜錢都唔交

當年比咗幾千交私校9月學費hold位。因為叩唔到好嘢會讀私校。好彩最後唔使讀,不過嘥咗幾千學費錢同雜費,打返去私校問只可以拎返啲書簿,顏色筆。

引用:當年比咗幾千交私校9月學費hold位。因為叩

原帖由 sissysze 於 16-06-09 發表
當年比咗幾千交私校9月學費hold位。因為叩唔到好嘢會讀私校。好彩最後唔使讀,不過嘥咗幾千學費錢同雜費, ...
我的孩子也挺為我慳錢,只試過浪費一次幼稚園留位費罷了!

我前三年K1 7月頭先收waiting,乜都交哂……
校服書包、書薄雜費、校車、首月學費……

最後除左$660留位費同校服書包冇得退,其他學校退番哂……校服書包在EK八折出讓……

就算決定讀都會八月中先買校服,因為兩個月可以長高好多

引用:就算決定讀都會八月中先買校服,因為兩個月

原帖由 momama 於 16-06-09 發表
就算決定讀都會八月中先買校服,因為兩個月可以長高好多
就係囉! 咁早買,差成個碼, 真搞笑

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-06-09+發表當

原帖由 karen55407 於 16-06-09 發表
我的孩子也挺為我慳錢,只試過浪費一次幼稚園留位費罷了!
幼稚園重衰,9月就有間收,即比,12月名幼收,又轉,放9月呢間,1月又有間心儀學卷kg收,再比留位費。final 4最鐘意嗰間先收。其他即放。頭尾嘥咗3間留位費。 不過呢啲開心錢,係要使

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-06-09+發表

原帖由 sissysze 於 16-06-09 發表
幼稚園重衰,9月就有間收,即比,12月名幼收,又轉,放9月呢間,1月又有間心儀學卷kg收,再比留位費。final ...
的確是開心錢,我仔考直、私小學全軍覆沒,擔心到死!慳埋啲留位費都補唔返

醒目開學勳章 王國長老

cattz288 發表於 16-6-9 10:27
其實真係無必要咁快比晒錢囉!
有人覺得我錢多嘛
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~