用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 校車服務準時問題
go

校車服務準時問題 [複製鏈接]

請問是否所有路線都是那間CHONG YIM XXXX TRAVEL CO包辦?佢地校車啲時間勁唔穩定,有時比預定時間早很多,有時遲很多,像今天考試早放,校車到達時間比原先通知遲了二十分鐘,有時放學校車會突然早到,未見家長便放小朋友下車,甚為危險。

1    0    0    0
天惠媽

引用:請問是否所有路線都是那間CHONG+YIM+XXXX+T

原帖由 ada1812 於 16-06-07 發表
請問是否所有路線都是那間CHONG YIM XXXX TRAVEL CO包辦?佢地校車啲時間勁唔穩定,有時比預定時間早很多, ...
我地10線唔係

你邊條線?同學校反映下,有專責老師跟進

回覆:校車服務準時問題

遲到早到有時好難避免,不過冇成人就放小朋友落車就一定唔得

引用:遲到早到有時好難避免,不過冇成人就放小朋

原帖由 sorman 於 16-06-08 發表
遲到早到有時好難避免,不過冇成人就放小朋友落車就一定唔得
唔係下話
家長已經比預定時間早10分鐘落去接放學,佢架車再早五分鐘,即總共早15分鐘。
遲既話,就遲足廿分鐘。
已幾次調早落樓下的時間,好似不斷同佢鬥早咁,然後突然一野就遲你廿分鐘。
啲呀㛄態度仲要非常差。
以前廖叔果間好好,舊年一轉手就差。

天惠媽

引用:Quote:原帖由+sorman+於+16-06-08+發表遲到

原帖由 ada1812 於 16-06-13 發表
唔係下話
家長已經比預定時間早10分鐘落去接放學,佢架車再早五分鐘,即總共早15分鐘。
遲既話,就遲足廿分 ...
係咪沙田線?開學初期同學仔父母有喺whatsapp谷呻過沙田較亂,之後冇聽過了(唔代表冇)

我唔係話合理化佢個遲到行為。我意思係若父母自己接校車遇上大遲到/日日到站時間亂哂,有冇當面或whatsapp司機問清楚佢既理由?

若冇,又有冇同校方反映過?

引用:Quote:原帖由+sorman+於+16-06-08+發表遲到

唔係下話
有同感。態度奇差。
我個仔話想搬屋,唔駛再搭呢架校車。

引用:Quote:原帖由+ada1812+於+16-06-13+發表唔

原帖由 sorman 於 16-06-14 發表
係咪沙田線?開學初期同學仔父母有喺whatsapp谷呻過沙田較亂,之後冇聽過了(唔代表冇)

我唔係話合理化佢 ...
佢遲唔覺有問題, 最耐嗰次遲咗25 mins。佢架車到,就算10秒内家長現身,都鬧。趁家長未到又俾説話小朋友聽。

(註: 家長無遲到,係佢無喇喇改路線比平時早咗25 mins)

唔係下話
聽高年班家長講,好似一簽就兩年約。
仲要忍多佢一年

引用:Quote:原帖由+sorman+於+16-06-14+發表係咪

原帖由 elmobeebee 於 16-06-14 發表
佢遲唔覺有問題, 最耐嗰次遲咗25 mins。佢架車到,就算10秒内家長現身,都鬧。趁家長未到又俾説話小朋友聽 ...
咁都得?!!

學校有乜回應?

換著我,我可能今年搵人包車,過佢一幢

引用:Quote:原帖由+ada1812+於+16-06-13+發表唔

我唔係話合理化佢 ...
咁我都唔係話唔須要向校方反映。反映就一定嘅。我仲會建議學校發問卷給家長評價校巴服務添。

天惠媽

引用:Quote:原帖由+sorman+於+16-06-14+發表係咪

原帖由 elmobeebee 於 16-06-14 發表
佢遲唔覺有問題, 最耐嗰次遲咗25 mins。佢架車到,就算10秒内家長現身,都鬧。趁家長未到又俾説話小朋友聽 ...
一模一樣的待遇,哩條校車線服務真的很差。

原帖由 ada1812 於 16-06-14 發表
咁我都唔係話唔須要向校方反映。反映就一定嘅。我仲會建議學校發問卷給家長評價校巴服務添。

...
同意

引用:Quote:原帖由+elmobeebee+於+16-06-14+發表

咁都得?!!

學校有乜回應?
包車唔識攪。
唔識其他站嘅人。
同老公商量,派成績表當日先向班主任反映。
個仔宜家仲搭緊,担心佢又受氣。

引用:Quote:原帖由+elmobeebee+於+16-06-14+發表

原帖由 Tung0820 於 16-06-14 發表
一模一樣的待遇,哩條校車線服務真的很差。
係喇! 個仔日日都唔開心,貼錢買難受

引用:Quote:原帖由+sorman+於+16-06-14+發表咁都

原帖由 elmobeebee 於 16-06-15 發表
包車唔識攪。
唔識其他站嘅人。
同老公商量,派成績表當日先向班主任反映。
包車其實有困難,因為一些特別日子,如試後活動和星期五,學生的放學時間各有不同。

天惠媽

引用:Quote:原帖由+elmobeebee+於+16-06-15+發表

原帖由 ada1812 於 16-06-15 發表
包車其實有困難,因為一些特別日子,如試後活動和星期五,學生的放學時間各有不同。

...
咁你講得冇錯

其實我又諗到,話就話簽左兩年約,但照計學校冇理由咁傻立一份約完全冇條款監管校車服務。

我覺得可以白紙黑字寫投訴信,再多搵同區苦主家長簽名,等學校認真處理。

尤其係接送家長未到就放小朋友落車呢點都已經係死罪。

回覆 Tung0820 的帖子

各位好

因為想對禮小多點認識,但找不到現讀家長,所以想借位一問

1) 禮小的中英數課程有教深一年或半年嗎?
2) 禮小的英文及普通話(口語及寫)如何?有幾多個net teacher? 小朋友需要外補嗎?
3) 大家的小朋友讀幾年級, 對升中派英中的諗法如何? 在校網睇唔到派的學生數量, 但80幾人派40幾間學校, 好難知道派英中的比例, 而且中學好多都唔係深水埗區, 你哋會點計劃
4) 校車方面, 見你們所說,時間真的唔係好穩定, 請問相對邊條路線比較穩定?

不好意思
咁多問題

‹ 上一主題|下一主題