用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有無資優係eye level學數學啊?
go

有無資優係eye level學數學啊? [複製鏈接]

我仔3歲4個月,讀緊PN,數學好有天份同好有興趣,想佢去學數學,岩去左eye level 做評估,發覺佢程度好高,想俾佢學,有無家長有經驗? 俾d意見,謝謝。
   3    0    0    0

引用:我仔3歲4個月,讀緊PN,數學好有天份同好有

原帖由 kaychan1985 於 16-06-07 發表
我仔3歲4個月,讀緊PN,數學好有天份同好有興趣,想佢去學數學,岩去左eye level 做評估,發覺佢程度好高, ...
仔四歲開始學,又係話程度可以上高少少 level,不過學咗一年,真心覺得老師教得一般,啟發唔到阿仔的興趣⋯⋯⋯⋯可能個別 centre 師資參差吧!

初學時有外籍教,那時只有三歲,那個老師幾好,學了幾個月。
後來轉老師,又係外籍,但很快覺得無進步,有次開門見到佢掛住睇手機,跟本只有一個本地助教哥哥仔教小朋友,我打去問佢,知他跟本係無心教,立即轉centre。後來覺得都係不停做,無考慮小朋友個別的差異,便停學了。

你地小朋友咩level開始學起啊? 我個老師係ABC, 我今日大部份時間坐係隔離睇, 老師都有耐性教,之後行開左~ 但唔知以後我唔係度時,會係咩情況? 我都驚d老師無心機教, 浪費我仔d時間。。

我仔3歲4個月,評估後可以由level 5 - 6學起

我自己本身有教啊仔,用自己方法,不過唔係好系統性~ 去到某d數好似樽頸位咁,唔係太識引導佢,所以先打算搵人教~ 原來一堂得45分鐘,我還以為1個鐘~ 咁200蚊45分鐘真係好貴><.  可惜買不到佢套教材,如果唔係我都想自己教

回覆 小猴子兒 的帖子

你大仔學到咩level? 你係咪有教材copy啊?

回覆 小猴子兒 的帖子

咁你個仔平均1個月完成到1個level? 好快喔~  你係邊間eye level啊?

回覆:有無資優係eye level學數學啊?

我想請教大家eye level k3小一程度大概係學d咩?

回覆:有無資優係eye level學數學啊?

我仔上了兩個月,不斷話好淺。我已經同中心講了,佢亦跳了一次level,但我見佢做功課,都係may 著眼做都做到。係唔係又要叫佢跳level? 定係其實這種訓練,佢這些數感好,好快grasp 到數學概念的小朋友,其實無乜用?佢K3, 才開始教進位,但佢自己已懂,自己出四位進位計。我見佢個level chart, 佢其實已懂到簡單乘除。學校老師話要比佢expose 多些唔同的數學概念,mention 過外國有些website 會有。有無介紹?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔無跟過外面學數,主要係我自己同佢响街除口講,3歲多,加減數無問題,就買咗time table poster,貼响牆,自己消化,升K1 (3歲4個月) 自行做到升小一嘅暑期作業,之後買d 數獨書,佢又玩到,放d數學百科書,又自己消化,後尾買咗一大堆唔同級別嘅二手奧數書,佢又自己搞掂....
所以基本上係無乜點教過,直至升小三暑期,老公買咗d高小數學練習返屋企逐樣睇佢識唔識,教返佢...所以今年升小四,數學係初中程度
我亦識得唔少人跟公文數,慢慢就快過學校,小二學到小五六係閒事!

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

你仔自學能力好高&#128077;

回覆 iamadc 的帖子

我都覺得eye level s練習好簡單,我下一堂都打算叫老師俾d深d既,唔想浪費時間

引用:我仔無跟過外面學數,主要係我自己同佢响街

原帖由 小曳人 於 16-07-02 發表
我仔無跟過外面學數,主要係我自己同佢响街除口講,3歲多,加減數無問題,就買咗time table poster,貼响牆 ...
謝謝你的分享。佢對數學的書好似好有興趣,在書局一看就十五分鐘(每本)。最後要吹佢走。我唔望佢要好超前或有獎,只望佢可以keep住興趣!

醒目開學勳章 貢獻勳章

iamadc 發表於 16-7-4 15:10
謝謝你的分享。佢對數學的書好似好有興趣,在書局一看就十五分鐘(每本)。最後要吹佢走。我唔望佢要好超前 ...
係呀,佢地嘅興趣轉得都幾快,但火車頭一路向前,就已經好夠,學邊科~其實唔太重要
恐龍家

報告一下,岩上第二堂同老師講d練習好淺,個老師即刻根據我仔進度俾左另外一d深既練習, 我仔又pick up到~

上堂教得好少, 如果無人跟,齋跟centre教的話進度會好慢,都係自己跟緊d,一齊教, 雙管齊下, 先會學得快d同吸收得好d~
*Basic maths, 第一堂做左個綜合評估, 第二堂學緊level 5同level 6, 聽日第三堂繼續level 6

*Critical thinking, 學緊level 2

‹ 上一主題|下一主題