用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 温書方法
go

温書方法 [複製鏈接]

中一就快完,我發覺呀仔嘅讀書溫習方法冇變過,佢冇自製任何溫習嘅筆記,只靠睇課本去記內容,教佢做簡單筆記,佢又好似掌握唔到,仲覺得筆記太精簡反而令佢有遺漏,寧願原汁原味睇課本。

各位嘅初中小朋友係點溫習呢?
   5    0    0    0

中學好靠自己理解,背只能夠保合格,平時真係要上堂認真聽書,唔明直接問老師,如果可以,去補習係一個唔錯嘅選擇,補習社可以逼你溫書,有唔明可以問到明。做past paper或者出面坊間試題都會令成績好好多。我以前唔做坊間試題或者past paper,一味溫書同做筆記,成績唔算好。之後決定做past paper同坊間試題,考試分數即刻提升20分。

siumiuc  agree  發表於 16-6-9 06:52

回覆:温書方法

各施各法,孩子喜一班人去圖書館溫書/自修室,話家集中不到 ,但知間中去咗打機,keep 著好成績就隻眼開隻眼閉

阿女自做筆記,对於佢个人必須手寫,打入电腦記得無禁好~其实每人都唔同,要自己摸索-套啱自己既方法,事关对我有用時你未必啱用~

回覆 Yanamami 的帖子

其實呀仔成績ok, 只係佢呢套方法我唔知上到高年級仲work 唔work,。佢小學有教 mind map,但佢覺得好亂;中一開學有教 Cornell Notes,佢又覺得會有遺漏。我明白唔同人有唔同方法,只係好奇係咪 form one 仔都仲係未識得有系統咁溫習。可能要大個D先識運用D事半功倍嘅方法。

CPLA 發表於 16-6-7 22:19
回覆 Yanamami 的帖子

其實呀仔成績ok, 只係佢呢套方法我唔知上到高年級仲work 唔work,。佢小學有教 mind  ...
俾d信心,上到F2就架輕就熟……总之最紧要係讀書态度認真,其他野係技巧啫。

回覆:温書方法

最重要是找到適合自己的溫習方法,沒有對與錯,過程不重要,結果ok就可以了。

回覆:MariaTsui 的帖子

我自己就係唔識製作溫習筆記嘅人,估唔到呢樣都會遺傳 自己上到高中就覺得範圍太多,讀極都讀唔晒,幸好成績都可以勉強入到大學,但就自覺係溫書方法令自己未能發揮全能。

呀仔比我優勝嘅係佢有強大嘅記憶庫,我見之前學校教嘅 mind map, Cornell 等可能係新派嘅方法,希望呀仔可以學下用,但佢唔鍾意.....

唯有等佢自己摸索下啦。

del...

CPLA 發表於 16-6-7 17:47
中一就快完,我發覺呀仔嘅讀書溫習方法冇變過,佢冇自製任何溫習嘅筆記,只靠睇課本去記內容,教佢做簡單筆 ...
總之, 堂上老師有叫向書HIGHLIGHT 嘅, 就筆出泥落筆記簿温,份卷short questions 4分, at least 作答4个point, 中point 有分,
不过, 我囡成日記d唔記d, 知有咁嘅道理, 但都唔會做好d

初中時,很多老師已派工作紙,內裡已是精要,而且範圍不多,你孩子可能覺得無須另做筆記。高中後,老師再沒工作紙,才由他們自做筆記。

回覆:CPLA 的帖子

冇自己筆記好危險

‹ 上一主題|下一主題