用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 完成小學前期待孩子可以完成嘅中英文書 ...
樓主: S-Kwok
go

完成小學前期待孩子可以完成嘅中英文書 [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 16-6-19 12:48
前2日行書局,阿仔喺書架攞咗本Charlie and the chocolate factory, 睇到唔願走。返到屋企即刻喺書架攞返出 ...
阿仔看緊 My Weird School / Magic Tree House, 但他 Easter 時也挑戰了這本, 看完書後還要看電影

MrBeast 發表於 16-6-11 10:39
何紫、林良我小朋友應不會喜歡,管家其、林哲璋都可能ok,基本上我都同意中文書是較難搵,現在我轉攻同小動 ...
林哲璋同哲也都好睇
林哲璋既書較適合初小,哲也就層面較廣,小一到小六都有適合既書

Bobo1210  記住呢二個作者先!  發表於 16-7-4 10:38
bobbob  連我個唔多睇中文書嘅仔都有興趣睇呢2個作者嘅書  發表於 16-6-20 17:54
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:故事書我任揀,不過會睇住不能太偏食。 Fac

原帖由 A-Mum 於 16-06-07 發表
故事書我任揀,不過會睇住不能太偏食。
Fact books 睇完 Horrible Science & Histories.
如果要參加升中面 ...
多謝你嘅分享。
噚晚同阿仔講管家琪嘅包青天,佢好鍾意,今朝早餐後自行攞嚟睇,睇咗一章後話其實唔係好難啫!

莫非佢一直停滯不前,係以為多字嘅chapter bookd(不論中/英)好難

A-Mum    發表於 16-7-4 11:37

引用:Quote:MrBeast+發表於+16-6-11+10:39+何紫

原帖由 MASAYA 於 16-06-20 發表
林哲璋同哲也都好睇
林哲璋既書較適合初小,哲也就層面較廣,小一到小六都有適合既書
...
阿仔唔鍾意,反而有興趣睇/聽福爾摩斯同包青天。可能大啲可以睇衞斯理

回覆:完成小學前期待孩子可以完成嘅中英文書

S-Kwok 發表於 16-7-4 08:09
多謝你嘅分享。
噚晚同阿仔講管家琪嘅包青天,佢好鍾意,今朝早餐後自行攞嚟睇,睇咗一章後話其實唔係好難 ...
請問管家琪的書適合升小三看嗎?
圖書館有沒有呢?

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-7-4+08:09+多謝你

原帖由 LeeCC 於 16-07-22 發表
圖書館有沒有呢?
管家琪有啲係佢改編嘅典故如包青天、東周列國誌、史記等,有啲係兒童故事如今天晚上誰當鬼。我仔都係升小三,佢只睇過一、兩篇,兩篇佢睇得明,其餘都係我講,因為佢唔鍾意睇中文書。

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 16-7-22 19:34
圖書館有沒有呢?

100個你一定要知道的歷史故事Ι

http://www.books.com.tw/products/0010496627

圖書館copies:

https://webcat.hkpl.gov.hk/search/query?term_1=100%E5%80%8B%E4%BD%A0%E4%B8%80%E5%AE%9A%E8%A6%81%E7%9F%A5%E9%81%93%E7%9A%84%E6%AD%B7%E5%8F%B2%E6%95%85%E4%BA%8B&locale=en&theme=WEB

PY-Sing 發表於 16-7-23 12:18
100個你一定要知道的歷史故事Ι
http://www.books.com.tw/products/0010496627
圖書館copies:

去圖書館看過這本,對阿仔太深了,但他好like管家琪童話

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 16-7-23 14:05
E 本書係係E 個FORUM 有JM 介紹過, 我自己都未睇過, 但相信是好書.

引用:Quote:PY-Sing+發表於+16-7-23+12:18+100個

原帖由 LeeCC 於 16-07-23 發表
歷史故事如果純文字嚟講,對升小三嘅孩子嚟講應該較深。
建議可讀兒童故事先。如果想先引導孩子對歷史類提起興趣,可先讀包青天,因為較短篇有趣、篇與篇之間又冇關聯,可只睇有興趣嘅篇幅。

最近反了j857找到幾本不錯的故事,不是太長:

慢吞吞王國 / 黃曦
我家有隻泡泡龍 / 黃㬢
可樂海的祕密 / 姜子安

引用:最近反了j857找到幾本不錯的故事,不是太長

原帖由 MrBeast 於 16-07-23 發表
最近反了j857找到幾本不錯的故事,不是太長:

慢吞吞王國 / 黃曦
'慢吞吞王國' 我都有買

我兩個女今年升小二,中文唔錯,看小説沒問題,喜歡看超鼠系列,小虎隊,福爾摩斯系列,兒童的科學等等,我就刻意買了些世界名著的兒童版,她們也會主動拿來看。
但英文一定要我set guideline 才肯看,我買了magic tree house, rainbow magic, Ronald dahl, 反饋是看得懂。但有的揀,還是看中文。
怎麽辦?

引用:我兩個女今年升小二,中文唔錯,看小説沒問

原帖由 200904 於 16-07-26 發表
我兩個女今年升小二,中文唔錯,看小説沒問題,喜歡看超鼠系列,小虎隊,福爾摩斯系列,兒童的科學等等,我 ...
叫孩子一中一英輪流看

‹ 上一主題|下一主題