用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 完成小學前期待孩子可以完成嘅中英文書 ...
樓主: S-Kwok
go

完成小學前期待孩子可以完成嘅中英文書 [複製鏈接]

回覆 S-Kwok 的帖子

管家琪 有咩書推介比男仔睇呀?

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 16-6-10 12:57
記得ort stage 8 or 9 有兩本是based on戰爭背景,短和簡單得來又寫得好到位
阿仔k2後都無睇過ort囉,不過記得睇過snoopy有1、2集講world war II 同 civil war嘅故事,可以當少少documentary嚟睇

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 管家琪+有咩書推介比

原帖由 bibikids119 於 16-06-10 發表

我仔未睇,但我自己睇咗I,覺得唔錯》
100個你一定要知道的歷史故事系列(1-3)

bibikids119  thanks for sharing  發表於 16-6-15 15:57

bibikids119 發表於 16-6-10 15:10

施公探案系列、典藏文學系列

bibikids119  thanks for sharing  發表於 16-6-15 15:57

HKTHK 發表於 16-6-10 14:19
回覆 A-Mum 的帖子

何紫、阿濃都OK, 不過題材就真係好舊。這也是中英文的分別, 英文不斷有又新又好看的書, ...
阿妹鍾意林良爺爺呀!仲有林哲璋、王文華。小天下出嘅文學館系列都唔錯。三毛要等佢大DD

S-Kwok 發表於 16-6-10 14:40
突然諗起我仔對magic tree house 內以titanic、civil war 做背景嘅故事。有冇類似又唔太深嘅故事可推介?

...
所以我不嬲都覺得mth是值得keep,因為太早看未必有太多的共鳴,看多了其他non fiction 再返看mth 可能有另一番體會。
我自已就借過usborne簡易版charles dicken 的書,之後有一本mth都用佢做主角,另外paris 個本就有幾個科學家。

小朋友都有睇不過我冇望過!多謝推介
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-6-10+14:40+突然諗

原帖由 MrBeast 於 16-06-10 發表
所以我不嬲都覺得mth是值得keep,因為太早看未必有太多的共鳴,看多了其他non fiction 再返看mth 可能有另 ...

多謝推介,有目標,正

MTH我仔keep咗1~28咋, 喺學校訂好鬼抵。前幾日同我講想要埋後面嗰2x本,但學校嘅優惠已過,依家睇吓書展有冇。

A-Mum 發表於 16-6-10 16:37
阿妹鍾意林良爺爺呀!仲有林哲璋、王文華。小天下出嘅文學館系列都唔錯。三毛要等佢大DD
...
林良爺爺都好好睇。
講起三毛,幾個月前爸爸喺商務印見到有本三毛游浪記嘅漫畫,咪介紹比阿仔睇囉,比阿仔拒絕咗

S-Kwok 發表於 16-6-11 07:42
多謝推介,有目標,正

MTH我仔keep咗1~28咋, 喺學校訂好鬼抵。前幾日同我講想要埋後面嗰2x本,但 ...
其實我都只是無心插柳,因為mth 29後小朋友覺得太長有些抗拒,所以找些較短的書。不過之前無意找到 a chrismas carol, 初初仲以為會驚,點知又幾中意,真估佢地唔到。

HKTHK 發表於 16-6-10 14:19
回覆 A-Mum 的帖子

何紫、阿濃都OK, 不過題材就真係好舊。這也是中英文的分別, 英文不斷有又新又好看的書, ...
何紫、林良我小朋友應不會喜歡,管家其、林哲璋都可能ok,基本上我都同意中文書是較難搵,現在我轉攻同小動物為主的instead of 某作者or糸列

S-Kwok 發表於 16-6-11 07:52
林良爺爺都好好睇。
講起三毛,幾個月前爸爸喺商務印見到有本三毛游浪記嘅漫畫,咪介紹比阿仔睇囉,比阿仔 ...
我唸緊撒哈拉的故事個三毛

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-6-11+07:52+林良爺

原帖由 A-Mum 於 16-06-11 發表
我唸緊撒哈拉的故事個三毛

MrBeast 發表於 16-6-11 10:39
何紫、林良我小朋友應不會喜歡,管家其、林哲璋都可能ok,基本上我都同意中文書是較難搵,現在我轉攻同小動 ...
你個係仔嘛 。不過林良有本「七百字故事」比較中性,原意係幫小朋友練堂上說故事,不過篇幅較短,我覺得多睇可以幫小學生作文,我認我比較市儈

撒哈拉的故事好睇呀,我仔笑到格格聲!

我英文唔叻, 要求好低咋, 唔好見笑, 英文我希望睇晒"商務"出嘅 Black Cat 系列我就收貨架啦.

中文方面, 我又係睇作者, 希望阿女睇金庸, 杏林子, 阿濃, 何紫咁上下啦.

另外, 我打算買朱自清, 朱光潛, 胡適, 徐志摩 .... (五四時期作家) 嘅書俾阿女偷師學藝, 唔知成唔成功呢?

上個月為阿女預備呈分試中作, 小五教晒描寫文, 抒情文, 說明文及議論文. 唉!議論文.....於是我係書櫃搵返舊年我買嘅《給青年的十二封信》作者是朱光潛, 打算今個暑假用大文豪呢本書同阿女"解構"學習議論文

Delete

回覆:完成小學前期待孩子可以完成嘅中英文書

前2日行書局,阿仔喺書架攞咗本Charlie and the chocolate factory, 睇到唔願走。返到屋企即刻喺書架攞返出嚟比佢,睇得津津有味,見佢睇得好認真、有追睇嘅意欲。終於有望可以打開另一扇閱讀之門。

A-Mum    發表於 16-6-19 15:04
huba  係時候啦!  發表於 16-6-19 13:46

阿妹好乖咁清緊屋企未睇嘅中文書,因為中文老師建議佢每兩日要睇一本 。老師講一句好過我講十句!

引用:阿妹好乖咁清緊屋企未睇嘅中文書,因為中文

原帖由 A-Mum 於 16-06-19 發表
阿妹好乖咁清緊屋企未睇嘅中文書,因為中文老師建議佢每兩日要睇一本 。老師講一句好過我講十句! ...

‹ 上一主題|下一主題