用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 完成小學前期待孩子可以完成嘅中英文書 ...
樓主: S-Kwok
go

完成小學前期待孩子可以完成嘅中英文書 [複製鏈接]

alicekeith 發表於 16-6-8 12:15
可否請教幾位前輩,小朋友在幼稚園階段看完了什麼書? 謝謝
其實揀書嘅方向重要過睇左咩書
可以的話,我建議培養到閲讀興趣、習慣後,就一中、一英、一知識書咁輪住睇,俾小朋友習慣唔好偏食

引用:Quote:alicekeith+發表於+16-6-8+12:15+可

原帖由 A-Mum 於 16-06-08 發表
其實揀書嘅方向重要過睇左咩書
可以的話,我建議培養到閲讀興趣、習慣後,就一中、一英、一知 ...
我覺得方向、類別同咩書都重要。
培養到興趣,總希望係時候可以提高書本嘅質素,增吓知識、修養、為將來中學舖路。好似中文咁,如果一直只睇啲搞笑類別,好難想像將來讀文言文唔苦

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-8+17:02+睇嚟我

S-Kwok 發表於 16-6-8 17:30
我覺得方向、類別同咩書都重要。
培養到興趣,總希望係時候可以提高書本嘅質素,增吓知識、修養、為將來中 ...
同意書嘅質素同題材要幫小朋友跟跟。
我意思係無必要一定睇某本書,例如無睇 Harry Potter 但睇左 Lord of the Rings,我唔覺得有問題。又例如高小小朋友可以睇下 Nazi Germany 嘅書,但選擇有好多,嫌某本寫得太殘忍,可以揀本温和D嘅,實在有好多選擇。

bobbob  Nazi Germany係作者定書嘅內容?  發表於 16-6-10 11:05

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-6-8+17:30+我覺得

原帖由 A-Mum 於 16-06-08 發表
同意書嘅質素同題材要幫小朋友跟跟。
我意思係無必要一定睇某本書,例如無睇 Harry Potter 但睇左 Lord of  ...
咁當然當然
讀書時我睇嘅書唔多,只愛睇啲情情愛愛或衞斯理

喺度可以從大家嘅書海裏多啲選擇提供比我小朋友。

bobbob  以前睇過話之你嘅書後堅決唔會推介比阿仔睇  發表於 16-6-10 11:04
A-Mum    發表於 16-6-8 18:49

回覆 A-Mum 的帖子

同意! 我覺得揀某一本書, 不如揀啲好的作者或者書單! 俾返一啲彈性俾小朋友, 等佢哋自己可以揀, 唔會覺得係要交差睇某一本書
我喜歡的作者有: Kate DiCamillo, Louis Sachar, Beverly Cleary, EB White, Jacqueline Wilson, 林良, 林海音, 三毛, 冰心, 曹文軒, 張曼娟, .......

bobbob    發表於 16-6-10 10:59
A-Mum    發表於 16-6-9 08:33
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

引用:回覆+A-Mum+的帖子 同意!+我覺得揀某一本

原帖由 HKTHK 於 16-06-08 發表

同意! 我覺得揀某一本書, 不如揀啲好的作者或者書單! 俾返一啲彈性俾小朋友, 等佢哋自 ...
某程度上都啱,我自己睇書都係揀作者,不過,同一作者寫嘅作品都有分別。例如JK Rowling, HP 同之後寫嗰部嘅作品,都被評質素大不同。或者應該係揀系列(如果有的話)會更好

A-Mum 發表於 16-6-7 20:06
故事書我任揀,不過會睇住不能太偏食。
Fact books 睇完 Horrible Science & Histories.
如果要參加升中面 ...

請問你所講的中文書如西遊記這些古典,小學畢業前看的是原著還是兒童版?
我仔小二,看了西遊記和一千零一夜的兒童版,剛開始三國

上三年級,我會介紹他看何紫,阿濃,七俠五義,希望他會想我小時候一樣喜歡

LeeCC 發表於 16-6-9 21:01
請問你所講的中文書如西遊記這些古典,小學畢業前看的是原著還是兒童版?
我仔小二,看了西遊記和一千零一 ...
我無寫西遊記呀
西遊記佢低年班睇左兒童版,高小時無興趣重睇喇。何紫、阿濃好呀!得閒介紹下其他書吖,我仲有個女要揾書

LeeCC  sorry 搞錯  發表於 16-6-9 21:57

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 16-6-9 07:59
某程度上都啱,我自己睇書都係揀作者,不過,同一作者寫嘅作品都有分別。例如JK Rowling, HP 同之後寫嗰部 ...
如果作者寫返同一個genre嘅書我估唔會爭太遠,JKR輸蝕在想嚐試寫唔同類型嘅書

"點評
bobbob  Nazi Germany係作者定書嘅內容?"

題材呀,知下納粹德軍嘅惡行,種族歧視嘅問題

醒目開學勳章

A-Mum 發表於 16-6-10 11:21
"點評
bobbob  Nazi Germany係作者定書嘅內容?"
ic, 呢類題材大殘忍我仔一定唔敢睇

bobbob 發表於 16-6-10 11:31
係比較傷感,大D先睇啦,總要面對,現實係殘酷嘅

bobbob  得嗰幾歲人仔比返啲夢想好啲  發表於 16-6-10 15:08

聖經

bobbob  有幾多小學生睇得晒本成本聖經?  發表於 16-6-10 15:09
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

bobbob 發表於 16-6-10 11:31
記得ort stage 8 or 9 有兩本是based on戰爭背景,短和簡單得來又寫得好到位

回覆:MASAYA 的帖子

KJV?

del.

何紫、阿濃都OK, 不過題材就真係好舊。這也是中英文的分別, 英文不斷有又新又好看的書, 中文就真係 .... 除咗修煉同埋張曼娟嘅書, 真係諗唔到仲有幾多個仲有寫書嘅中文作家?

bobbob  其實何紫同阿濃我細個睇都覺得舊  發表於 16-6-10 15:18
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

引用:Quote:bobbob+發表於+16-6-10+11:31+ic,+呢

原帖由 MrBeast 於 16-06-10 發表
記得ort stage 8 or 9 有兩本是based on戰爭背景,短和簡單得來又寫得好到位
突然諗起我仔對magic tree house 內以titanic、civil war 做背景嘅故事。有冇類似又唔太深嘅故事可推介?

引用:回覆+A-Mum+的帖子 何紫、阿濃都OK,+不過

原帖由 HKTHK 於 16-06-10 發表

何紫、阿濃都OK, 不過題材就真係好舊。這也是中英文的分別, 英文不斷有又新又好看的書, ...
我自己都幾鍾意管家琪

A-Mum    發表於 16-6-10 16:27
‹ 上一主題|下一主題