用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學中文,早慧好嗎?
樓主: KBN
go

[中文] 學中文,早慧好嗎?

想了解囡囡小一,除早慧外,還有哪間學中文好

早慧? 很貴嗎?

choiman 發表於 16-6-13 18:12
我囡由K1開始讀,現在小一了,我好輕鬆,不用擔心佢唔識做作文功課,我覺得好好。

...
你跟邊個老師?

我個仔上緊早慧S4我覺得唔錯, 見佢每個星期都認識了唔少新字, 上完堂個樣都係開心的, 而且我見一班人數不多, 好像是4個小朋友.

由於佢讀國際學校所以我要求不高, 循序漸進就可以了.

回覆樓主

我女上緊S5 學左一段短時間,本身幼稚園教得淺,之前家中亦無落力教中文,讀了早慧進步很多。每星期都要求小朋友讀一編約80字文章,上堂教過,回家都多數識70字,練多幾次就會識晒。

其他功課都不算多,坐定定應該半小時做得完。不過,都是組合詞及字型態(如分上下結構),我唔知長遠是否有幫助。作文功課都是簡單的。另家長好似可網上download. 整體都覺得課程安排幾好。

缺點就如舊貼講,因為課程定得好死,不管什麼原因,你今個星期上唔到課,一係自己溫一係就在同一星期補課。注意若你遲一週補課是未大意思,因為早慧只是同一教程教你兩次。另外,現幼稚園淺就無所謂但到小學階段,和小學課程不一樣,我懷疑其用處。

最後唔知有無名幼,私幼用家可分享評核分數?我女是大約8x分。想知她是否有足夠能力去考小一叩門位。

星星的後裔 發表於 17-12-31 17:07
我女上緊S5 學左一段短時間,本身幼稚園教得淺,之前家中亦無落力教中文,讀了早慧進步很多。每星期都要求 ...

即是早慧未能幫助小朋友小學課程?  Thx

ekhc 發表於 18-4-2 11:45
即是早慧未能幫助小朋友小學課程?  Thx

我只係提出疑問,我自己無結論。我估在課程上早慧唔貼近你那間小學教材,但在字庫,作文,閱讀理解方面應該都有幫助。一切都是估。

我女上緊S5 學左一段短時間,本身幼稚園教得淺,之前家中亦無落力教中文,讀了早慧進步很多。每星期都要求 ...

我以為課程主要是國際學校的學生上?對於佢地,肯學家長已經很滿意了,我見七成是國際學校的學生上。但也見根德園,dgjs的學生也去上,唔知對本地課程有沒有作用。

964000 發表於 18-4-2 20:01
我以為課程主要是國際學校的學生上?對於佢地,肯學家長已經很滿意了,我見七成是國際學校的學生上。但也 ...

原來國際學校學生為主!

964000 發表於 18-4-2 20:01
我以為課程主要是國際學校的學生上?對於佢地,肯學家長已經很滿意了,我見七成是國際學校的學生上。但也 ...

你咁講可能好多想去DGJS 的家長都會去補。或許是地域原因,我又見不到太多滿口英文學生。

星星的後裔 發表於 18-4-2 22:39
你咁講可能好多想去DGJS 的家長都會去補。或許是地域原因,我又見不到太多滿口英文學生。
...

.....

早慧的課程是否一星期一堂?

miacasa 發表於 18-6-7 08:31
早慧的課程是否一星期一堂?

每星期一堂,多都無用。同一星期同一級,所有中心都教同一課書。

csbaik 發表於 16-11-22 14:24
小6, 學左5 年

可以pm 我詳情?