用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩同路人
樓主: lamlianyu
go

[其他] 發展遲緩同路人   [複製鏈接]

引用:已send比你了!加油! +

原帖由 JamBBoy 於 16-07-01 發表
已send比你了!加油!
Pls pm me also

回覆:coechow 的帖子

都send埋比你了!加油呀!

借問聲,如果遲緩小朋友唔做訓練,大大下會唔會自己追返?

引用:借問聲,如果遲緩小朋友唔做訓練,大大下會唔

原帖由 大大大妹 於 16-07-01 發表
借問聲,如果遲緩小朋友唔做訓練,大大下會唔會自己追返?
如果知小朋友係發展遲緩,真係要係黃金時段同佢追6歲前,唔係踢下踢下就大,而且特殊小朋友放既時間心機亦相對多,亦有一樣的是小朋友既資質問題,您放心機落去亦要佢肯吸引先得,可能正常既講一兩次就明,但自己既小朋友就要重覆重覆咁教,但點都好如果自己唔放時間心機落教做訓練,只會令佢比正常發展拉遠了距離,加油呀。

回覆 DollyCC 的帖子

知妳在那治療師訓練……基本個别私人pt、ot 訓練再大啲做埋感統訓練
二歲返香港大學個別st training
最近返緊個別私人特殊幼師課針對性指導

VictoriaMa眼……… 發表於……適切6-7-3 1!時7:4時3
回覆 DollyCC 的帖子

知妳在那治療師訓練……基本個别私人pt、ot 訓練再大啲做埋感統訓練
好多時孩子未ready急唔黎他們自有一套生理規劃

我們只有盡力安排最適切訓練
曾有人講咁急進安排超多予孩子上
時間飛逝越早介入事到功倍。。。

回想呢段年半日子不停訓練上堂
有時更走幾轉不同區域
曾被批說倒錢落海

眼見BB某項目追趕至正常程度
絕對值得欣慰!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

babecat1 發表於 16-6-8 19:09
其實冇乜化身特別,只是積極樂觀面對,盡力配合治療師,勤力做訓練,沒有特別介口,另外有做了3年針灸

...
借問系咪針頭?幾耐針一次?在那區咩醫師呢?囝上月再徃CAC確診ADHD &A仔傾向

sukilulu 發表……於 16-6-16 16:45
我仔1歲7個月, 評估大小肌肉得8個月, 唔係好識坐, 唔識行, 而家排緊政府物理治療,二星期覆疹一次! ...
政府既每月一次覆診訓練坦白講一定唔夠予孩子既需求

DollyC言"lC 發…表 16-治療師-17 10:09
物理治療家長要一齊入,好似我囡治療師教我日日點同佢拉筋,又叫我買脈衝機幫佢日日電腳,淨靠治療師自己唔 ...
細既孩子需家長陪同囝更正歲半後訓練巳可單獨上堂
完結後治療師會滙報情況

sharonho98 發表於 16-6-8 15:11
請問過程中訓練及有沒有其他特別食療分享?謝謝!
囝囝睇中醫兼食補充劑真的具果效。。。。
根據外國醫學文獻紀錄

我女宜家讀主流小學小二,成續唔錯,老師重經常俾佢上台比賽表演,校際音樂比賽亦攞到獎,但回想起佢再細D嘅時候,我真係擔驚受怕。我好早已發覺佢有異於同齡小朋友,三歲喺CAC做評估話佢各方面都係得兩歲左右,之後自費去過協康做訓練,五歲終於排到政府早期訓練中心,期間不斷進步。雖然現在阿女體能同社交都較弱,但起碼可以肯定佢智力無問題,甚至叻過好多小朋友,所以大家千萬唔好灰心,明天會更好。

引用:我女宜家讀主流小學小二,成續唔錯,老師重

原帖由 imlcc 於 16-07-03 發表
我女宜家讀主流小學小二,成續唔錯,老師重經常俾佢上台比賽表演,校際音樂比賽亦攞到獎,但回想起佢再細D ...
我想問你私人是否返協康"伴我雲彩路"?有用嗎?

coechow 發表於 16-7-3 22:20
我想問你私人是否返協康"伴我雲彩路"?有用嗎?
我唔係好記得個名,但好似係類似幼兒導師訓練。

版主

如欲提供/索取資料,請直接pm有關會員
請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝合作

引用:Quote:babecat1+發表於+16-6-8+19:09+其實

原帖由 VictoriaMa 於 16-07-03 發表
借問系咪針頭?幾耐針一次?在那區咩醫師呢?囝上月再徃CAC確診ADHD &A仔傾向
...
小兒在灣仔針灸了兩年,在大埔也針了兩年(共四年),每星期兩次左右

回覆 babecat1 的帖子

想請教你當初係用咩方法幫佢!?因為我仔仔同你小朋友一樣!好擔心,好無助!因為好多都要等!

回覆:a6u1 的帖子

各位知唔知遲緩9個月至1年排到既E位可以比幾多訓練呢?一星期幾次呢?

我始終對I位冇信心,好驚揀錯,但又真係冇時間帶出帶入去E位,如果E位一星期得1次訓練,咁就算啦

回覆:Aomuimui 的帖子

港島區

我囝宜加2歲半, 行為係一歲半前. 2歲1個月被評為得13個月大, 整體發展遲緩. 一直政府都有做緊ot, pt . 旦最近被個朋友(以前做楊震) 睇過. 佢話佢有嚴重delay, 可能會有中度至嚴重弱智. 聽到好驚, 準備辭工全力照顧佢, 同申請左個密集課程. 其實甘嚴重, 有無機會好返?......好擔心!
‹ 上一主題|下一主題