用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩同路人
樓主: lamlianyu
go

[其他] 發展遲緩同路人   [複製鏈接]

回覆:DollyCC 的帖子

回覆:psad2 的帖子

回覆:lamlianyu 的帖子

我個女係細B,而家讀緊英普較谷嘅幼稚園K1,之前已在此校讀PN升上的,開學兩個月老師建議阿女重讀K1,因為行為上不夠成熟,不能安坐位上堂及唔集中精神,另外不能用英文及普通話用三個字組成句子說話,易哭、怕分離、怕生寶,但學業上完全跟得上,我有質疑學校判斷,因為一心想個女仲細啫,但我都即刻去健康院求救,要求評估,健康院醫生話阿女語言及認知發展較慢,再轉介去智力能力評估測試中心,言語治療師評估完話阿女語言慢咗1歲,再寫信比我去排威記醫生,出年3月先輪候到。上年年尾我都即刻quit咗份工,帶阿女去私家一星期做三次training,而家佢識講好多嘢,有時覺得有點兒煩,但佢理解力及語言能力提升咗之前,小朋友及大人都開心咗,因為大家溝通到!嚟緊九月會原校重讀,希望出年見醫生時醫生會評估佢追上進度!作為家長知道自己小朋友有問題一定難受!但我哋要支持小朋友,唔可以放棄佢!大家同路人要一齊努力,唔好放棄呀!六歲前治療係黃金期,一定會有成效!自己嘅付出係值得嘅!大家加油!

有兩盒訓練書本/習作可以教小朋友社交/中文。全新嘅,想比有需要的媽媽參考, 耀能出版。有需要的可以跟我聯絡

回覆:JamBBoy 的帖子

大家唔好放棄呀!大下大下係會好d!
但不要計較評估分數,找緊六歲前治療係黃金期,

我睇佐好多書,不斷做訓練及練習,付出嘅時間係值得嘅!

DollyCC 發表於 16-6-17 10:09
物理治療家長要一齊入,好似我囡治療師教我日日點同佢拉筋,又叫我買脈衝機幫佢日日電腳,淨靠治療師自己唔 ...
上咗第一堂私家職業治療,治療師話BB轉身有8,9成,坐亦有特別方法夾佢令佢覺得安全肯坐,上星期六做,反來狂train,番身要幫扣腳,但冇好似好辛苦咁,雙手又肯禁地抬頭,又教關節按摩等佢feel下D力。借咗細件玩具反屋企玩多咗,不再呆呆下,鬼咁好玩好笑。咁我24小時陪玩都有用嘅,亦train到佢揸奶樽同學習杯,我有信心排到做評估(政府)已經追得上,所有媽媽都認為不要錯過黃金機會,好開心BB有進步,錢使得有價值!

回覆 JamBBoy 的帖子

你好, 我小朋友2歲半, 評估左整體遲緩, 特別語言及認知發展, 請問你係報邊種堂上? 謝謝

DollyCC 發表於 16-6-17 10:09
物理治療家長要一齊入,好似我囡治療師教我日日點同佢拉筋,又叫我買脈衝機幫佢日日電腳,淨靠治療師自己唔 ...
冇呀,8個月大梗要我係度,有mark notes點按摩關節同引佢坐及反,坐好咗好多起碼唔會屈埋,不過仍要雙手咁地,反身都係要我扣腳仔,不過而家雙手開始識放去前面,不過佢真係好懶,坐冼底成日等人救都死晤肯反。其實都驚自己有產後抑鬱,出半日街就覺得少咗一曰同佢train好自責,睇戲也心不在然,7月中反番工都驚自己冇心機掛住個仔,E生姑娘朋友個個都話:「個仔好醒目周圍望成日笑,冇嘢呀,俾D心機慢慢train。」而先前3-6個月停滯,私家E生話可能同工人有關(因為呢段期間我反咗工),今日又俾我發現抱B玩電話,之前一日抱,唔係就放藍仔,人哋想轉都冇得轉啦,交畀佢train仲擔心,但唔反工邊有咁多錢去做治療呀,哎呀,好矛盾呀!就快癲!

回覆:慧威喂 的帖子

而家小朋友喺私人training centre上緊一D行為社交言語治療,由心理學家進行單對單及小組培訓,喺centre亦見到一D整體發展遲緩嘅小朋友,如果你有興趣,可以PM你有關centre資料

醒目開學勳章

回覆:Vkeeleung 的帖子

真係唔好靠工人,我仔delay, part of the reason 係冇乜stimulation, 工人响我面前就有同我仔玩,我一轉背就啋你都傻。4月炒左佢,我仔進步都多了!但我又不能不工作,只有辛苦d帯多d出去做training.

可否給單對單訓練的資料給我,謝謝!

我有學,有mark notes

回覆:yufy 的帖子

其實進行單對單定小組訓練係由心理學家評估後佢提出安排的,如評估後小朋友較嚴重的話,起初係單對對訓練的;如不太嚴重會混合單對單及小組訓練,小朋友單對單可針對佢自身需要改善問題,而小組令小朋懂得同步留心身邊嘅人做緊乜發生咩事,可以進步得好快,但都視乎小朋友嘅程度進度!舊生通常改善得好咗就淨係上小組便足夠了!你可以先打電話去預約做pre-screening,見家長及小朋去評估吓邊方面需要,係免費嘅,聽完comment再考慮做唔做training,不過地點係銅鑼灣

hi, 睇唔清張圖, 你可吾俾CENTER既資料我?

已send咗比你,希望幫到你同你嘅小朋友啦!加油呀!

可否都pm比我

請問銅鑼灣邊度,可否給我地址及電話?

回覆:babecat1 的帖子

很令人鼓舞的回覆!謝謝你!

回覆:yufy 的帖子

已send比你了!加油!

Pls pm me also

‹ 上一主題|下一主題