用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩同路人
樓主: lamlianyu
go

[其他] 發展遲緩同路人   [複製鏈接]

引用:我2歲半仔仔有1年以上既整體發展遲緩,上左

原帖由 慧威喂 於 16-08-30 發表
我2歲半仔仔有1年以上既整體發展遲緩,上左半個月私人密集班,  好開心已見有進步, 可以坐定定一陣,肯聽 ...
請問在那間上密集?

回覆:coechow 的帖子

係屯門, 我pm你, 驚唔可以post出黎

回覆:發展遲緩同路人

up

babecat1 發表於 16-6-8 13:27
當年小兒2歲8個月,評估能力只得1歲,現在小兒8歲半了,能力和同年齡小朋友一樣,小朋友發展每個不同,大家 ...

想請教你点訓練小朋友,令小孩子可以追到同齡小朋友?Tks so much

慧威喂 發表於 16-8-30 23:40
我2歲半仔仔有1年以上既整體發展遲緩,上左半個月私人密集班,  好開心已見有進步, 可以坐定定一陣,肯聽 ...

可否pm我你小朋友參与既密集式訓練既机构……Tks so much

babecat1 發表於 16-7-4 18:11
小兒在灣仔針灸了兩年,在大埔也針了兩年(共四年),每星期兩次左右
唔好意思, 可以話我知大埔邊度做針炙嗎?成效好唔好?我住北區, 大埔近我。謝謝

同路人..我的小朋友就大D宜家6歲啦....要準備入讀小一..有沒有什麼學校適合佢讀...有咩課程可以俾家長讀...可以知道點樣教小朋友....我系荃灣媽媽...

hazelnuttty 發表於 16-8-10 16:35
佢點樣判斷一半腦細胞未被激活? 照腦掃描同磁力共震都都唔會睇到啲細胞! 佢點得出呢個結論真係無從稽考!

...
點樣睇BB有冇智力問題,我仔大小肌發展慢幾個月,15個月冇乜聲音,我都預咗佢様樣慢D,怕佢智力都慢,但上網冇乜資料教你點check,最檐心呢樣!

回覆 JamBBoy 的帖子

我打去建康院同護士講,學校老師發現我仔3歲半發展遲緩,想建康院幫忙轉介,佢覆我唔係佢地負責.............

bby0602 發表於 17-1-23 17:44

我打去建康院同護士講,學校老師發現我仔3歲半發展遲緩,想建康院幫忙轉介,佢覆我唔 ...

吓,咁惨?你邊間健康院咁差服務?四歲或之前應該係健康院負責㗎喎!足四歲仲要返健康院做視力普查,姑娘會同小朋友review最後一次。你不如親身上健康院救助,應該安排到見姑娘/醫院嘅

比左150請兒科醫生寫信轉介,去左東區比左個見醫生期。
係唔係見完醫生就會知需唔需要做評估?有無人知個流程?

bby0602 發表於 17-1-25 12:49

比左150請兒科醫生寫信轉介,去左東區比左個見醫生期。

咁就好喇!見醫生時會幫小朋做評估嘅

日日都心掛掛,希望快D見到醫生

bby0602 發表於 17-2-6 15:37

日日都心掛掛,希望快D見到醫生

未見醫生前盡快帶小朋友做私家訓練先啦,話唔定到時見醫生已冇問題

回覆樓主:

大家好 。 我仔仔而家1歲大 , 因bb時期住院耐 , 導致 9個月先識轉身 , 到而家都未係好識爬 。
去過醫院嘅物理治療三次 , 次次都喊爆 , 乜都唔做 , 物理治療師都冇孚 。
而家識由瞓係到 , 跟住轉身 , 跟住扶住企起身 , 識扶住行 。 但物理治療師要我迫佢爬 , 話唔爬怕佢腳唔夠力 ,但阿仔真係唔肯爬 , 我都唔知點 。
再加上佢到而家都未肯自己啜飲奶 , 未食固體 ,仲插緊胃喉 , 點訓練點氹佢食都唔肯開金口 , 醫院嘅言語治療師又冇乜幫助 。
人都癲 。 我係唔係出去搵私人治療師會好啲呢 ?

misti 發表於 17-2-15 14:15
大家好 。 我仔仔而家1歲大 , 因bb時期住院耐 , 導致 9個月先識轉身 , 到而家都未係好識爬 。
去過醫院嘅物 ...

我會跟政府嘅治療師意見做,因為佢地嘅資格毋庸置疑,經驗豐富。私人嘅除左價錢外,仲要考慮專業資格、經驗。當然,私人執業嘅治療師唔需要睇咁多症,可能更貼身照顧到你小朋友。

我小朋友現在3歲,8個月嘅時候因爲發展遲緩開始跟物理治療。最初嘅時候,我同屋企人都覺得bb細啫,見姑娘迫佢做訓練喊哂,自己都會黑面、肉赤。到仔仔一路大,自己多左research,就會觀察到仔仔嘅特質,了解治療師嘅用心。我有時候去做訓練,見到d好細bb嘅家長大發雷霆,都會忍唔住講一句:聽姑娘話啦,只會對bb有益處。

到而家,我遇上教養嘅問題,都會向姑娘請教。其實佢地每日睇咁多症,總有d心得可以傳授俾你響屋企更有效協助bb發展。我成日都同老公講,政府嘅野,只有排唔到服務,既然有呢d機會就要珍惜同好好利用。下次去訓練嘅時候,坦承將你嘅問題向姑娘請教,可能你會有收穫呢

其實我覺得你bb而家咁細,就算你去私人嘅,佢可能俾你嘅意見都係同姑娘差不多。bb一日一日長大,大把地方要洗錢,所以可以慳返就慳住先啦。

回覆樓主:

多謝你的意見。
其實我仔由出世冇耐已經開始見政府的物理治療師 ,我同佢地都好熟 , 絕冇怪責過佢地 , 佢地對我個仔都好好。
我只係想問如果問多啲其他專業意見 , 會唔會對小朋友更好呢 !

hi all 我女都係 剛上年12月評估左遲緩左9 months 左右。 而家佢4yrs 幾就黎5yrs. 學校建議repeat k2 因佢認唔到字記憶短暫集中力差(emoji) 但我1516緊怕矩心理會有影響....有意見比我嗎pls thanks

a6u1 發表於 16-6-7 15:04
小兒都係整體發展遲緩,13個月先爬,19個月先識行,而家2歲11個月,只講到極少極少單字,剛剛在CAC做完評估 ...

我個仔又係全面发肓迟缓,排紧評估。似家唔知點算。

babecat1 發表於 16-6-8 13:27
當年小兒2歲8個月,評估能力只得1歲,現在小兒8歲半了,能力和同年齡小朋友一樣,小朋友發展每個不同,大家 ...

可以分享經歷嗎?幾歲追上同齡孩子?
‹ 上一主題|下一主題