用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩同路人
樓主: lamlianyu
go

[其他] 發展遲緩同路人   [複製鏈接]

回覆樓主

我女三歲半,之前在扶康評估過認知及小肌肉遲緩,幼稚園老師話佢追吾到進度可能要留班。已排政府等再做評估,但個期無限等待。

想請教各位媽媽什麼機構會 (政府或私人)有提供特殊幼兒訓練?

你們講既T/S位是什麼?

2von 發表於 17-2-16 01:21
我會跟政府嘅治療師意見做,因為佢地嘅資格毋庸置疑,經驗豐富。私人嘅除左價錢外,仲要考慮專業資格、經 ...

請問你排幾耐才排到政府做治療?我排政府評估也排成年

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

ilovecat1234 發表於 18-1-17 05:50
我女三歲半,之前在扶康評估過認知及小肌肉遲緩,幼稚園老師話佢追吾到進度可能要留班。已排政府等再做評估 ...

我地講的I / S / E 位都係由CAC (政府的兒童體能中心)或接受心理學家的評估及需要接受的服務

hihi, 我是路过的,曾經走过你們现在走的路!想在這裡分享我女的個案。

女而家11歲,6年級, 讀緊主流小學,下年升中學啦。我仲記得當年阿女9个月先叫做識坐, 14個月先識爬,16個月先識行,行得仲係唔係好穩陣。

我好擔心嗰陣時候,所以就搵去cac做評估。 我有排政府訓練但係未排到之前我已經自己畀錢出去做訓練。我覺得唔好等政府,要自己把握黃金時間!因為黃金機會好寶貴,時間唔等人,越早做訓練越好,呢個係我嘅建議。

我帶阿女去做私家訓練係18個月的時候。其實未到18個月17個幾月已經出去做訓練了! 有單對單訓練亦都有小組訓練。 我哋算好彩 ,未到兩歲已經排到職業治療、物理治療、言語治療同埋早期訓練。而幼稚園我就幫我女揀咗一間有兼收位嘅幼兒園,2歲入學。因為我相信越早做訓練越好,所以我就越早畀佢入學校。

我嗰陣時都擔心得好緊要,周圍打電話 ,周圍搵資源,周圍去問人,我就連去搵幼稚園嘅時候我都同啲幼稚園老師不斷請教問佢地:我可以點樣幫阿女!有啲真係好有心幫我,畀好多建議我。仲記得有個幼兒園主任畀埋一間ngo嘅電話我叫我去嗰度做訓練tim. 於是我就長途跋涉攀山涉水咁樣去云香港九龍新界幫呀女去做訓練。

个幾年我好攰好攰,我已經發咗慌咁周圍同個女做訓練,就係因為唔知係咪我嘅努力啦,上天都體諒同埋憐憫我地,阿女嘅進步神速!响5歲第二次嘅評估阿女已經可以追得返了。意思話阿女可以上主流小學,於是我就幫我女報統一派位,亦都係同佢考私小,結果阿女考到一間私小 。
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

weiwai 發表於 18-1-18 20:11

阿女今年六年班了,就快升中學。係六年嘅小學生活裏面阿女嘅學習都遇到不少困難的,都唔係完全順暢,但係問題唔係大蘿。

呀佢嘅英文能力幾好,中文就特別弱。我記得佢兩三歲嘅時候言語治療師同佢做排卡,呀女排得好吃力,排極都錯都!而家小學阿女嘅重組句子同埋排句成段佢依然都係好弱,依然都成日都錯,經常都攞唔到分㗎。係因為當時言語治療師話女嘅邏輯同埋抽象嘅嘢係弱啲 ,咁你知啦語文都係抽象㗎啦,如果邏輯同抽象嘢弱嘅話呢就好影響作文……時序亂晒!我個女就係咁所以中文作文較弱。

阿女整體讀書都可以,佢今年考第八,老師建議我報band1c嘅英中. 尋日就係第一輪自行派位嘅deadline,我哋都報咗兩間b1c嘅中學.感恩!

我喺呢度講咁多, 係想鼓勵你地,同建盡早做訓練,小朋友的進步是可以快到你想像吾倒的。家長嘅支持同愛係非常緊要㗎。如果有需要可以再分享。加油!
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

weiwai 發表於 18-1-18 20:11

請問可否提供ngo 資料

weiwai 發表於 18-1-18 20:15
阿女今年六年班了,就快升中學。係六年嘅小學生活裏面阿女嘅學習都遇到不少困難的,都唔係完全順暢,但係 ...

你介吾介意pm 你個contact 俾我問多d 治療地方及方法,我好擔心又無助,我黎緊會轉做full time mum, 希望爭取多d 時間train up 女兒

ilovecat1234 發表於 18-1-17 05:50
我女三歲半,之前在扶康評估過認知及小肌肉遲緩,幼稚園老師話佢追吾到進度可能要留班。已排政府等再做評估 ...

其實扶康也有PST個別的~我女兒也是三歲半,在不同的機構做過訓練,妳可以按地區需要,找合適自己的機構

https://www.sen.org.hk/page/p6

ilovecat1234 發表於 18-1-24 19:16
你介吾介意pm 你個contact 俾我問多d 治療地方及方法,我好擔心又無助,我黎緊會轉做full time mum, 希望 ...
no problem.  大家交流下

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

慧威喂 發表於 16-8-30 23:40
我2歲半仔仔有1年以上既整體發展遲緩,上左半個月私人密集班,  好開心已見有進步, 可以坐定定一陣,肯聽 ...

請問可否提供私人密集班資料?

babecat1 發表於 16-6-8 19:09
其實冇乜特別,只是積極樂觀面對,盡力配合治療師,勤力做訓練,沒有特別介口,另外有做了3年針灸

...

請問可否介紹針疚地方,你覺得有用嗎

cowboy2007 發表於 16-6-18 14:00
大家唔好放棄呀!大下大下係會好d!
但不要計較評估分數,找緊六歲前治療係黃金期,

請問有冇書推介(emoji)(emoji)

VictoriaMa 發表於 16-7-3 19:19
囝囝睇中醫兼食補充劑真的具果效。。。。
根據外國醫學文獻紀錄

請問你小朋友食什麼補充品?

JamBBoy 發表於 17-5-26 07:34
之前我喺#23同#100提過了,最緊要小朋友夠細,爭取6歲前嘅黃金時間去做training,當然家長都要付出時間耐 ...

請問你小朋友讀邊間幼稚園?

ilovecat1234 發表於 18-2-16 20:06
請問可否介紹針疚地方,你覺得有用嗎

巳PM

ilovecat1234 發表於 18-2-16 20:28
請問你小朋友讀邊間幼稚園?

已PM你

weiwai 發表於 18-1-26 16:00
no problem.  大家交流下

我都好想知可否pm埋? thx.

我我女而家17個月, 仲未可以自己行, 同仲未聽佢叫過一聲爸爸或媽媽, 但佢又會發出好多唔同嘅音 其實佢係咪都係發展遲緩?

ckiu 發表於 18-3-6 20:45
我都好想知可否pm埋? thx.

我我女而家17個月, 仲未可以自己行, 同仲未聽佢叫過一聲爸爸或媽媽, 但佢 ...
ok. 你pm你个电話比我丫
‹ 上一主題|下一主題