用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩同路人
樓主: lamlianyu
go

[其他] 發展遲緩同路人  

沙田有 發表於 17-3-12 22:48
可以分享經歷嗎?幾歲追上同齡孩子?

小兒2歲8個月確診自閉症光譜(能力只有1歲,建議入讀S位),初期找私人特殊導師訓練,1星期2次訓練每次1個鐘,也每天在家用心幫他做訓練,初期沒有什麼成效,3歲3個月開始接受針灸治療(1星期2次),針了大約6至8次開始覺得他領唔能力提升了很多,4歲半左右入讀特殊幼兒中心,5歲半經特殊幼兒中心建議重返主流幼稚園和兼讀E位,6歲左右由兒童發展中心評估各方面能力巳達同齡,6歲半入讀主流小學,現在9歲讀小學三年級。(針炙由3歲針到7歲左右,5歲前每星期2次,5歲後約每星期1次)。如想再了解小兒的心路歷程,大家可以看返我以前的舊帖,也歡迎大家交流心得

babecat1 發表於 17-3-24 21:32
小兒2歲8個月確診自閉症光譜(能力只有1歲,建議入讀S位),初期找私人特殊導師訓練,1星期2次訓練每次1個鐘 ...

針灸啊?係針頭嗎?請問當初為何會選擇針灸呢?

沙田有 發表於 17-3-26 16:10

針頭,因當初覺得小孩沒什麼進步,但聽到其他媽媽說針炙療法的效果,所以膽粗粗去試下,問我看見小兒頭上插滿針時會否肉/心痛?這個當然是很痛啦,但當看到效果時,就會覺得沒選擇錯誤

沙田有 發表於 17-3-26 16:10

針頭,因當初覺得小孩沒什麼進步,但聽到其他媽媽說針炙療法的效果,所以膽粗粗去試下,問我看見小兒頭上插滿針時會否肉/心痛?這個當然是很痛啦,但當看到效果時,就會覺得沒選擇錯誤

JamBBoy 發表於 16-8-23 17:47
其實每次做完training都見阿女有進步,大約開始training咗3個月後已進步得好快!
首先屋企一定要閂電視戒電 ...

謝謝您講得好好

JamBBoy 發表於 16-6-24 15:04
而家小朋友喺私人training centre上緊一D行為社交言語治療,由心理學家進行單對單及小組培訓,喺centre亦見 ...

可否pm 資料給我? thx!

屁盈子 發表於 17-4-27 00:14
我女20個月, 又係整體發展遲緩, 剩係識講媽媽, 到而家未識企, CAC排緊早期訓練, 而家剩係同佢做下訓練同佢 ...

問題不在於標籤佢, 問題係連企都未企到主流好難有支援,不如問可路可以轉S位

Ckting 發表於 17-4-20 11:15
可否pm 資料給我? thx!

好的,冇問題!好開心阿女終於排到政府隊見醫生評估,醫生話佢而家追噃晒進度,可以讀普通學校同埋close file!感恩!最緊要小朋友夠細個就可以好快改善到!大家加油!

babecat1 發表於 16-6-8 19:09
其實冇乜特別,只是積極樂觀面對,盡力配合治療師,勤力做訓練,沒有特別介口,另外有做了3年針灸

...

請問針灸可以幫助?針什麼地方?

沙田有 發表於 17-5-24 23:17
請問針灸可以幫助?針什麼地方?

就小兒的個案而言,我覺得針炙係非常有幫助,最主要針頭,但手和腳也會針

babecat1 發表於 17-5-25 17:27
就小兒的個案而言,我覺得針炙係非常有幫助,最主要針頭,但手和腳也會針
...

tks 我又去了解下

JamBBoy 發表於 17-5-1 16:15
好的,冇問題!好開心阿女終於排到政府隊見醫生評估,醫生話佢而家追噃晒進度,可以讀普通學校同埋close f ...

請問你點過程追番嘎?

沙田有 發表於 17-5-25 22:41
請問你點過程追番嘎?

之前我喺#23同#100提過了,最緊要小朋友夠細,爭取6歲前嘅黃金時間去做training,當然家長都要付出時間耐性與關懷同小朋友互動,多D接觸新事物地方、探索世界、實物命名,可提升認知力;同佢玩圖工、playdoh、整嘢食,可提升專注及坐定定;多同佢用圖卡講故事,可提升專注理解力、情景排序、羅輯思維。另外阿女好好彩轉咗去讀全日制有兼收位嘅愛心幼稚園,雖然冇讀兼收位,但老師識得如何對待處理特殊需要小朋友,阿女每日喺學校可以不斷訓練提升,可能全日制關係,變咗多人一倍時間返學,所以進步得好快!好感激老師對小朋友嘅愛心與教導!你住沙田嗎?可以試吓呢間學校或其他有兼收位學校,對小朋友有幫助

JamBBoy 發表於 17-5-1 16:15
好的,冇問題!好開心阿女終於排到政府隊見醫生評估,醫生話佢而家追噃晒進度,可以讀普通學校同埋close f ...

請問你係讀邊間?

沙田有 發表於 17-5-27 22:37
請問你係讀邊間?

已PM你

Vicky0101 發表於 16-6-8 10:42
你好,我仔仔今年3歲,都係俾同齡慢1年!請問你小朋友宜家排咩位?

同我個仔情況差唔多,32個月帶協康做評估,報告發展遲緩只有大約24個月左右,因為語言發展慢而影響發展遲緩,現在排i位。

大家好, 本人女女21個月大, 今年要報K, 中九龍上年3月已幫佢排緊早期訓練, 但到而家都未有位, 平時有幫佢做訓練, 但佢又未識企又未識行, 全面發展遲左一年,  黎緊要報K, 可以點? 照報左先? 好confuse, 同埋想問下邊度有私人訓練可以介紹? 謝謝!

babecat1 發表於 16-6-8 19:09
其實冇乜特別,只是積極樂觀面對,盡力配合治療師,勤力做訓練,沒有特別介口,另外有做了3年針灸

...
請問係邊到做針灸? 可否給我醫師的資料?