用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩同路人
樓主: lamlianyu
go

[其他] 發展遲緩同路人  

回覆 babecat1 的帖子

good good , glad to hear that .

唔選擇西藥的媽媽 facebook page

引用:Quote:roy_ming8374+發表於+16-7-21+13:47+

原帖由 cookieman 於 16-08-08 發表
我女女都係咁,啱啱2歲排緊下葵涌去登記,佢連媽媽、爸爸都唔講﹗只係講好小BB話…hello、byebye、車、街 ...
我仔2歲時都係未會叫媽媽,CAC評估言語delay 9個月+自閉譜系。
入左E位3年+平日同佢多D練習,依家6歳半,九月入主流小一,各方面都追及同齡。只係間中都有少許脾氣。我自己已經好滿意。
各位媽媽,加油!好好把握6歲前的黃金時期!

Sask999 發表於 16-8-14 22:45
我仔2歲時都係未會叫媽媽,CAC評估言語delay 9個月+自閉譜系。
入左E位3年+平日同佢多D練習,依家6歳半, ...
thank you﹗

引用:Quote:原帖由+cookieman+於+16-08-08+發表

原帖由 Sask999 於 16-08-14 發表
想請問平時係屋企同佢做乜訓練多?我囡唔鐘意玩玩具,都幾頭痛

引用:Quote:原帖由+Sask999+於+16-08-14+發表我

原帖由 roy_ming8374 於 16-08-18 發表
想請問平時係屋企同佢做乜訓練多?我囡唔鐘意玩玩具,都幾頭痛
這種小朋友好多時都不太玩玩具。我仔喜歡食野,我用食物引佢開口。
另外,多些同佢講不同的詞語。好似蘋果,橙,水,電視、、等。見什麼講什麼,因為佢地唔似一般小朋友自己吸收,你要不斷的講比佢地知,重覆又重覆,佢地可以徙中學習。

另外可以教下用飲管,飲飲品及吹出,都可以幫助佢地的口肌。

多多加油!

我個女20個月大,唔識行唔識講野,keep住有係QE做物理治療,但作用不太,直到琴日QE先叫我去做智力測驗,會唔會太遲?如果私家做智力測驗及Train大家有冇介紹?我而家真係好擔心同傍遑

引用:我個女20個月大,唔識行唔識講野,keep住有

引用:我個女20個月大,唔識行唔識講野,keep住有

原帖由 benny3163 於 16-08-19 發表
我個女20個月大,唔識行唔識講野,keep住有係QE做物理治療,但作用不太,直到琴日QE先叫我去做智力測驗,會 ...
20個月仲細,努力加油,小學前仲有時間追!

回覆 psad2 的帖子

請問係唔係青蔥計劃?

回覆 Sask999 的帖子

知道,多謝妳既鼓勵!

引用:回覆+psad2+的帖子 請問係唔係青蔥計劃?

回覆 psad2 的帖子

錢真係唔係問題,真係可以幫到個小朋友,借錢都要去!我都入左紙申請la,請問你之前等左幾耐先可以做評估?

我想問下各位媽媽,醫生有冇叫你地既小朋友照磁力共振?

回覆:benny3163 的帖子

等左半年

引用:我想問下各位媽媽,醫生有冇叫你地既小朋友

引用:Quote:原帖由+benny3163+於+16-08-22+發表

引用:我個女係細B,而家讀緊英普較谷嘅幼稚園K1

原帖由 JamBBoy 於 16-06-17 發表
我個女係細B,而家讀緊英普較谷嘅幼稚園K1,之前已在此校讀PN升上的,開學兩個月老師建議阿女重讀K1,因為 ...
想問問大約上左幾耐training見有進步? 平時係屋企可以點做去令佢講多D野/進步?

引用:Quote:原帖由+cookieman+於+16-08-08+發表

原帖由 Sask999 於 16-08-14 發表
可否分享一下自閉譜系有什麼病徵?

我囝2歲 評估得1歲發展, 排左1年多岩岩見完早期教育訓練姑娘同四大治療師, 準備大約九月等通知份開始上 早期教育訓練(E位)

回覆:goodmorningsir 的帖子

其實每次做完training都見阿女有進步,大約開始training咗3個月後已進步得好快!
首先屋企一定要閂電視戒電子奶咀,even美語世界都要戒,因為睇電視只係單向性,冇互動性,會令小朋友沉醉自我世界,脫離現實!
然後不斷同小朋友做實物名明,可以用圖卡、相片或真實物品話比小朋友D嘢叫做咩嘢,可以用一連串圖片好似連環圖咁話比小朋友知因果關係,初時都覺得自己好似傻咗咁自言自語係咁話比小朋友知係D咩,但慢慢真係可以改善認知能力!
當小朋友改善認知能力就會肯開口講,大人要盡量回應,便可增加小朋友自信心,令小朋友樂意表達,唔會因為表達唔到而發脾氣喊!
另外要多D同小朋友預告嚟緊會做咩事或發生咩事,例如會同佢去邊到玩、見D咩人,有理冇理起勢講,唔駛理佢有冇回應或明唔明,慢慢小朋友會將大人預告嘅嘢入咗腦,會有心理準備,去陌生地見陌生人亦唔會驚,對大人都充滿信心,唔再怕分離!當然大人應承咗小朋友嘅嘢一定要做到先可以得到小朋友信任!
由於阿女進步不少嘅關係,七月攞成績表時學校比阿女升K2,唔駛留班了!雖然到目前為止已用咗等同一年嘅幼稚園學費去做training,但可以換來阿女嘅進步及追噃一年嘅留班時間,我哋做家長嘅非常開心!
呢個暑假我仲帶阿女去跳芭蕾舞及去其他幼稚園in K2插班,阿女每次都玩得非常開心,表現投入,阿女嘅正面改變真係令我鬆一口氣!
所以大家要對自己小朋友有信心,多D同佢互動,佢一定可以改善到㗎!大家加油!