用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩同路人
樓主: lamlianyu
go

[其他] 發展遲緩同路人   [複製鏈接]

引用:回覆+babecat1+的帖子 想請教你當初係用咩

原帖由 banana0319 於 16-07-09 發表
回覆 babecat1 的帖子

想請教你當初係用咩方法幫佢!?因為我仔仔同你小朋友一樣!好擔心,好無助!因為好 ...
綜合所有治療師、特殊導師、醫生意見,制定一套適合自己小朋友方法(例如小朋友作息時間,有什麼缺點,什麼優點),持之以恆用心在家中和透過日常生活訓練,中醫針灸,最緊要自己有適量運動,保持心境開朗,慢慢就會看到成績,加油。(剛開始時可能未能掌握訓練方法,當年我也用了2個月才能掌握)

回覆:慧威喂 的帖子

我仔第一次的評估仲衰過你小朋友, 心理學家講過一定要搞好情緒同聽指令, 跟著搞社交, 之後做認知同言語訓練, 中間試過唔信, 幫佢做言語訓練,訓練一小時浪費了45分鐘, 又音樂治療, 感統, 真係咩都訓練下, 都一直進步(雖然係慢),直至入左S 位, 就真係好針對3T 訓練, 立刻進步好多, 老師覺得佢好大機會入到主流, 及好多方面已經追近同年齡的小朋友, 如果小朋友本身係智力問題就真係無得搞, 如果唔係的話, 在6歲前係有機會無事的, 比心機去訓練吧!

引用:Quote:原帖由+a6u1+於+16-06-07+發表小兒都

引用:Quote:原帖由+babecat1+於+16-06-08+發表當

原帖由 lamkwan 於 16-07-15 發表
有冇做任何training
有,3T、社交訓練全部有做

回覆:發展遲緩同路人

引用:我個仔係cac+做佐speech+aessessment.話del

原帖由 lamkwan 於 16-07-15 發表
我個仔係cac 做佐speech aessessment.話delay了半年。我有需要係d大學做多次?
如再做評估,倒不如留返d錢去做訓練好一點

回覆:babecat1 的帖子

反正做訓練第一堂都係評估

細囡8月尾2歲,之前歲半去健康院都合格,但我發覺呢幾個月說話冇進步,仍然講媽咪爸爸姐姐嫲嫲,之後我返健康院檢查醫生俾左轉介信去下葵涌排期,約8月頭第一次證記。我身邊冇朋友有相同經歷。我知排政府可能要排好耐。想問各位媽媽有出去私人做評估嗎?可以介紹俾我嗎?我心情好亂又擔心,唔知點解細囡會咁、大囡完全冇問題。希望各位有相同經歷媽媽可以俾多意見我。謝謝

回覆 慧威喂 的帖子

其實有點唔明,CAC評估只係慢咗大概一年,點解突然又變咗嚴重delay?  你個朋友係根據什麼來判斷?

回覆 a6u1 的帖子

果個姑娘其實只係以佢多年經驗來分折, 佢話以我仔既情況, 腦細胞應該有一半或以上未被激活, 以我仔既情況黎睇, 黃金期只係到4歲, 如果4歲仲未激活到果一半腦細胞, 佢就會變成死細胞, 甘既意思啫係會有機會變弱智. 唔知係真, 定嚇我, 旦都叫俾左心理準備我, 和埋我更加都要著緊D. 宜加我都係唔太知點訓練阿仔, 仲諗緊點制定一套適合自己小朋友方法或時間表俾佢.

其實媽媽自己要好清楚小朋友需要什麼治療, 要針對小朋友的弱項做訓練, 不仿家長參加多d 家長會, 訓練堂, 我自已在政府都上過好多呢d 家長堂, 真的好有用。的確去到4歲都仲係delay 成年就係麻煩d , 不過小朋友唔係一d 進步都無係仲有機會的, 比d 心機吧!

roy_ming8374 發表於 16-7-21 13:47
細囡8月尾2歲,之前歲半去健康院都合格,但我發覺呢幾個月說話冇進步,仍然講媽咪爸爸姐姐嫲嫲,之後我返健 ...

我女女都係咁,啱啱2歲排緊下葵涌去登記,佢連媽媽、爸爸都唔講﹗只係講好小BB話…hello、byebye、車、街街……嗰D…出面D治療好貴,我唔係好負擔到

我仔現25個月,向政府做左評估,各樣都遲左1年,而家冇返工,照顧佢,佢早上返普通學校n 班,見到好明顯差過其他同學,下午再上言語治療,希望真係幫到佢,好擔心

引用:Quote:roy_ming8374+發表於+16-7-21+13:47+

原帖由 cookieman 於 16-08-08 發表
我女女都係咁,啱啱2歲排緊下葵涌去登記,佢連媽媽、爸爸都唔講﹗只係講好小BB話…hello、byebye、車、街 ...
你住邊啊?

引用:Quote:roy_ming8374+發表於+16-7-21+13:47+

原帖由 cookieman 於 16-08-08 發表
我女女都係咁,啱啱2歲排緊下葵涌去登記,佢連媽媽、爸爸都唔講﹗只係講好小BB話…hello、byebye、車、街 ...
你好媽媽,我8月頭去下葵約期,姑娘話要排9個月至一年。我自已又排緊協康會。其實我又係只有先生工作都怕金錢問題,只有係其他方便唔用錢。可以做個朋友嗎?大家可互相幫助

Yukiruirui888 發表於 16-8-8 22:20
你住邊啊?

長沙灣區

roy_ming8374 發表於 16-8-9 11:20
你好媽媽,我8月頭去下葵約期,姑娘話要排9個月至一年。我自已又排緊協康會。其實我又係只有先生工作都怕金 ...

hi~同路人…已回妳的PM

引用:+本帖最後由+慧威喂+於+16-7-27+11:52+編輯

原帖由 慧威喂 於 16-07-27 發表

回覆 a6u1 的帖子
佢點樣判斷一半腦細胞未被激活? 照腦掃描同磁力共震都都唔會睇到啲細胞! 佢點得出呢個結論真係無從稽考!

腦細胞唔用就變死細胞呢個更加無科學根據!!

唔好自己嚇自己, 實事求事, 認清小朋友嘅能力, 家長理智配合訓練才是上策!

回覆:a6u1 的帖子

政府資源有限,個人認為政府講得有事都無死錯人。

‹ 上一主題|下一主題