用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 / 宣小 / 陳守仁
樓主: Siutoma
go

培正 / 宣小 / 陳守仁 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hknote+於+16-06-09+發表我會

原帖由 karen55407 於 16-06-09 發表
我的確讓小朋友hea學樂器,有何稀奇?
唔好意思。 沒說稀奇。不知冒犯了你。

MC1128  同我咁年紀的同事,SSP大,SFA畢業,佢話當年係街坊小學

你同事好謙虛,當年攞到每个月幾十蚊交学費既街坊应該唔多……

引用:MC1128++同我咁年紀的同事,SSP大,SFA畢業

原帖由 Yanamami 於 16-06-09 發表
MC1128  同我咁年紀的同事,SSP大,SFA畢業,佢話當年係街坊小學
時代真係變得快,今時今日,每個月攞得出幾千,想做「街坊」都唔成功

Yanamami  真係~爭崩头……  發表於 16-6-9 20:38

引用:Quote:原帖由+hknote+於+16-06-09+發表我會

原帖由 karen55407 於 16-06-09 發表
我的確讓小朋友hea學樂器,有何稀奇?
hea 學 × 2

hknote 發表於 16-6-9 16:02
我會aps/培正/tsl

其實好多人話aps太注重音樂,按受唔到。
我小朋友到依家都完全無學樂器.....
不過遲D都要學一學, 因為呈分試一定要識用一種樂器完成一首樂曲
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-10 09:59
我小朋友到依家都完全無學樂器.....
不過遲D都要學一學, 因為呈分試一定要識用一種樂器完成一首樂曲 :waha ...
学我女啦,学两三隻飲歌就应付左三年音樂考試~悭水悭力……

Yanamami 發表於 16-6-10 10:07
学我女啦,学两三隻飲歌就应付左三年音樂考試~悭水悭力……
我仲諗住叫佢做一曲歌王添.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 16-6-9 17:34

無錯,  以前SFA 完全係唔點著重學生讀書咁,
GH 又係, 要收錢即刻升價 十倍, 香港人真係有病

油尖旺 深水埗區人口改變,  SFA 變得容易派入名校

hkpapa852 發表於 16-6-10 10:08
我仲諗住叫佢做一曲歌王添.....
我女二至四年班都係自学beginner書既歌仔(两行果d)过关,但四年班吹完俾老師講:明年唔可以重施故技……

Bettylau 發表於 16-6-10 10:09
無錯,  以前SFA 完全係唔點著重學生讀書咁,
GH 又係, 要收錢即刻升價 十倍, 香港人真係有病
GH小學好似一向都係私小喎? 佢幾時試過唔收學費?

lamkwan 發表於 16-6-10 10:27
private school?

係呀~
http://www.ktsps.edu.hk/

Any DSE result of Pui Ching?

回覆:ivypooh 的帖子

段估強果隊校隊無35個人卦。

之前有版友話校長推薦入db ,即個批都係成績好。段估10個8個卦!

引用:段估強果隊校隊無35個人卦。 之前有版友話

原帖由 retriever 於 16-06-10 發表
段估強果隊校隊無35個人卦。

之前有版友話校長推薦入db ,即個批都係成績好。段估10個8個卦!
培正啦

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-6-7+12:10+

原帖由 Soundervolt 於 16-06-07 發表
呢方面應該唔太多,或比sfa少吧?

有版友話因為aps只有頭3 列名次。。

hkpapa852 發表於 16-6-10 10:19
GH小學好似一向都係私小喎? 佢幾時試過唔收學費?
佢應該係指中學部曾级是津校, 不過津校時嘅德望都係好勁!

引用:請問以上三間會選邊間?+請指教,+謝謝!

原帖由 Siutoma 於 16-06-07 發表
請問以上三間會選邊間? 請指教, 謝謝!
我會prefer宣小

引用:MC1128++同我咁年紀的同事,SSP大,SFA畢業

原帖由 Yanamami 於 16-06-09 發表
我都係生左上呢度睇至知SFA變成咁多人追捧的,我細個一齊順路坐車的SFA小朋友係非常街坊,完全唔學術😜

‹ 上一主題|下一主題