用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 / 宣小 / 陳守仁
樓主: Siutoma
go

培正 / 宣小 / 陳守仁

回覆 Kidultdaddy 的帖子

你講得啱,我識一個朋友的仔仔係中途離開培小的,朋友並無口出惡言話學校,只係講如果你厚面皮都可以讀落去...
不過,又吾能夠怪晒學校,龍校的讀書壓力已經係比無back up的學校輕好多。如果小朋友真係讀吾上,勉強亦無幸福。

回覆:Kidultdaddy 的帖子

咁先保住龍校質素!

培正係头100名穩升中学部,其餘靠自行(所有位留俾小学部)同抽獎入,唔係100%直升。

回覆:培正 / 宣小 / 陳守仁

不是要睇小朋友適合哪間學校好些?

應該培正,有中學,又是傳統名校,公開試成績不俗

引用:讀到的就宣小啦,不喜樂器的就陳守仁啦。培

原帖由 Kidultdaddy 於 16-06-08 發表
讀到的就宣小啦,不喜樂器的就陳守仁啦。培正我就唔選啦。佢係名校,不過亦聽太多其他人比佢用不同方法迫走 ...
唔係每一間學校都會適合任何一位學生,若果相方都經過努力但未能令學生跟得上就證明學校唔適合該學生,學校勸籲學生轉到其他更適合嘅學校亦唔係壞事,總好過學校不聞不問,小朋友年年成績差而對學業失哂信心,繼續讀落去只會對學生百害而無一利。

正路培正,不過如果唔係培幼上,應該好難入

Thanks all !

Baby豬1209 發表於 16-6-8 08:04
應該培正,有中學,又是傳統名校,公開試成績不俗
同意,應該揀培正。小學八九成學生都可以直升培中。

俾我會揀宣小,本身唔鍾意培正,陳守仁升中多數去顏寶玲唔係我杯茶,宣小學術幾好,升中成績亮麗

個人選擇

宣小>培正>陳守仁

其實陳真係愉快學習?

回覆:wongkitty 的帖子

回覆:mici 的帖子

TSL

Well, 我唔係用家身邊亦無用家,但有時我會諗,好多人話sfa, aps 同kts升中亮麗,當然我相信呢d學校確有實力,但會否近年升中都是出生率較低的年代而有所影響?去到我地嘅年代會否有直屬有保障d?

即使廿年前, sfa, aps 同kts都已經係好有實力既一線小學!

好多名校插班生都是來自此三校.

whitepurin 發表於 16-6-8 19:37
Well, 我唔係用家身邊亦無用家,但有時我會諗,好多人話sfa, aps 同kts升中亮麗,當然我相信呢d學校確有實 ...

有無參觀美荷楼?幾十年前SFA已係名校……上APS校網望升中成績,每年都强勁,豈止近年?

SillyU  我妹SFA上協恩,再上HKU,SFA當年已是出名好學校  發表於 16-6-9 16:38
MC1128  同我咁年紀的同事,SSP大,SFA畢業,佢話當年係街坊小學  發表於 16-6-9 16:32

我會aps/培正/tsl

其實好多人話aps太注重音樂,按受唔到。
其實有好多人,唔係讀aps,咪又係出去學樂器,難道你地會比小朋友hea住學樂器?aps只係反而幫到小朋友培養音樂。
Tsl好似升中大多數顏寶玲,愉快學習。

MrBeast  not sue 培養 is the right word  發表於 16-6-9 16:50

引用:我會aps/培正/tsl 其實好多人話aps太注重

原帖由 hknote 於 16-06-09 發表
我會aps/培正/tsl

其實好多人話aps太注重音樂,按受唔到。
我的確讓小朋友hea學樂器,有何稀奇?

MrBeast  me2  發表於 16-6-9 16:49