用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘官立小學,是否Happy school和小班? 如有用家請分 ...
go

九龍塘官立小學,是否Happy school和小班? 如有用家請分享! [複製鏈接]

如題

7    0    0    0

回覆:LAMPIKSHAN 的帖子

是小班,一班平均26人,功課量適中,自從轉左校長後冇以前咁happy,要求高左,但我覺得係好事。

引用:是小班,一班平均26人,功課量適中,自從轉

原帖由 gemmah 於 16-06-11 發表
是小班,一班平均26人,功課量適中,自從轉左校長後冇以前咁happy,要求高左,但我覺得係好事。

...
26人一班,好好喎!你仔仔Or囡囡讀?學校傳統嗎?我仔比較活躍,交左叩門申請表呀,

回覆 gemmah 的帖子

請問功課量每天大約多少? 抄寫功課多不多?程度是否較淺? 老師是否有愛心?學校要求高左係學術深左?

26人一班,唔係小班教學。

引用:Quote:原帖由+gemmah+於+16-06-11+發表是小

原帖由 LAMPIKSHAN 於 16-06-12 發表
26人一班,好好喎!你仔仔Or囡囡讀?學校傳統嗎?我仔比較活躍,交左叩門申請表呀,

...
我都交左申請表。唔知會幾時通知呢

引用:Quote:原帖由+LAMPIKSHAN+於+16-06-12+發表

原帖由 yuensammi 於 16-06-12 發表
我都交左申請表。唔知會幾時通知呢

Wildfirebee 發表於 16-6-12 10:47
26人一班,唔係小班教學。
官津小學小班係25-27人,大班係30-33人。
如果某官津小學全級計平均每班不足25人,即係話間學校係收生不足。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

想問問如學校沒有提及扣門要交portfolio, 是否不用呈交?

回覆:九龍塘官立小學,是否Happy school和小班

我大仔讀緊P6,二仔將9月讀P1。
要求高左意思係學校對學生操行上嚴格左,功課深左等,但功課唔算多,差不多每天有功輔堂,可在堂上做功課,我大仔高年級開始基乎在校內可完成晒功課。老師好唔好,有冇愛心,就大部份都ok的,有部份好嚴好惡。學校分精英班,如100人,會將頭50名平均分去A,B班,尾50名平均分去C,D班,AB班中英文有增潤(較深)課題,C,D班有補底。課外活動重視樂器,有樂團,可在學校揀一種樂器學,會在外面找不錯的導師來教,可向學校租借樂器,唔洗自己買。大仔話呢六年so far都讀得幾開心。
關於叩門,以我所知係會優先收自行時申請過的。

引用:我大仔讀緊P6,二仔將9月讀P1。 要求高左意

原帖由 gemmah 於 16-06-14 發表
要求高左意思係學校對學生操行上嚴格左,功課深左等,但功課唔算多,差不多 ...
我幫朋友問:請問升中成績大既是點!可以分享一下嗎!thx

引用:我大仔讀緊P6,二仔將9月讀P1。 要求高左意

要求高左意思係學校對學生操行上嚴格左,功課深左等,但功課唔算多,差不多 ...
多謝你的分享呀

回覆:kingqueen513 的帖子

每年都十幾個考到不錯的直資學校,包括一些出名神校,好多入黃芴南,約10個8個,銀禧10個8個,QE6,7個,華英,迦密各兩三個,旅港3-5個等……

gemmah 發表於 16-6-14 17:06
每年都十幾個考到不錯的直資學校,包括一些出名神校,好多入黃芴南,約10個8個,銀禧10個8個,QE6,7個,華 ...

直資有邊D?

想問邊到可睇詳細資料?

引用:Quote:gemmah+發表於+16-6-14+17:06+每年都

原帖由 hippoo 於 16-06-14 發表
直資有邊D?

想問邊到可睇詳細資料?
資料唔公開,只會每年開學時校長親口講

引用:每年都十幾個考到不錯的直資學校,包括一些

每年都十幾個考到不錯的直資學校,包括一些出名神校,好多入黃芴南,約10個8個,銀禧10個8個,QE6,7個,華 ...
多謝分享

引用:每年都十幾個考到不錯的直資學校,包括一些

我係九官舊生,20分入的機會高嗎?
如果我心水係34網(自住34網)的女校,咁抽唔中再叩門是否有沒有優勢?還是應該隱入九官先,叩門先去叩女校呢?請指教。

引用:Quote:原帖由+gemmah+於+16-06-14+發表每年

原帖由 lvmh88 於 16-06-17 發表
我係九官舊生,20分入的機會高嗎?
如果我心水係34網(自住34網)的女校,咁抽唔中再叩門是否有沒有優勢? ...
20分應該要抽,唔係實入

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-06-17+發表我係

原帖由 sissysze 於 16-06-17 發表
20分應該要抽,唔係實入
咁如果我抽唔中,到叩門時,是否會睇111?舊生到叩門時還有優勢嗎?

hippoo 發表於 16-6-14 18:03
直資有邊D?

想問邊到可睇詳細資料?
學校報告係有升中資訊既...2014-2015  P22-23....只係無一間間有實數 ~~~

http://www.klntong.edu.hk/chi/p4.asp#04

hippoo    發表於 16-6-17 19:57
‹ 上一主題|下一主題