用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道同保良局何壽南點選擇好
go

培道同保良局何壽南點選擇好 [複製鏈接]

男仔,性格較被動,應該讀邊間好?

4    0    0    0

我揀何寿南

引用:我揀何寿南

原帖由 karen55407 於 16-06-06 發表
我揀何寿南
請問點解呢?我有d擔心個仔唔谷得

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-06-06+發表

原帖由 YokoS 於 16-06-06 發表
請問點解呢?我有d擔心個仔唔谷得
我唔想個仔讀女多男少的學校,培中亦唔關男生事,論學校,何壽南不比培道差,仲有保一,又免費,升中兩校也是九龍城網。

男仔睇落無必選培道道理。培中band2 back up 又係女校。如果band2中學都接受到, 讀何小都差不多, 何況唔使學費。慳出的學費可以更靈活運用。

引用:Quote:原帖由+YokoS+於+16-06-06+發表請問

原帖由 karen55407 於 16-06-06 發表
我唔想個仔讀女多男少的學校,培中亦唔關男生事,論學校,何壽南不比培道差,仲有保一,又免費,升中兩校也 ...
女多男少又的確差d

引用:男仔睇落無必選培道道理。培中band2+back+u

原帖由 kufubaby 於 16-06-06 發表
男仔睇落無必選培道道理。培中band2 back up 又係女校。如果band2中學都接受到, 讀何小都差不多, 何況唔使 ...
聽聞何小有50%升band1, 30%band2, 都属2線小學嗎?

YokoS 發表於 16-6-6 20:56
聽聞何小有50%升band1, 30%band2, 都属2線小學嗎?
你誤會了。我指如揀培小為聯繫band2 培中都接受到, 咁在何小較差情況下都係升band2中學, 何必省下學費。再者樓主係囝更無必要。

引用:Quote:YokoS+發表於+16-6-6+20:56+聽聞何小

你誤會了。我指如揀培小為聯繫band2 培中都接受到, 咁在何小較差情況下都係升band2中學, 何必省下學費。再 ...
又係喎,但如小朋友唔谷得,擔心入到何小會弄巧反拙,因為咁我先7上8落唔知點好,論出路何小應該強d.
而培小雖然對男仔無咩大吸引,但老師好有愛心,相對無咁傳統,係佢相對可取之處。

回覆 YokoS 的帖子

其實揀一間學校有好多因素,而且家長想法意願同小朋友性格能等都要兼顧。你話阿仔被動, 那你接受嗎?想他變得主動d? 有人明知個囡自細坐不定不喜做功課,已篤定傳統官津不合適要讀國際學校; 但也有人剛好相反送去入修女或教會學校磨練守規矩... 至於“谷”, 永遠都係能力高就唔覺谷能力低就度度都谷, 你自己先知個仔有幾多墨水及可吸收幾多墨水。
講愛心又係每間學校都有。多定少及你遇唔遇到(好老師)。所謂關愛d就一定有原因, 教會背景加學生真實需要。

b16a  can't agree more!!!!  發表於 16-6-7 12:25

假設你已經有何壽南入場卷在手, 培道又收你個仔,
重點是由何壽南轉去培道一定容易過你由培道轉去何壽南

更何況何壽南轉了34網後戰況更加激烈,

sell2japan 發表於 16-6-7 09:00

Well said!

引用:Quote:原帖由+kufubaby+於+16-06-06+發表你

又係喎,但如小朋友唔谷得,擔心入到何小會弄巧反拙,因為咁我先7上8落唔知點好,論出路何小應該強d.
而培 ...

sell2japan 發表於 16-6-7 09:00

個得獎新校舍真係冇得輸

evacalbee 發表於 16-6-7 12:22
有時我覺得愛唔愛心嘅野,讀小學6年,總有嚴格點嘅老師,男仔咪捱下苦囉,總好過溫室長大。培中女校,無poi ...
無錯! 另外有時有啲父母仲黑人憎啲學生,老師好難係佢地身上有愛心囉.

kufubaby 發表於 16-6-6 23:08

其實揀一間學校有好多因素,而且家長想法意願同小朋友性格能等都要兼顧。你話阿仔被動,  ...
非常同意! 我都同你有相同諗法

引用:回覆+YokoS+的帖子 其實揀一間學校有好多

其實揀一間學校有好多因素,而且家長想法意願同小朋友性格能等都要兼顧。你話阿仔被動,  ...
我知個仔被動所以有學一d能增強自信的興趣班,但成效都係一般,如果加埋學校太谷,我怕個仔自信可能更低。不過依d都係我諗,未試過唔知,話者佢適應到都唔定。多謝你意見。

引用:Quote:原帖由+kufubaby+於+16-06-06+發表你

而培 ...
好老實,何小的確好谷好谷,但重點始終係家長度,例如個仔全班考二十,你同佢講「俾心機啦!下次一定追番上去」定「名次唔緊要,盡咗力就得,最緊要讀得開心」,對仔女而言,會有完全不同效果。

培道以私校來說,軟硬件都不值得。
培道女中是Band 1 啊
揀何壽南,唔駛錢。

引用:回覆+YokoS+的帖子 假設你已經有何壽南入

原帖由 sell2japan 於 16-06-07 發表

仲以為轉左34校網無咁多人報,因為34都好多好好學校。

‹ 上一主題|下一主題