用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區 ~ 慈航學校
樓主: lovingkitty0416
go

91區 ~ 慈航學校 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-06-10+發表

原帖由 我掛念嫲嫲 於 16-06-10 發表
得慈航有實際數字7/25派band one!

資料顯示嘅B1最多都只屬 1C居多,問心家長點會有信心

回覆 Wilmal 的帖子

小朋友讀咗差唔多一年喇... 覺得好感恩可以入到呢間好學校,校長好用心去做,老師都好配合。之前都好擔心,因為一路都聽人講寶校更係差、更係唔好啦... 但當自己去試過,就覺得同聽返黎既完全係兩回事。
至於你所講既施sir,我眼見絶大部份小朋友都好鍾意佢,本人亦覺得佢唔算好惡。

B_B100    發表於 17-5-18 15:18

careysum 發表於 16-6-10 07:49
唔係計考試深淺,係睇派入沙田band 1中嘅比率。

冇錯,教得深唔代表好。
因材施教先係最重要。

Wilmal 發表於 17-5-26 21:20
回覆 lovingkitty0416 的帖子

如果你個仔係聰明伶俐, 去邊都開心啦,只係有無收到。但是如果有讀寫障礙, ...
呢間的確好谷,多功課教深亦考得深,目的希望升呢,論愛心,想下就算啦..... 。若說愛心老師,聖華好得多。

本人沒有宗教信仰,對所有宗教都好尊重,所以每日早會唱下佛歌小朋友都唔會抗拒。本人小朋友都係需要學校額外學習資緩,所以感到學校對要特別幫助既小朋友,會比較細心。至於低班亦無精英班,所以唔清楚你所講既全力搞精英班這問題。每日平均6~7樣功課,其實好多時每樣只得一頁,我相信好多學校都差唔多(沙田91區有好幾間學校,我都有朋友一齊讀緊小一,大家都有討論下)。
校長可以因小一百日宴大家去玩,都會隨時話當日功課唔駛做,有校慶大家有活動開心玩去彩排,亦會取消個次黙書唔黙,如果一間太看重成績問題既學校,我相信以上既事都唔會發生。

至於你所講學校→→出名老師會打人、揑耳仔、惡都不突止,仲有個男老師老師攬住小朋友坐自己大脾←← 如果真的,這事件都太嚴重,應該要正視去教育局投訴,請有關人員調查。(但我返咗差唔多一年,亦相識有高年級既家長,大家從未聽過這一切。)

黎到小學,相信大家都要學識紀律及守規矩,大家都明白學校一定有訓導主任,訓導惡不出奇,但又未去到太離譜情況(→你所指喝到D學生震)

如果你真的接受唔到學校,我覺得你諗下幫你仔女去轉校,因為仲有5年時間係學校要生活,咁辛苦小朋友或大人,大家都會好唔開心。

hkpapa852 發表於 16-6-10 14:18
升B1中學比例

慈航: 28%
其實有部份係抽唔一呂,沙呂,一線學校嗰班先跌入寶校,班家長都唔惹少,
谷到行架,
所以其實三線小學有部份學生都好勁架,

miemiemie 發表於 17-5-31 14:33
其實有部份係抽唔一呂,沙呂,一線學校嗰班先跌入寶校,班家長都唔惹少,
谷到行架,
所以其實三線小學有部份學 ...
需知道學生是否B1, 係靠前人既Pre-S1成績而唔係靠自己.

所以即使現在班家長再"谷", 都無助為自己子女變做B1生.

現在慈航有咁既成績, 係以前學生既成績所做成..... 回想6年以前, 當時入讀小一競爭同今時今日差天共地, 我諗抽唔到兩呂既家長, 仲有大把選擇, 而唔會被困係慈航.

所以, 成績似乎因為學校既關係機會較高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題