用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2017年度統一派位回顧
樓主: hkpapa852
go

2016-2017年度統一派位回顧  

apple1990 發表於 17-7-11 06:28
建議喺教育局網頁查吓,直至去年#31 都有幾十個學額借畀隔離校網,而且三間有多餘學額嘅學校就係方樹泉,其 ...

多謝分享!(emoji)

apple1990 發表於 17-7-11 06:28
建議喺教育局網頁查吓,直至去年#31 都有幾十個學額借畀隔離校網,而且三間有多餘學額嘅學校就係方樹泉,其 ...

其實,我自己偏向考慮學校環境夠大,活動課多,功課適量!校風嚴格!就0k!哪一間較適合?

apple1990 發表於 16-9-14 09:02
今年#31 基道 放乙三唔入 , 羅裕積乙二都唔入
我知道隔離32沙侖放乙一都唔一定入,31羅裕積我本身放乙二入到,我鄰居放羅乙三入到,我仔同學放羅裕積係乙四,一個入到一個入唔到。

hmh001 發表於 17-7-11 09:17
其實,我自己偏向考慮學校環境夠大,活動課多,功課適量!校風嚴格!就0k!哪一間較適合?
...

係,我唔太接受到返到30年前,自己讀的咁細,感覺很難多元化發展

babytt2 發表於 17-7-14 10:43
係,我唔太接受到返到30年前,自己讀的咁細,感覺很難多元化發展

基道,廣官校舍好細 好迫感覺!除訓覺,在學校時間最長!

請問有冇12網數據分析?

long107 發表於 16-6-21 17:16
唉!咁愛官兩年後擺乙一唔知穩唔穩陣呢?
兩年後擺乙一好穩陣,
1) 沒這麽多適齡學童入學了, 人數是個懸崖狀下跌  
2) 愛官無需借位給14網了

xkey 發表於 17-7-18 23:27
兩年後擺乙一好穩陣,
1) 沒這麽多適齡學童入學了, 人數是個懸崖狀下跌  
2) 愛官無需借位給14網了

唔係呀!講緊18年讀小一,來年愛官不用借給14網?

回覆 hkpapa852 的帖子

48網, 表姪女 乙一 聖愛德華 抽唔入 乙二 聖安當 都抽唔入

raro 發表於 17-7-12 11:33
我知道隔離32沙侖放乙一都唔一定入,31羅裕積我本身放乙二入到,我鄰居放羅乙三入到,我仔同學放羅裕積係乙 ...
聽聞沙崙今年所收嘅學生全部都係放第一志願, 有D人甚至放沙崙第一都入唔到.

照咁講, 沙崙其實係咪一間好學校呢?

我見始終唔係好多人講呢間學校, 我想了解一下~

long107 發表於 17-7-19 09:17
唔係呀!講緊18年讀小一,來年愛官不用借給14網?

其實都唔知,講緊下年都只係少咗3千幾人,人數都仲係多過2010年出生人數,要睇返14網有幾多位同適齡兒童,但上年都有借,我估下年借位機會都大。

Tomanb 發表於 17-7-24 10:50
其實都唔知,講緊下年都只係少咗3千幾人,人數都仲係多過2010年出生人數,要睇返14網有幾多位同適齡兒童, ...

聽講華仁來年入14網,應該多左學位呢!

long107 發表於 17-7-24 10:51
聽講華仁來年入14網,應該多左學位呢!

咁有可能唔駛,如果下年數字同今年相約(今年係16網借咗40個位)。但都要睇有幾多適齡兒童係14網。

Aromahui57b 發表於 17-6-6 23:09
12網少少分享~
我自己今年
甲1: 軒銅

想請求一下,李賜豪比北官雲景好嗎? 是否根據以住升中派位的業績?

Gaehwiler 發表於 17-8-1 23:27
想請求一下,李賜豪比北官雲景好嗎? 是否根據以住升中派位的業績?

其實我都係聽人講話李賜豪近年升中派位都唔錯,同埋近年擺乙2都好難入~至於北官就比較少人討論,同埋我知道有同學仔今年擺乙5都入到,但唔知關唔關校舍位置事,因北官要上山

Aromahui57b 發表於 17-8-1 23:33
其實我都係聽人講話李賜豪近年升中派位都唔錯,同埋近年擺乙2都好難入~至於北官就比較少人討論,同埋我知 ...

謝謝你的回覆。我見宝血小學同北官雲景也有人派入皇仁,所以(emoji)頭李賜豪升中派位的業績!

Gaehwiler 發表於 17-8-1 23:45
謝謝你的回覆。我見宝血小學同北官雲景也有人派入皇仁,所以(emoji)頭李賜豪升中派位的業績!
...

我隔離屋有個小朋友李賜豪畢業都入左QC

bor_bor 發表於 16-6-6 18:35
18網: 今日综合各同學資料,除了乙二入到置始外,基本上田始丶南官同海寶都要放第一,乙二可試置始...乙三 ...
可否講下入到邊間寶校?
最後叩門成功嗎?
下年到我囝了, 所以想做到功課, 謝賜教

91沙胡111叩門都無得in

sausau917 發表於 17-9-8 22:53
91沙胡111叩門都無得in

請問讀咩類型幼稚園?