用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派位89校網招手(聖若瑟)
go

派位89校網招手(聖若瑟)

請問大家感受如何?或暫已有小朋友在校可分享一下
他被區佈定為寶校之選...

呢間學校本身沒有問題,係個恆安耀安邨的社區人口,階層影響咗間學校的發展。因為這兩條公屋邨初入伙,都是很基層的勞工階層,對子女的培育教養很鬆,甚至放羊式,所以學生整體的成績都屬很差的水平,後來馬鞍山開始有私樓,中產階層有學歷有入息,這些舊邨校不及千禧校舍如雨川、馬循、馬主設備好和接近一點中產...這些馬鞍山聖約瑟、馬鞍山信義便會被捨棄。唯一在舊邨仲頂得住係耀安莊啟程小學。

我派中這間,第八志願,不會去註冊。

為何有些中小學能上位,有些卻有心無力?

主要因素:中小學所在的位置 和 學生的家庭是基層或中產所佔的比例
有時不是學校不想去催谷學生,而是想谷學生也谷不起。

有些學校坐落於一些基層的社區,學生大都是來自基層,當中有些家長會較重視子女的學業,但問題是大部份基層家長都不太知道如何做,又或有心無力。又或已經將自己和子女都睇得好死……種下禍根。

例子一:
老師:家長,你個小朋友(班中成績中上,很乖)可能有近視,你不如帶他去驗眼吧….
家長:佢大個都係跟我做地盤撈泥架啦!邊有人撈泥會戴眼鏡架…..
老師無奈放學帶小朋友去屋邨眼鏡鋪驗眼….原來是600度「遠視」……

例子二:
老師:家長,你個小朋友(小六成績是Band2頭)為何升中選校選這些啊(一二志願選Band 3)?自行分配學位又沒有報名…..
家長:派位就得啦!近返自己屋企吖嘛
老師:但以他的成績,可讀隔籬屋邨或搭兩個站地鐵的Band1、2學校啊?
家長:去到咁遠讀書做乜?是旦啦,近近哋就算,我都唔知你講啲學校喺邊。
校長知道當然火滾啦,就是這些家長(幾十個),影響著學校的升中派位
安排升中家長講座呢?平日時間家長返工,得幾個家長參加。晚上呢?一樣得幾個參加。去深圳的酒樓開家長講座呢?一樣又係幾個參加……
隔離嗰兩間中學就多謝你……由Band3升做Band2…..

例子三:
老師:家長,你個小朋友有很多通告和欠交功課。
家長:依家開緊工,唔得閒傾,佢交到就交,交唔到就算啦…….cut線

有些學校位置或學生背景來自中產的話,家長會較緊張子女,學校要谷,要提升英文課程、教快啲、教深啲,咁家長咪請多個補習老師囉。家長仲多謝番學校添。唔夠Net Teacher?家長夾錢請!學校通告今日派要夾錢請Net Teacher,聽日學校就要派通告話收夠錢,叫家長唔好再捐,學校事件班房八掛事,家長已在WhatsApp中通風報信知得清清楚楚。

但公屋邨校或學生來自基層的學校呢?老實說,老師追功課、追回條已經筋疲力盡,甚至已進入放棄階段,收到就收,收唔到寫手冊……因為派了通告,學生根不會尊重,隨手四圍掉,校工打掃時在班房地下、櫃桶執返半疊,放在老師檯面,第二朝班主任審問學生邊個無交通告,除了交了的幾張,個個學生都話無收到通告,唔交又唔認。罰留堂又走咗去,而且學校文化…..當一個罪行所犯的人越多,刑罰就會減輕……

學校想谷學生?連功課都可以唔交,家長唔理、學生睬你都傻,點谷?
想教快啲?學生聽書都聽唔明?點教快?
Net Teacher上英文堂?仲要加個TA幫手做翻譯,最後英文都係用中文教…..
口啤唔好,最後專收跨境學童,家校合作完全不能運作,本地家長唾棄,學校走向滅亡不遠矣。
你話間學校點做得好?

lovecupid 發表於 16-6-6 03:55
呢間學校本身沒有問題,係個恆安耀安邨的社區人口,階層影響咗間學校的發展。因為這兩條公屋邨初入伙,都是 ...
I can't agree more about your comment.

My son got a place in 聖若瑟 as well. but i will not go to register.

Hopefully there is some changes in the future, or the school cannot survive.

今日已去學校,得知本年暑期會全校內外翻近大裝修。
相信也是正面的,school cannot survive應該暫時不會吧

回覆:派位89校網招手(聖若瑟)

書單基本同主風相同

VLT 發表於 16-6-8 14:01
書單基本同主風相同

教法唔同呢...

我見過寶校同名校功課

大概分別是。。。例如:

寶校如果教眼耳口鼻,就只會好直接一個頭,加上器官,再用填充問這是甚麼?

龍校如果教眼耳口鼻,會一個頭,然後叫學生自己畫上五官。再填名。

傳統名校教眼耳口鼻,會問:

這個是___有甚麼功用_____、_____和______

而後面有甚麼功用_____、_____和______是書沒有寫的,要學生上網搵答案。

可見三間學校,層次都不同。。。。。

寶校。。。學生寫得出個器官已經夠。。。。再問多幾條學生就唔肯做。。甚至唔交。。。。

回覆:派位89校網招手(聖若瑟)

呢間學校本身沒有問題,係個恆安耀安邨的社區人口,階層影響咗間學校的發展。因為這兩條公屋邨初入伙,都是 ...
lovecupid 呢個咁詳細講到聖xx小學, 難道你既小朋友正在這所學校讀?

名校同寶校概小朋友最初能力同資質上可能差別不大, 但因為背後家長願意投放時間同資源不同. 而會影響佢地將來概一生.

睇lovecupid寫嘅嘢, 學多咗嘢, 真係塞$入你袋!!!

呢間學校本身沒有問題,係個恆安耀安邨的社區人口,階層影響咗間學校的發展。因為這兩條公屋邨初入伙,都是很基層的勞工階層,對子女的培育教養很鬆,甚至放羊式,所以學生整體的成績都屬很差的水平,後來馬鞍山開始有私樓,中產階層有學歷有入息,這些舊邨校不及千禧校舍如雨川、馬循、馬主設備好和接近一點中產...這些馬鞍山聖約瑟、馬鞍山信義便會被捨棄。唯一在舊邨仲頂得住係耀安莊啟程小學。

我派中這間,第八志願,不會去註冊。

為何有些中小學能上位,有些卻有心無力?

主要因素:中小學所在的位置 和 學生的家庭是基層或中產所佔的比例
有時不是學校不想去催谷學生,而是想谷學生也谷不起。

有些學校坐落於一些基層的社區,學生大都是來自基層,當中有些家長會較重視子女的學業,但問題是大部份基層家長都不太知道如何做,又或有心無力。又或已經將自己和子女都睇得好死……種下禍根。

例子一:
老師:家長,你個小朋友(班中成績中上,很乖)可能有近視,你不如帶他去驗眼吧….
家長:佢大個都係跟我做地盤撈泥架啦!邊有人撈泥會戴眼鏡架…..
老師無奈放學帶小朋友去屋邨眼鏡鋪驗眼….原來是600度「遠視」……

例子二:
老師:家長,你個小朋友(小六成績是Band2頭)為何升中選校選這些啊(一二志願選Band 3)?自行分配學位又沒有報名…..
老師:但以他的成績,可讀隔籬屋邨或搭兩個站地鐵的Band1、2學校啊?
家長:去到咁遠讀書做乜?是旦啦,近近哋就算,我都唔知你講啲學校喺邊。
校長知道當然火滾啦,就是這些家長(幾十個),影響著學校的升中派位
安排升中家長講座呢?平日時間家長返工,得幾個家長參加。晚上呢?一樣得幾個參加。去深圳的酒樓開家長講座呢?一樣又係幾個參加……
隔離嗰兩間中學就多謝你……由Band3升做Band2…..

例子三:
老師:家長,你個小朋友有很多通告和欠交功課。
家長:依家開緊工,唔得閒傾,佢交到就交,交唔到就算啦…….cut線

有些學校位置或學生背景來自中產的話,家長會較緊張子女,學校要谷,要提升英文課程、教快啲、教深啲,咁家長咪請多個補習老師囉。家長仲多謝番學校添。唔夠Net Teacher?家長夾錢請!學校通告今日派要夾錢請Net Teacher,聽日學校就要派通告話收夠錢,叫家長唔好再捐,學校事件班房八掛事,家長已在WhatsApp中通風報信知得清清楚楚。

但公屋邨校或學生來自基層的學校呢?老實說,老師追功課、追回條已經筋疲力盡,甚至已進入放棄階段,收到就收,收唔到寫手冊……因為派了通告,學生根不會尊重,隨手四圍掉,校工打掃時在班房地下、櫃桶執返半疊,放在老師檯面,第二朝班主任審問學生邊個無交通告,除了交了的幾張,個個學生都話無收到通告,唔交又唔認。罰留堂又走咗去,而且學校文化…..當一個罪行所犯的人越多,刑罰就會減輕……

學校想谷學生?連功課都可以唔交,家長唔理、學生睬你都傻,點谷?
想教快啲?學生聽書都聽唔明?點教快?
Net Teacher上英文堂?仲要加個TA幫手做翻譯,最後英文都係用中文教…..
口啤唔好,最後專收跨境學童,家校合作完全不能運作,本地家長唾棄,學校走向滅亡不遠矣。
你話間學校點做得好?

引用:睇lovecupid寫嘅嘢,+學多咗嘢,+真係塞$入你

原帖由 vpo0615 於 16-06-08 發表
睇lovecupid寫嘅嘢, 學多咗嘢, 真係塞$入你袋!!!
睇lovecupid寫嘅嘢, 學多咗嘢, 真係塞$入你袋!!!x2

積奇百事 發表於 16-6-8 14:51
名校同寶校概小朋友最初能力同資質上可能差別不大, 但因為背後家長願意投放時間同資源不同. 而會影 ...
積奇百事講得啱!

這不是寶校龍校問題,是窮富和家長放時間俾小朋友的問題,另外是跨境學童對香港環境的認識問題。

以某名女中學曾考的升中一小組討論問題作例子:

你將帶一班由外國來港的青少年遊香港兩日一夜,你會怎樣安排行程?

窮學生….假日很少出街,一係就返上大陸住幾日家人帶小朋友出街都是公園或商場….又或是因為處理大人的事情而帶埋個小朋友出街…..因此就見識少,就答唔出……最多咪講山頂尖沙咀海洋公園..廸士尼...4Points講完。

跨境學童完全不知香港有甚麼名膀風景…..一句都答唔出

富學生/中產….可以講出我會在機場接他們先去尖沙咀行星光道,然後坐天星小輪過中環,搭纜車上山頂,去凌霄閣睇香港夜景然後去返去中環坐電車…….坐地鐵去油麻地行廟街食香港地道小食魚蛋....第二朝去酒樓飲茶食點心再去邊度邊度…….

又或者..英文發音….

窮學生/跨境學童….catt…..cupp….

見識多少學識多少

高下立見….

Gobby_lam  太專業  發表於 16-6-16 14:09

引用:Quote:lovecupid+發表於+16-6-6+03:55+呢間

原帖由 mmmouse 於 16-06-08 發表
lovecupid 呢個咁詳細講到聖xx小學, 難道你既小朋友正在這所學校讀?
呢啲辛酸家長點會體會得到!
家長好一句“寶校”已經抹殺哂全校上下嘅努力!

引用:Quote:積奇百事+發表於+16-6-8+14:51+名校

原帖由 lovecupid 於 16-06-08 發表
積奇百事講得啱!

這不是寶校龍校問題,是窮富和家長放時間俾小朋友的問題,另外是跨境學童對香港環境的認 ...
實在太坦白了!   有資源的家庭會儘力培養小朋友, 讓自己的小朋友「不公平地」和冇資源的小朋友鬥讀書。

例子二:
家長:去到咁遠讀書做乜?是旦啦,近近哋就算,我都唔知你講啲學校喺邊。..

講得好!家長對子女教育重視與否的心態,立見高下。

就以小一放榜為例,若派得不理想,有些家長會不辭勞苦的去不同學校叩門,只希望子女能有較好的學習環境,亦有些家長的心態係:「是但、求其啦、有書讀就得啦、讀得書間間都一樣啦、叩門好煩唔攪啦.....」

回覆:www 的帖子

講返雙非,了解過後原來聖若瑟是沒有雙非生的

我早兩日經過學校,門口校工姨姨話,講到明唔收跨境。學校5月開始維修..

我第六志願,不得不註冊因為沒有其他選擇
聖若瑟真的有那麼差嗎?

我也註冊了
講真開頭唔係好接受
乙一馬循乙二陳元喜都唔得只能認命
因為我覺得學校真係幾殘同埋上到小四五六得一班有d驚
不過後來我睇過好多讀過同讀緊既學生家長d意見
都有幾正面既回應
例如老師比較夠時間照顧同學,同埋好多學生都好"純"
以及有唔少既上中學都派得唔差
所以呢間學校中肯d講,雖然未睇到有突出既事情
但亦好少見到有講負面既野,只係比較舊
有樣都唔差既係可以留校做功課
可能校方都想學校好估計資源既問題
我都有叩其他只係希望唔大,所以只能正面d
萬一最終叩唔到都希望小朋友能好好去返學吧
無論寶校神校小朋友既內心其實好開心因為新學校(環境)
可以既咪家長同老師一齊努力
沒有最好的學校,只有最好的家長