用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田第一城的吕明才小学&耀中国际学校,哪个更好 ...
樓主: KITTY329
go

沙田第一城的吕明才小学&耀中国际学校,哪个更好 [複製鏈接]

引用:呵呵,全是选耀中,其实耀中都是学繁体字,再

原帖由 KITTY329 於 16-06-06 發表
呵呵,全是选耀中,其实耀中都是学繁体字,再加上识简体字的人看繁体字都没问题,耀中普通话上中文,一周有10堂, ...
你認為耀中中文深?識一個mix 喺耀中kg讀咗幾年,出嚟一個中文字都唔識。其實讀國際學校又要去大抽獎嘅人,真係唔知玩個小朋友定玩自己

vpo0615  人哋話有衝動試吓吖嘛, 順便試吓自己嘅善心帶嚟幾多運氣.  發表於 16-6-8 15:37
sell2japan    發表於 16-6-7 09:06

kitty329 發表於 16-6-7 00:43
一命二运三风水,四积阴德五读书!
感恩生命!
你都識講啦,1、2你又有啦,咁努力做好第3丶4去啦,仲讀乜鬼書呀!耀中一呂都唔好要!
你重要有錢添,若教育局告你,用些少錢搞惦佢,你咁好命,做乜都冇事嘅!將來去國力買個博士學位番黎又得姐

一呂都未夠級數!兩間比較~耀中才有面子

都揀耀中,是幫你揀,覺得啱你情況。

家長抱住「我乜都有,讀書排第五」的心態讀一呂,睇怕好快要轉校。

呵呵,全是选耀中,其实耀中都是学繁体字,再加上识简体字的人看繁体字都没问题,耀中普通话上中文,一周有10堂, ...
甘就一定要留係耀中啦,都話耀中是最好的

所谓“一命二运三风水,四积阴德五读书!”,前四样是无法掌控的,心存善心就好,唯有读书是可以通过努力、坚持和进取收获成果的,当然重要了!因为家里长辈认为男仔应该在传统学校的激烈竞争环境中去拼搏去奋斗,让他有压力有担当才能成才,不比得女孩可以优养,所以一直对传统的好学校很关注,有期待,这次大抽奖给每个满5岁8个月小朋友同等的机会,为什么不争取而要放弃呢?放弃是对他命运的不尊重!之所以烦恼纠结,是因为耀中虽好,但没有压力,怕他没有经过风雨见不到彩虹,所以就发帖想问问大家的经验,仅此而已,句句都说大实话,没有任何炫耀的意思,再说也不是中的男拔,喇沙!
一个是无忧无虑的学习,一个是需要努力拼搏的学习,都好,只是作为一位妈妈,无法取舍而已

引用:所谓“一命二运三风水,四积阴德五读书!”

原帖由 kitty329 於 16-06-07 發表
所谓“一命二运三风水,四积阴德五读书!”,前四样是无法掌控的,心存善心就好,唯有读书是可以通过努力、 ...
大家也已回复你,不需再什么123,耀中最适合咱的宝贝,到国外剑桥、牛津也容易得多。宝贝的路应当这麽行啊。

呵呵,123是回复之前的家长“都心中有數咯,仲問乜嘢啫!係呀,運氣嘅嘢唔係成日有㗎!他朝一日,用盡嘅,咪用錢買囉!”这条的留言的,不然平白无故也不会写这话,请理解!

引用:Quote:原帖由+KITTY329+於+16-06-05+發表请

原帖由 wingcrown 於 16-06-06 發表
我同你一樣,個女讀國際,派位抽中第一志願拔萃,又係唔知讀唔讀
国際與女拔先至難取捨

引用:都心中有數咯,仲問乜嘢啫!係呀,運氣嘅嘢

原帖由 karenpuiki 於 16-06-07 發表
都心中有數咯,仲問乜嘢啫!係呀,運氣嘅嘢唔係成日有㗎!他朝一日,用盡嘅,咪用錢買囉!

...
講得好!

回覆:KITTY329 的帖子

我不明樓主糾什麼結?多餘的:;pppp::;pppp::;pppp:

亲,你懂的。

唔該將有限既資源留返俾真正有需要既人....呢個先係我懂的

既然你咁滿意耀中,根本冇放棄嘅理由。
留返個位俾真正中意一呂嘅人啦。

如果樓主真係咁有善心, 唔該你做好心拿拿臨放津校! 大把家長等緊!!!  仲有, 我完全唔明點解"怕他没有经过风雨见不到彩虹"而要試津校! 你想佢有壓力就用其他方法!!! "这次大抽奖给每个满5岁8个月小朋友同等的机会" - 你已經負擔得起耀中, 機會已經比其他人多, 點會係同等???

回覆:沙田第一城的吕明才小学&耀中国际学校,哪个更好

小朋友已經習慣國際學校模式,根本不適合讀一呂,小朋友讀中文會很辛苦,不要因大人一時意願而害了小朋友

回覆 宏心 的帖子

回覆:KITTY329 的帖子

耀中好像也不錯的

回覆:沙田第一城的吕明才小学&耀中国际学校,哪个更好

在玩窮人大作戰?

廣東話俗語, 識人好過識字
耀中大部份有錢人讀,
結識到有權有勢同學父母, 勝讀十年書
一呂只係窮鬼本土香港人讀
‹ 上一主題|下一主題