用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 請問喇沙小學Call左人考插班筆試末?
go

請問喇沙小學Call左人考插班筆試末?  

我五月已經寄咗小二插班申請信,但仲未有消息。(enclose 咗三次考試成績)

請問我應唔應該等阿仔考完試再寄成績去呢?

謝謝各位家長的分享

引用:我五月已經寄咗小二插班申請信,但仲未有消

原帖由 janelle427 於 16-06-05 發表
我五月已經寄咗小二插班申請信,但仲未有消息。(enclose 咗三次考試成績)

請問我應唔應該等阿仔考完試再 ...
請耐心等待,我當年申請插班後都冇補交下學期成績表到學校,如果閣下囝仔入圍,學校係會用電話通知七月初進行筆試,但學校唔會書面或電話通知落選人仕任何結果,打電話去問都唔會答到您,呢間學校就係咁有性格。

引用:我五月已經寄咗小二插班申請信,但仲未有消

原帖由 janelle427 於 16-06-05 發表

請問我應唔應該等阿仔考完試再 ...
我只係講我當年冇再補交下學期最後一次考試成績,但如果您認為遞交咗會安心可以照做。祝您及囝仔好運!

引用:Quote:原帖由+janelle427+於+16-06-05+發表

原帖由 Soundervolt 於 16-06-06 發表
我只係講我當年冇再補交下學期最後一次考試成績,但如果您認為遞交咗會安心可以照做。祝您及囝仔好運!

...
照計final exam既成績表係交唔切,因為通常都係七月先派,但喇沙六月中至尾已call人考筆試,七月見埋校長。

醒目開學勳章 貢獻勳章

請耐心留候,未係call 人嘅時候...
恐龍家

每年令人緊張時間到了!預祝成功!

回覆:請問喇沙小學Call左人考插班筆試末?

我問過話系6月尾,7月頭call

回覆:請問喇沙小學Call左人考插班筆試末?

多謝各位嘅留言!

請問有機會考筆試嘅小朋友,系咪一定頭五名或者頭十名以內?會唔會都考慮讀緊果間學校嘅程度呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

janelle427 發表於 16-6-6 18:02
多謝各位嘅留言!

請問有機會考筆試嘅小朋友,系咪一定頭五名或者頭十名以內?會唔會都考慮讀緊果間學校嘅 ...
FYI
APS 據說除頭幾名之外,其他係無排名嘅,所以學校都睇唔到... 相信睇grade而call 人in
SFA就簡單d,有全班及級排名,當年阿仔話考嘅差唔多坐滿個班房 (~30人),當中有4個係SFA嘅,有3個最終係全級4名內,最終都有offer (包括後補),第四個就唔知係第幾名喇!

但近年好多收多咗津校生...

hppa  Thank you  發表於 16-6-7 00:58
恐龍家

引用:Quote:janelle427+發表於+16-6-6+18:02+多

原帖由 小曳人 於 16-06-06 發表
FYI
APS 據說除頭幾名之外,其他係無排名嘅,所以學校都睇唔到... 相信睇grade而call 人in
SFA就簡單d,有 ...
舊年插班筆試日,學校安排插二同三年級既同學和家長係電腦室點名同對資料,所以我數過人數。學校只call左21位插二年級,同埋20位插三年級既同學應考。

是不是最後二年級收了兩位,而三年級就六位?

是不是最後二年級收了三位,而三年級就六位?

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:是不是最後二年級收了三位,而三年級就六位

原帖由 munce 於 16-06-07 發表
是不是最後二年級收了三位,而三年級就六位?
P2—个YW,—个SFA

P3好似係六個,班班有份!

恐龍家

即原來小二那年級只收了兩個插班 ?  那麼真的好難入!

不過全級或全班較高名次 + 一、兩項專長應該是需要的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

hktbaby 發表於 16-6-8 01:26
即原來小二那年級只收了兩個插班 ?  那麼真的好難入!

不過全級或全班較高名次 + 一、兩項專長應該是需要的 ...
小二實數我唔清楚,只知YW同SFA呢兩個都好強!特別YW嗰個!
恐龍家

聽說SFA那位已懂得計初中數

hppa    發表於 16-6-8 20:50

一間好學校就是要聚合一班叻的小朋友一起讀書、互相學習

beautyhar 發表於 16-6-6 14:18
我問過話系6月尾,7月頭call
咁大概幾時筆試???

回覆:mianyang_99 的帖子

舊年6月24號左右 call 人考筆試