用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 香港書展2016 (已結束)
樓主: huba
go

香港書展2016 (已結束)   [複製鏈接]

引用:那裡面有餐飲服務嗎? +

原帖由 200904 於 16-07-23 發表
那裡面有餐飲服務嗎?
There's a food court next to hall 3B.

bobbob  有但搵唔到位坐  發表於 16-7-23 10:19
A-Mum  Food court "side"時間呀,每個 hall 後排都有小食檔,我地行下食下當掃街   發表於 16-7-23 10:01

PY-Sing 發表於 16-7-22 21:49
HUBA, 你講到咁吸引, 令我已经入咗去行咗個ROUND, 不過只係買咗幾本練習同白貓黑貓 ($200 20 本OR $100 8  ...
我都覺得書展唔平,所以明令唔買故事書,只准揀 fact books。Fact books 好難上網㨂,所以書展睇過先買好D。另外今年仲希望阿妹睇完金庸展覽後,有興趣開始睇,不過仲未成功

huba  我都一樣未引到阿仔睇金庸。  發表於 16-7-23 10:53

回覆:huba 的帖子

謝謝

引用:那裡面有餐飲服務嗎?+

原帖由 200904 於 16-07-23 發表
那裡面有餐飲服務嗎?

下載floor plan 睇下便清楚:

展區分布圖 | 香港書展 http://hkbookfair.hktdc.com/tc/Visitor/Floor-Plan.html

回覆:A-Mum 的帖子

請問金庸展覽喺邊區?

huba  相信在hall 3D 出口外的通道上。  發表於 16-7-23 10:55
A-Mum  三樓兩大 halls 中間延伸去行人通道  發表於 16-7-23 10:44

其實如果個counter 只有八折的, 我地都唔會買住, 間中書店做promotion 都有八折, 或上網買會平好多.

回覆:A-Mum 的帖子

A-Mum  Food court "side"時間呀,每個 hall 後排都有小食檔,我地行下食下當掃街  

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

小食檔冇得坐,另一半年紀大膝頭哥痛一定要坐低食(最好有人set 枱 serve 埋)mouth:" />mouth:" />

去food court 單拖最易搵位,如果唔係就一定要分工等枱及 order。今年個food court 流程改動咗,所有食物買飛集中在一邊的cashiers,然後去另一邊食檔取食物及飲品。

A-Mum  你老婆好幸福!  發表於 16-7-23 11:21

回覆:香港書展2016

請問未來family係邊個書商有得訂?

醒目開學勳章

huba 發表於 16-7-23 00:40
明白你的感受,純粹就價錢來看,可能跟你原定計劃在最後一日去會更抵(樓上已有網友分享Publishers 將Roald ...
我對BOOK FAIR 都有 MIXED FEELINGS, 開心, 緊張, 好期待,又失望.  

BTW, 好多謝HUBA 你, 係E 度介紹The book people.

huba  You are very welcome.  發表於 16-7-23 11:48

引用:請問未來family係邊個書商有得訂? +

原帖由 edutm 於 16-07-23 發表
請問未來family係邊個書商有得訂?
新雅及讀書人都提供訂購服務。

huba 發表於 16-7-21 15:13
你查唔到的字可能已在小學字詞表以外。

系有一次 在一本小二寫作範本 入面見到個生字 唔識讀, 商務字典都無 !!

老公建議買一本中學程度既, 因為反正將來又要買, 不如早點買喎 !!

其實買 字典 / 詞典 要注意 D 咩呢 ?! 有無前輩可以指教下 ?!

書展第一日去行1樓, 尋日放工去行3樓, 仍然意猶未盡…

尋日係讀書人一次KO 10幾本, 包括EK媽媽推薦嘅詩魂及修煉I-III, 拎到我死下死下…但係仍然未買夠, 仲要星期日再入去買補充練習, 同心思思想買套Ronald Dahl送比自己…sign!

回覆:香港書展2016

新雅HKD1091訂了一年《未來兒童》,送半年《未來family》, 另現場即送三本,再送一套兩本科學小百科書

醒目開學勳章

harryaunt 發表於 16-7-23 12:21
書展第一日去行1樓, 尋日放工去行3樓, 仍然意猶未盡…

尋日係讀書人一次KO 10幾本, 包括EK媽媽推薦嘅詩魂 ...
我舊年都係讀書人買咗修煉I-III. 因為當時到過灣仔城邦問, 佢無得賣, 所以到書展買. 不過E + 城邦有得賣, 上星期竟然係在特價書架上發現 1 本修煉I ($60!!!), 另上博客來網站買, 重平, 不過要到7仔攞書就煩D.

PY-Sing 發表於 16-7-23 12:37
我舊年都係讀書人買咗修煉I-III. 因為當時到過灣仔城邦問, 佢無得賣, 所以到書展買. 不過E + 城邦有得賣,  ...

7仔攞書唔煩, 買貴左先煩...不過無辦法, 平日無咁多時間泡書局...

醒目開學勳章

harryaunt 發表於 16-7-23 12:47
去7仔攞書唔煩, 買貴左先煩...不過無辦法, 平日無咁多時間泡書局...
要指定7 仔攞, 又要限2 日內攞, 咁對我嚟講係好煩.

引用:Quote:harryaunt+發表於+16-7-23+12:47+去7

原帖由 PY-Sing 於 16-07-23 發表
要指定7 仔攞, 又要限2 日內攞, 咁對我嚟講係好煩.
等博客來等得太耐啦,剛剛聯絡順豐查詢原因,他們說什麽7-11的倉已爆滿,不想再聽下去,請他們轉貨件去最近家的另一個順豐站領取算了。

S-Kwok 發表於 16-7-22 22:34
未來少年今年送嘅嘢好似少咗

今年無再續訂.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:原帖由+PY-Sing+於+16-07-23+發表要

原帖由 huba 於 16-07-23 發表
等博客來等得太耐啦,剛剛聯絡順豐查詢原因,他們說什麽7-11的倉已爆滿,不想再聽下去,請他們轉貨件去最近 ...
話時話, 我今次訂博學堂時明明揀左去7-11攞, 但攞書時, 變左去順豐攞, 好在只係行多十幾個舖咋

在星期五請了半天假,和兩姐妹參觀一年一度的書展,再次荷包大出血!

首先要讚一讚家姐,她負責帶隊入場和看顧妹妹。有了多年經驗,她懂得抄近路,由灣仔站出發十分鐘左右便入了場。

這次的策略如下:

1. 由於兩姐妹已是高小和初中生,因此不會再行新雅、小樹苗等專售童書的店。
2. 一百元數本類型的書,可以不特別考慮便掃貨
3. 如果是小說,只能買一百元數本或特價的套裝書,而且最好是兩姐妹都會看的,要嘗試買些非小說的書

在這樣的策略下,這次主要行了以下書店:

三樓

讀書人 3D-D32 - 台灣書 - 買了台灣新版小說
Bangzo  3B-D16 - 平價英文套裝書和散裝書 - 買了 20 Shakespeare Children's Story 套裝書 ($180 - 20本), Enid Blyton 的散裝書 ($100 三套, 每套三本)
學文 3D B22 $100/6本 英文二手書, 買了些Horrible History和Horrible Geography的散裝書
誠毅 3E-B37 $100/4本 新加坡練習
另外還買了些玩具。家姐也自己選購了些初中練習。

買完童書,進軍一樓成人書場!

一樓
Publishers Marketing - 1A-E32 - 六折英文套裝書, 由於家中正好有Harry Potter第一集,所以買了2-7 集套裝($299)。另外買了Kiera Cass小說$300/6 等等。由於買了很便宜的套裝書,所以沒再去Metro (1C-B16), Page One(1C-A02), Confidence Service Centre (1C-B32)。其實它們都有售六或七折的英文書的。

突破 1B-A02 - 被那本"你好煩" 吸引了進去, 才發現家姐開始喜歡一些心理及通識的讀物,於是買了一些,還加錢$38換了小背包。

城邦 1C-E16 - 掃了些三十元的特價中文書。

行了六個小時,大大滿足了購書的慾望。一回家,家姐就立即去看那些精神、心理的書,第二天還去挑戰關於人最後一程的那本"最後的房子",實在勇氣可嘉。至於妹妹,當然是立即去玩玩具了,反正她暑假有很多時間慢慢看。

huba  清晰策略加上姊妹兵團的高效率  發表於 16-7-23 18:05

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌
‹ 上一主題|下一主題