用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 香港書展2016 (已結束)
樓主: huba
go

香港書展2016 (已結束)   [複製鏈接]

醒目開學勳章

huba 發表於 16-7-22 19:13
昨日留咗8小時都好似乜都冇睇過,只訂了兩年未來少年及買咗本 The Land of Stories 5,計劃在26號再去尋寶 ...
HUBA, 你講到咁吸引, 令我已经入咗去行咗個ROUND, 不過只係買咗幾本練習同白貓黑貓 ($200 20 本OR $100 8 本 我即場人同人夾). A bit disappointed, 尤其係SYNERGY, 今年全無咩好嘢執。
Publishers Marketing Ltd 的13-52 storey treehouses 好平$135 (4 BOOKS),
如果未有 E set 書可以買, 不過如果可以等就唔好買 5 本嗰SET (13-65 storey treehouses $185 (4 BOOKS),   因為65-STOREY TREEHOUSE係BOOKDEPOSITORY 只售$47.

My advice, 如果可以等, 就唔好係書展買, 上網買會平少少.

引用:買cambridge啲考試書,3本以上7.5折

原帖由 b3410 於 16-07-22 發表
買cambridge啲考試書,3本以上7.5折
邊度

lovelybaby2012 發表於 16-7-22 21:27
請問边個位置買?

cambridge?   1D B23

回覆:b3410 的帖子

thanks!

引用:回覆+huba+的帖子 today+publisher+sell+a

原帖由 b3410 於 16-07-22 發表
回覆 huba 的帖子

today publisher sell at 329  , Dahl 15 book set
比之前平咗喎

引用:Quote:原帖由+PY-Sing+於+16-07-22+發表本

原帖由 huba 於 16-07-22 發表
昨日留咗8小時都好似乜都冇睇過,只訂了兩年未來少年及買咗本 The Land of Stories 5,計劃在26號再去尋寶 ...
其實行1日真係唔夠。第一日通常係買心目中已經諗住買嘅嘢,第二日先係真正行。
我第一日就去咗書展,行到夜晚10點,晚餐後時間約6、7點已經開始少好多人行,可以行得好爽

引用:Quote:原帖由+PY-Sing+於+16-07-22+發表本

原帖由 huba 於 16-07-22 發表
未來少年今年送嘅嘢好似少咗

引用:+本帖最後由+四隻貓+於+16-7-21+10:55+編輯

原帖由 四隻貓 於 16-07-21 發表

1A-E32 Publishers Marketing Ltd 英文書全店六折
四隻貓, Metro 一折書尋到咩寶? 係咪要第一日開門就要先到呢度尋寶先? 我第一日中午時份去時,揾唔到啱心水嘅書,好多都係小小朋友睇嘅,可能我唔識揾

引用:Quote:原帖由+huba+於+16-07-22+發表昨日留

原帖由 S-Kwok 於 16-07-22 發表
比較過上午PalmChristy 的分享,今年訂閱費係貴咗,不過贈品量似乎就冇扣減。

回覆 PY-Sing 的帖子

請問treehouse 那裡訂平?
今日都行過書展, 沒有見到有$135 四本set. 在那裡有?
謝謝!

PY-Sing  Publishers Marketing Ltd 1A-E32  發表於 16-7-23 10:56

回覆:香港書展2016

今晚我响Metro 買左The Land of Stories, 4本後六折, 每本$54, 超抵, 我地買超過$400, 仲減左$25

//bobbob  world book day啲書搵到10本買都好叻,我試過找極得4、5本//

好似女仔啱睇d,十本有六本係女仔書,兩本中性,兩本算男仔書

bobbob  啱女仔睇嘅書多啲  發表於 16-7-23 10:21
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:huba+發表於+16-7-22+19:13+昨日留咗

原帖由 PY-Sing 於 16-07-22 發表
HUBA, 你講到咁吸引, 令我已经入咗去行咗個ROUND, 不過只係買咗幾本練習同白貓黑貓 ($200 20 本OR $100 8  ...

明白你的感受,純粹就價錢來看,可能跟你原定計劃在最後一日去會更抵(樓上已有網友分享Publishers 將Roald Dalh 套書由$359 減至 $329),又或者直接網購更便宜省時。

不過網購始終不同書展,氣氛不一樣感受也不一樣。入到香港書展就像去到一個集中了過萬種由世界各地出產的食品及飲品的試食會任品嚐,有時候還有機會即場跟代理甚至生產者(作者)面對面交流。

此外,我也喜歡在特價書堆中尋寶,無目的地掃下掃下可能會找到些之前不認識但也有趣的書,例如以前在Metrobooks 找到本$30 的 Harry Potter's Bookshelf (當年原價$147現時BD 都賣緊$108), 阿仔睇咗幾年仍會拿出來看。

還有在見到家長們買到一箱二箱心頭好拎得既辛苦又滿足時,我都會覺得開心(唔知算唔算心理有問題)。

始終香港書展只是每年一次,早上入場費也不過是$10,只要人在香港及時間就到,我都會去支持下。

引用:回覆+PY-Sing+的帖子 請問treehouse+那裡

原帖由 anthony8899 於 16-07-22 發表
回覆 PY-Sing 的帖子

請問treehouse 那裡訂平?
Treehouse 第一至四集 $135 昨日在1A E32 Publishers Marketing 見到。

S-Kwok 發表於 16-7-22 22:34
我前年訂左兩年未來兒童,唔記得全額,只記得除開大約$66/本,訂24期送多6期,另送3期舊既,仲有兩本未來少年,當時由第四期訂,所以由創刊開始都有,仲有八本故事奇想樹
今年訂兩年未來少年,送9期未來family,三期舊未來少年,另送兩set小天下既書,今次我揀晒d遊戲書

我覺得主要係未來family定價比較便宜,同埋又唔係真係想訂既書,所以感覺上好似冇咁抵,不過未年少年定價比未年兒童貴,訂兩年都幾甘...
Learning to Read, Reading to Learn.

huba 發表於 16-7-23 00:40
明白你的感受,純粹就價錢來看,可能跟你原定計劃在最後一日去會更抵(樓上已有網友分享Publishers 將Roald ...
同意,我唔係將書展視為執平貨既時地,上網好多時都有得執,我家小朋友好期待每年一度去書展不停睇不停行不停玩

MASAYA 發表於 16-7-23 00:58
同意,我唔係將書展視為執平貨既時地,上網好多時都有得執,我家小朋友好期待每年一度去書展不停睇不停行不 ...
我覺得主要係:齊幾乎平日想買的書,都會見到。不同種類風格的書都可以隨便翻看,過癮。

想請問,新加坡練習冊好多選擇,通常大家買哪一種類?數?英? 科學?哪一個系列
未買過,有D猶豫

引用:+本帖最後由+huba+於+16-7-23+01:28+編輯+\

原帖由 huba 於 16-07-23 發表
係呀!嗰種氣氛真係令人好開心。
阿仔3、4歲開始就同佢行、玩、買完書即場睇,由朝行到晚,嗰種氣氛係上網、去書局揾唔到嘅,依家年年都十分期望去。

回覆:S-Kwok 的帖子

那裡面有餐飲服務嗎?

b3410  有  發表於 16-7-23 09:51
‹ 上一主題|下一主題