用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 香港書展2016 (已結束)
樓主: huba
go

香港書展2016 (已結束)  

引用:Quote:huba+發表於+16-7-24+15:00+Thanks.+

原帖由 MashiMaro 於 16-07-25 發表
The Land of Stories 5本不是box set, 是散裝執齊5本做特價

我買了以下幾set都差不多是全場最平
我抄低咗Bangzo box set 資料,是幾日前的,不知有沒有更低價或sold out:

Alex Rider Collection $250/9 books
Hobbit collection $150/4 books
Michael Morpurgo $150/8 books
Beast Quest $150/6 books
Secret 7 $400

引用:Quote:MashiMaro+發表於+16-7-25+09:35+愈

原帖由 mimi1102 於 16-07-25 發表
我琴日去, Metro 已經清左好多書櫃出黎.
我囡第一日見在Metro到很多的 Warrior,昨日已得番一本,要買可到CSC

fun to read 都有一些便宜套裝。
不過大部分同平日門市價格接近。

回覆:香港書展2016

請問以下在那個counter 平些: (1) 500 Amazing things kids need to know about; (2) Horrible Geography; (3) Horrible History; (4) Horrible Science; (5) 故事摩天輪系列; (6) 閱讀123   ?! 謝謝!

回覆 huba 的帖子

huba  我都一樣未引到阿仔睇金庸。  [color=#999999 !important]發表於 3 天前
[color=#999999 !important]

Huba, 條魚上鈎喇!
我去完書展專登唔再提金庸,阿妹唸左幾日,今日竟然俾部 kindle 我,揾我 download 金庸呀!

引用:回覆+huba+的帖子 [float=left][/float]hu

原帖由 A-Mum 於 16-07-26 發表
回覆 huba 的帖子
恭喜晒。

A-Mum    發表於 16-7-26 17:06

引用:回覆+huba+的帖子 [float=left][/float]hu

回覆 huba 的帖子
恭喜晒。中文書方面,我可能要回到伴讀基本步同阿仔讀小説。

A-Mum    發表於 16-7-26 17:06

回覆:huba 的帖子

今年似乎晨衝(Swindon) 沒有參加書展。

引用:Quote:原帖由+A-Mum+於+16-07-26+發表回覆+

原帖由 huba 於 16-07-26 發表
恭喜晒。中文書方面,我可能要回到伴讀基本步同阿仔讀小説。
金庸小說頭幾回真是要比心機睇先入到順路,唔似衛斯理咁好快已想追看下去。阿仔都问我幾时摷返床底我自己小时候珍藏的全套金庸出黎比佢睇…………但佢實在有太多其他中、英文書睇,暫時都未輪到睇金庸😅😅

longlokma 發表於 16-7-26 16:44
金庸小說頭幾回真是要比心機睇先入到順路,唔似衛斯理咁好快已想追看下去。阿仔都问我幾时摷返床底我自己小 ...
我阿仔有學過少少武術,可能因為咁所以武俠小說佢鍾意,反而衛斯理就無興趣。不過好書選擇多,只要佢地繼續鍾意睇書我已經開心,睇咩都唔到我話事喇。

回覆:A-Mum 的帖子

「不過好書選擇多,只要佢地繼續鍾意睇書我已經開心 ...」很同意。

剛才在讀書人碰巧遇上老闆在介紹詩魂及其他書给家長,可惜阿仔還在附近的AML 看Minecraft fiction,不然他可能會對詩魂感到興趣。

引用:「不過好書選擇多,只要佢地繼續鍾意睇書我

「不過好書選擇多,只要佢地繼續鍾意睇書我已經開心 ...」很同意。

剛才在讀書人碰巧遇上老闆在介紹詩魂及 ...
買左先啦

引用:Quote:longlokma+發表於+16-7-26+16:44+金

我阿仔有學過少少武術,可能因為咁所以武俠小說佢鍾意,反而衛斯理就無興趣。不過好書選擇多,只要佢地繼續 ...
我小时电視常做金庸武俠剧,好自然人人会追捧原著,相对今日,翻看金庸的動机真是少了很多,这也是現實情況。所以你講得啱,孩子喜歡看書已很欣慰了~

引用:Quote:原帖由+huba+於+16-07-26+發表「不過

原帖由 longlokma 於 16-07-26 發表
買左先啦
謝提醒,最近已從博客來購買及收到書了。

A-Mum    發表於 16-7-26 18:14

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+16-07-26+發表

謝提醒,最近已從博客來購買及收到書了。
🤗🤗我也是在博客来最近免運費时買的,仲平过書展買呢!

longlokma 發表於 16-7-26 18:05
我小时电視常做金庸武俠剧,好自然人人会追捧原著,相对今日,翻看金庸的動机真是少了很多,这也是現實情況 ...
我想趁暑假播套金庸電視劇送飯吸引下阿妹,點知老公反對 ,佢成日倒我米!

引用:Quote:longlokma+發表於+16-7-26+18:05+我

我想趁暑假播套金庸電視劇送飯吸引下阿妹,點知老公反對 ,佢成日倒我米! ...
係wor, mytv super有射鵰喎!多谢提醒,等我试下同仔一齊睇先!😆😆😆

A-Mum   祝成功!  發表於 16-7-26 18:16

According to all your useful information, I finally bought Horrible Geography $200/10 at 大眾 and Storey Treehouse $135/4 at Publishers Marketing.

Thank you.

阿仔去表妹屋企時,不看自己本 MTH / A to Z Mysteries, 拿表妹本 Dork Diaries 看,所以他應該可以看較長故事了,現在有 Horrible Geography / Storey Treehouse / Roald Dahl / Wimpy Kid 等他挑戰,希望順利過度

請問書展過後, 那裡買roald dahl 套書平呢?