用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 64網慈幼葉漢千禧好嗎?
go

64網慈幼葉漢千禧好嗎?

如題

我都想知

回覆:64網慈幼葉漢千禧好嗎?

有無慈幼葉漢千禧同學仔呀呢度?

回覆:elsalove 的帖子

活動教學,愉快小學,課程淺易,升中不好

引用:如題 +

原帖由 elsalove 於 16-06-05 發表
如題
活動教學,全年三考

回覆:晴晴小B 的帖子

你有小朋友響裏面讀嗎?

回覆:Tophand8899 的帖子

聽說今年多咗人去石天,話佢開多一班

回覆 晴晴小B 的帖子

升中好差定只係唔係好似仁立嗰啲咁好呀?朋友見佢happy school 111報佢 15分入唔到 之後抽到 好開心

回覆:krw 的帖子

上年升中

安柱有11人收咗

回覆 Tophand8899 的帖子

咁都幾好啦 仲有其他band 1學校呢

醒目開學勳章 王國長老

之前幫朋友睇過升中派位資料, 呢幾年派 B1 中學無 30%, 2011-2015 B1 派位 23.x% - 28.x%.

份資料入面將有開英文班既 B2A 學校塞左上去做大條數.

由 P.29 開始  http://www.syh.edu.hk/popup/pdf/1516/p6parent_20160416.pdf

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:回覆+晴晴小B+的帖子 升中好差定只係唔係

原帖由 krw 於 16-06-07 發表
回覆 晴晴小B 的帖子

升中好差定只係唔係好似仁立嗰啲咁好呀?朋友見佢happy school 111報佢 15分入唔到  ...
64網最好個間主愛,英中比率都係得三成幾。咁呢間64網既二三線學校,你自己估下啦

回覆:晴晴小B 的帖子

聖公會林護紀念中學             2
可風中學                                      1
中華傳道會安柱中學             11
佛教善德英文中學                     2
順德聯誼總會李兆基中學    1
天主教母佑會蕭明中學          1
中華基督教會全完中學               2
保良局羅傑承(一九八三)中學        4
東華三院陳兆民中學                     5
保祿六世書院                         13

好差咩

引用:聖公會林護紀念中學 +++++2 可風中學 +++++

原帖由 Tophand8899 於 16-06-08 發表
聖公會林護紀念中學             2
可風中學                                      1
中華傳道會安柱中學             11
全級有幾多人先?!係葵青區英中比率得兩成幾其實都算差。

回覆:64網慈幼葉漢千禧好嗎?

活動教學,課程淺,我囡幼稚園同學住隔離屋係入邊讀,見過佢D卷,中英文常識比同區主愛淺D,佢英文唔係教longman,聽說低年班已轉,都算Happy school

小兒就讀此校,小二, 起初都不太熟悉這學校, 但讀落發現原來不錯

天主教,少功課, 每天大概3-6, 不多的. 活動教學, 不吹谷, 校長及老師都很有愛心, 每天早上校長必定會在校門口看學生上學,或同d家長傾吓計,好多時訓導主任都會喺門口.

今年有55人升英中, 55/150, 應是36.6%

學校環境很好,新淨, 好似係葵青區第二大小學.

小一有執筆技巧訓練班及不專注力訓練班, 係請出面專業導師教的,唔使錢,雖然名額不多,但真心感受到學校是以人為本的, 很多事很難一一盡錄.

我仔好鍾意呢間學校, 不過大6人多D

引用:小兒就讀此校,小二,+起初都不太熟悉這學校,

原帖由 Wellchanl 於 16-06-08 發表
小兒就讀此校,小二, 起初都不太熟悉這學校, 但讀落發現原來不錯天主教,少功課, 每天大概3-6本, 不多的. 活 ...
有啲學校所講既英中,其實只係有開一班英文班既中中或者高中時有某啲班會轉用英文教既中中。例如伍若瑜,吳祥川呢類B2中中。因有啲家長唔熟校名,以為學校寫得就一定無錯,比人誤導左都唔知

引用:小兒就讀此校,小二,+起初都不太熟悉這學校,

原帖由 Wellchanl 於 16-06-08 發表
小兒就讀此校,小二, 起初都不太熟悉這學校, 但讀落發現原來不錯天主教,少功課, 每天大概3-6本, 不多的. 活 ...
你不如比個list大家睇下個55個英中學位係點計

回覆:Wellchanl 的帖子

因主愛都係得三成幾,我真係唔好相信慈幼葉漢千禧有

醒目開學勳章 王國長老

Wellchanl 發表於 16-6-8 12:03

P.33 係 2014-2015 升中派位資料
http://www.syh.edu.hk/popup/pdf/1516/p6parent_20160416.pdf

57 呢個數係包括左兩間有開英文班既 B2 學校 (伍若瑜 & 吳祥川), 呢兩間加埋係 12, 實質學校得 45/149 約 30% 入讀 B1 中學.

如參考 hkpapa 以 DSE 成績及大學入學率計, 最後係 43/149 約 28.86% B1 率.

幫朋友睇完資料後再傾時, 朋友話校長講頭 20 名穩陣既 B1, 去到 40 名左右已經叫 B2, 可能係希望家長唔好太追取, 以保頭三志願既 %.

點解我要咁無聊去睇, 因朋友想幫小朋友報我囡中學, 所以我要知佢學校成績係點, 咩名次下先係安全.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~