用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各英文小學好還是大角咀天主教(海帆道)好 ...
樓主: ericasttong
go

聖芳濟各英文小學好還是大角咀天主教(海帆道)好

964000 發表於 16-6-7 14:04
如果讀書資質好,坐得定,SFA是很好的,基本一間資優學校,認授性亦高,你考到全級頭一浸內我相信很多名校 ...
真係剩讀書?我仔是今年小一,每6個cycle內有2堂要出去學活動,而平曰課後又有。我仔一星期打2曰。

引用:Quote:964000+發表於+16-6-7+14:04+如果讀

原帖由 daddyday 於 16-06-08 發表
真係剩讀書?我仔是今年小一,每6個cycle內有2堂要出去學活動,而平曰課後又有。我仔一星期打2曰。
「為主」不是「剩」

gskw    發表於 17-6-14 06:54

回覆 waynerooney 的帖子

可以透露當年你仔係班幾多, 或級幾多?

引用:Quote:pekovian+發表於+16-6-6+21:42+agree

原帖由 小曳人 於 16-06-06 發表
唔敢問~ 當年佢放個位,係最係一個waiting 位,阿仔個好朋友接咗!人有私心,我當年都想佢快d放!
...
呂明才堅正!我係呂中人

引用:回覆+waynerooney+的帖子 可以透露當年你

原帖由 retriever 於 16-06-28 發表
回覆 waynerooney 的帖子

可以透露當年你仔係班幾多, 或級幾多?
第一學期班第4,級第8,第二學期就唔太記得了但係差過第一學期

kayomama 發表於 16-6-5 17:55
聖芳濟各是深水埗網,但網內中學無油尖旺咁好,只有博自行上區外band 1,可能也是博上九華為目標!反而新大 ...

請教下,海帆大天係咪谷嘅學校?

Gary_family 發表於 16-6-5 15:53
SFA 勁好多

我覺得SFA課程深,但oral未必很好,想當年帶阿囡去面試,負責做主持的幾個學生,英語和普通話的發音,真讓人滴汗。

見到SFA P1書單已感到壓力,尤其非資優生睇怕唔靠補習都是望百幾的位置吧?   

HaYi 發表於 17-6-9 15:53
見到SFA P1書單已感到壓力,尤其非資優生睇怕唔靠補習都是望百幾的位置吧?    ...
入得到嘅小朋友,唔係k2 k3已經上緊英普班就屋企有足夠支持,所以應該無你所諗嘅壓力。

worldcat 發表於 17-6-9 15:59
入得到嘅小朋友,唔係k2 k3已經上緊英普班就屋企有足夠支持,所以應該無你所諗嘅壓力。 ...
我都算係哩D類別, 但真係有D疑慮, 因為不為意見

SFA P1 用 my pal 2,  (TSL P1 都是用my pal 1,  當然TSL 一向唔跟書, 大部份是工作紙,)  SFA數學又有中數 (我見書單係) , 其實對幼稚園已較習慣英數的人來說要多準備.

hkpapa852 發表於 16-6-7 08:47
一晚升B1中學比例平均70%+既私校同一間升B1中學~40%既津小?
升中網係一個考慮,不過升中唔一定要跟小學網, ...
incorrect stat...

callmebabe 發表於 17-6-9 15:38
請教下,海帆大天係咪谷嘅學校?
compared to SFA?

小曳人 發表於 16-6-5 18:52
三測三考,無時停,跟功課,—個学期五次欠交功课要見家長,想入最top 中学,預咗長期作戰mode.

小曳人,如果SFA vs 沙官小你又點睇?thanks

醒目開學勳章 貢獻勳章

shermie318 發表於 17-6-9 20:50

小曳人,如果SFA vs 沙官小你又點睇?thanks

我係抽中沙官小,去到註冊見到班書記嘅態度而放棄
但我兒係SEN,我睇唔到學校幫到佢
恐龍家

worldcat 發表於 17-6-9 15:59
入得到嘅小朋友,唔係k2 k3已經上緊英普班就屋企有足夠支持,所以應該無你所諗嘅壓力。 ...

SFA其實教中數及英數,升英中或中中也可以應付到。

小曳人 發表於 17-6-9 21:12
我係抽中沙官小,去到註冊見到班書記嘅態度而放棄
但我兒係係SEN,我睇唔到學校幫唔到佢
...

如果住九龍sfa vs 沙呂你又點揀呢?

five555 發表於 16-6-5 10:07
除非經濟是重大問題, 否則一定選SFA

Agree

醒目開學勳章 貢獻勳章

minikin 發表於 17-6-9 22:51
如果住九龍sfa vs 沙呂你又點揀呢?
解決到返學問題(無校車),有細跟尾就沙呂
返學唔方便的話,唔考慮!
恐龍家

回覆樓主

SFA 啦。sfa 其實不多操練功課,係3測3考忙。大天功課多,操練多。兩間都屬於谷,谷完之後,有幾多個學生可以上band 1 / 1A?  好明顯啦。

唔好俾張書單嚇窒, 讀得英小對英文要求一定有, 英文唔好都唔會揀英小.

書本考極少, 反而學校係重文法同寫作.

我覺得學校功課唔多, 可能沒補習, 如果可再加強寫作會更好.

佢平時勁喜歡睇, 但我叫佢作/做額外練習就唔願...始終唔係功課, 所以, 老公話學校俾推動力個小朋友係好事.

我問返佢考測時作文, 發現佢都好有創意, 時間緊迫都寫到超過字數幾多下, 應該同多閱讀有關.

數學好多學校都跳半級, 其實數學跳級對一般人係難,因為對數的理解同腦部發展有關係.

中文深係大勢所趨.