用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各英文小學好還是大角咀天主教(海帆道)好 ...
樓主: ericasttong
go

聖芳濟各英文小學好還是大角咀天主教(海帆道)好 [複製鏈接]

引用:聖芳濟各是深水埗網,但網內中學無油尖旺咁

原帖由 kayomama 於 16-06-05 發表
聖芳濟各是深水埗網,但網內中學無油尖旺咁好,只有博自行上區外band 1,可能也是博上九華為目標!反而新大 ...

你無留意呢排St Joe大手掃SFA生了...暫代九華位置

HM168  YES,St Joe St Joe  發表於 16-6-6 14:31
kayomama  真係無留意!😂😂😂
只因上次去學校和幾位學生大使傾計,他們多以九華為個人目標所以有感而發吧!如今大趨   發表於 16-6-5 19:49

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-06-05+發表樓主

原帖由 benjuli 於 16-06-05 發表
要㸃付出法?
三測三考,無時停,跟功課,—個学期五次欠交功课要見家長,想入最top 中学,預咗長期作戰mode.

名列前茅,最重要係孩子有天份。

恐龍家

引用:Quote:原帖由+benjuli+於+16-06-05+發表要

原帖由 小曳人 於 16-06-05 發表
三測三考,無時停,跟功課,—個学期五次欠交功课要見家長,想入最top 中学,預咗長期作戰mode.
咁無天份又在SFA會㸃㗎,好似話100名內先有名次,無名次嗰D會去咩中學?

回覆:聖芳濟各英文小學好還是大角咀天主教(海帆道)好

可上SFAwebsite睇,每年的升中分佈都一目了然。

小曳人 發表於 16-6-5 18:52
有2位 SFA用家話係愉快學習小學喎...但......我係信你既

新大天係一線

引用:Quote:原帖由+benjuli+於+16-06-05+發表要

原帖由 小曳人 於 16-06-05 發表
所以SFA嘅生態都唔係個個小朋友(同父母)啱

以前係Ek都聽到Sfa用家話吾谷、吾辛苦,功課唔係多,係有質素。

可能真係個別小朋友的資質和能力。識朋友,佢話真係好辛苦,吾係人地講咁樣。

小曳人  初小功課的確唔算多  發表於 16-6-5 20:19

朋友個仔KV畢業,小一尾都有小小吃力要認真應付。小二適應了慢性作戰mode反而少咗complaints。

我朋友個仔都係讀SFA,兩年前考入DBS,呢個可能你會覺得更加吸引。

如果父母係有時間貼身跟住小孩的, 選SFA, 否則真要考慮清楚,我女兒考到了SFA, 但我們選擇放棄, 只因我們完全沒有時間跟進學習與功課
當個好爸爸

SFA 全级十名内中學吾使煩, 一定有學校mark你。 冇一條龍幾時都冇得鬆

舊年我都有APS,KTS加一間二綫直資, 我簡了二綫直資資。 最緊要自己同小朋友都可以應付。

回覆:小曳人 的帖子

小曳人,如果沙呂vs SFA你會點㨂?有龍年細仔跟尾。真係好想聴你意見!

小曳人  沙呂 for sure!  發表於 16-6-6 17:39

引用:小曳人,如果沙呂vs+SFA你會點㨂?有龍年細

原帖由 kittypmlau 於 16-06-06 發表
小曳人,如果沙呂vs SFA你會點㨂?有龍年細仔跟尾。真係好想聴你意見!
佢係沙呂粉絲,一定揀沙呂

小曳人    發表於 16-6-6 17:39

回覆:sissysze 的帖子

小曳人係沙田專家,一定要聽佢分析!

小曳人  唔好咁講~  發表於 16-6-6 17:39

上SFA 家長需要和小朋友共同努力 。

有關升中,你只要上SFA 校網,便可知各小朋友升了什麼中學。因網上打出是升那中學的人數,有別於有D學校只出%

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-6-5+19:03+編輯+

原帖由 mcl203 於 16-06-05 發表
請問意思是灣仔的 St. Jo 中學在自行階段喜歡收 SFA 的學生嗎?

小學來説,灣仔 St. Jo 比 SFA 更優勝嗎?

引用:小曳人,如果沙呂vs+SFA你會點㨂?有龍年細

原帖由 kittypmlau 於 16-06-06 發表
我唔係小曳人

但我估佢會沙呂

我自己都係

小曳人    發表於 16-6-6 17:41

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-06-05+發表本帖

原帖由 him1 於 16-06-06 發表
請問意思是灣仔的 St. Jo 中學在自行階段喜歡收 SFA 的學生嗎?

小學來説,灣仔 St. Jo 比 SFA 更優勝嗎? ...
好難直接比較, 1間係英津小,有直屬中學,另1間係英私小,升中要自己考,只可以講近2年 St Joe中學都係自行階段用左唔少位去收SFA學生,SFA成為左大户

‹ 上一主題|下一主題