用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網派位情況
樓主: 2boba
go

48網派位情況

回覆:48網派位情況

相信安達邨果幾坐新樓真的令秀明熱了起來,秀明放乙二都會撻Q!

引用:48網+派著秀茂坪天主教小學,有無媽咪知道

原帖由 kelly6688 於 16-06-04 發表
48網 派著秀茂坪天主教小學,有無媽咪知道這間如何? thanks
不過不失的二三線學校,沒有精英班,兩測兩考,小一二全普教中。請問你乙幾入?

可能好多人想選近屋企,我選乙一油基顯,中左

引用:可能好多人想選近屋企,我選乙一油基顯,中

原帖由 captainmammy 於 16-06-04 發表
可能好多人想選近屋企,我選乙一油基顯,中左
恭喜!放下心頭大石!

小天x 發表於 16-6-4 11:27

48網,甲一乙一都選柏德,中左

My friend also 乙一中左柏德。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

位少左,今年真係要選乙1啦

我又報料。。。
乙2秀明有人唔入
乙3樂天有人唔入有人入

醒目開學勳章

candylanlan 發表於 16-6-4 18:00
派第五志願
乙一藍循
乙二 牛基顯
其實乙二真係好重要
你填乙二係基顯真係大膽咗, 乙二如果填秀明係可以的

因為我都有朋友中乙二秀明

乙四基法....都一樣一定入唔到乙4

咁跨 即唔中乙一 無set 乙二安全線就好危
不過變相乙一又分散咗好多o吾同學校 乙一中獎高咗?

我想問下平兆同德兆係學術同升中有咩分別?

引用:Quote:小天x+發表於+16-6-4+11:27+48網,甲

原帖由 奥脫福 於 16-06-05 發表
My friend also 乙一中左柏德。
我都係睇左你D資料我先知柏德呢間學校,真係要多謝你

奥脫福  You are welcomed!  See you on Tuesday!   發表於 16-6-5 14:55

我哋乙一兆強, 乙二柏德, 乙三秀明。睇完以上嘅回覆, 更加覺得我哋係極好彩中咗乙一。因為睇嚟如果唔中乙一我哋應該都中唔到乙二同三!

zanezane 發表於 16-6-5 08:05
回覆 奥脫福 的帖子

位少左,今年真係要選乙1啦

Don't know how many of them are willing to give up the 4 schools there and put BPCS
as their B1 choice...  but I think there should still have chance in B2.

回覆:candylanlan 的帖子

會考慮去其他學校叩門嗎?

引用:我哋乙一兆強,+乙二柏德,+乙三秀明。睇完以

原帖由 JH_Mama 於 16-06-05 發表
我哋乙一兆強, 乙二柏德, 乙三秀明。睇完以上嘅回覆, 更加覺得我哋係極好彩中咗乙一。因為睇嚟如果唔中乙一 ...
乙一是平兆定德兆?

引用:我想問下平兆同德兆係學術同升中有咩分別?

原帖由 BONNIE_1234 於 16-06-05 發表
我想問下平兆同德兆係學術同升中有咩分別?
個人覺得德兆比較進取,對外比賽獎項亦較多,相對比較注重比賽名聲,之前聖公會小學奧數比賽德兆冠軍,贏拔箤、SPCC等名校。小朋友的成績/成就亦會公佈,在校門口會公佈每班每科頭三名。升中b1約58%。

平兆則比較注重學業,升中b1 rate亦比較高,上年約64% b1學生,以無聯係直屬中學嚟計,全港應該無10間官津小學有咁好成績,校隊多在小四才加入,對成績好的同學亦比較低調,同學得校內獎或全班名次都不會公佈,只有學生自己知,就算你年年考級六至十名都唔會有人知。只有級頭五名因會上台領獎而被公開。

回覆:2boba 的帖子

非常詳細。多謝解答。另外想問下,我先生是舊兆強小學上午班舊生,平兆定德兆有分加呢?本人兒子是讀生子,加埋爸爸舊生有分,應該有20分在手,安全嗎?

BONNIE_1234 發表於 16-6-6 01:16
非常詳細。多謝解答。另外想問下,我先生是舊兆強小學上午班舊生,平兆定德兆有分加呢?本人兒子是讀生子, ...
上午平兆

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+16-06-05+發表My+f

原帖由 小天晴 於 16-06-05 發表
我都係睇左你D資料我先知柏德呢間學校,真係要多謝你
我都中左柏德

2boba 發表於 16-6-6 01:10

平兆則比較注重學業,升中b1 rate亦比較高,上年約64% b1學生,以無聯係直屬中學嚟計,全港應該無10間官津小學有咁好成績,校隊多在小四才加入,對成績好的同學亦比較低調,同學得校內獎或全班名次都不會公佈,只有學生自己知,就算你年年考級六至十名都唔會有人知。只有級頭五名因會上台領獎而被公開。

As far as I know, their positions in class/form are listed in their report cards, at least P.1 and P.3
in this year are doing so.  This year a girl in P.1 ranked within 10 in form comes from a KG that
need to climb six level within the district.