用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網情況
樓主: arale03
go

16網情況 [複製鏈接]

回覆:dreamdream081 的帖子

排第七,對這間學校不認識,可以分享下嗎?

引用:Quote:原帖由+MandySo324+於+16-06-08+發表

原帖由 dreamdream081 於 16-06-08 發表
您排第幾入?
梁李秀娛排第七,對這間學校不認識,可以分享下嗎? 

回覆 MandySo324 的帖子

你可以入學校大全網睇下,其實梁李秀都吾錯,16校網系排第二,全港都五十幾。http://www.bookofschool.com/school/controller/home

nicole_wan 發表於 16-6-8 10:17

你可以入學校大全網睇下,其實梁李秀都吾錯,16校網系排第二,全港都五十幾。http ...
這些排名請不要太信,聖公會柴灣聖米迦勒小學完全無排名在這裡,但現實邊間學校比較受歡迎16網的家長心中有數!

Joyce_Choi 發表於 16-6-4 12:51
勵志會梁李秀娛 ok 嗎?我是14網,但16網借派來,我不認識這校
根據以往經驗, 16網一般都是兩間基灣, 丘佐榮 同柴米較受家長歡迎, 睇中一派位就以愛蝶灣基灣, 其次是舊基灣最好, 丘佐榮有中國婦女會中學聯繫, 柴米就冇公佈中一派位情況, 聽聞唔太差.  至於梁娛估計就屬於中間啦.  

回覆:wanching2006 的帖子

所以懇請16區家長分享下梁李秀娛,校風好嗎?老師有愛心嗎?谷嗎?
我真的不認識,open day也沒有去,因為好遲才知道可以選這校。謝謝!

rebecca333 發表於 16-6-8 10:48
根據以往經驗, 16網一般都是兩間基灣, 丘佐榮 同柴米較受家長歡迎, 睇中一派位就以愛蝶灣基灣, 其次是舊基 ...
丘佐榮有中國婦女會中學聯繫

請問有咩聯繫? 係升中派位中, 唔見有聯繫喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我都是14net 而派這間,問過人這間是二線,校風純樸。我昨曰註冊兼睇埋放學,發覺似住附近多,學生及家長都簡單純樸。之後我check 到它自行收生都收足,仲收多幾個,如果是這樣,應該有口碑D人先會踴躍地報。如果你再扣都是二缐,咁呢間都是一個好選擇。

回覆:Joyce_Choi 的帖子

謝謝分享,之前真的好擔心,現在都放心了。

引用:謝謝分享,之前真的好擔心,現在都放心了。

原帖由 MandySo324 於 16-06-08 發表
謝謝分享,之前真的好擔心,現在都放心了。
同埋佢有一個中樂團都唔錯掛。之前開放日見d學生miss都幾乖幾主動

引用:Quote:rebecca333+發表於+16-6-8+10:48+根

原帖由 hkpapa852 於 16-06-08 發表
丘佐榮有中國婦女會中學聯繫

請問有咩聯繫? 係升中派位中, 唔見有聯繫喎?
沒錯,據家校會網頁,丘佐榮並沒有與中國婦女會中學結龍或任何聯繫。只是兩者是同一辦學機構

引用:Quote:原帖由+dreamdream081+於+16-06-08+

我都係14網派咗呢間呀, 初初都好驚, 但原來有朋友之前係果度教, 話老師都好有愛心, 同埋課外活動好勁, 另外又問過阿女幼稚園老師, 都話呢間學校既校長好有心攪好呢間學校, 聽完之後都定d, 始終都係心儀小班加活動教學, 如果叩門唔成功都會安心讀

引用:Quote:原帖由+dreamdream081+於+16-06-08+

同埋你可以睇下佢視學報告, 教署都讚得幾多, 全部都好正面, 可以放心d

其實作為父母, 係唔係先要了解自己小朋友性格同喜好先呢 ???????

最了解小朋友係你自己,  如過你小朋友記性好又好動, 梗係入一間谷得嘅學校等佢發揮, 發展自己,  如過小朋友成日大頭蝦, 成日掛住打機, 睇電視, 成日玩, 家長又唔係點理, 咁你就等佢係二線學校, 用頭 2 年改佢壞習慣, 3 .4 年班就開始慢慢谷上去, 5,6年班就幫手操佢呢 ?

而家好多家長成日話等佢個小朋友唔好咁辛苦,  但現實就係要競爭達篩選,  你唔一齊谷會蝕低, 而好多時家長都係唔了解小朋友性格因才施教, 好多時唔配合小朋友發展情況亂谷,  如過小朋友係幼稚園階段未能夠自我管理及培養讀書興趣及專注力, 俾你入去試讀 男,女拔, 你個小朋友都跟唔上啦, 了解小朋友發展先最緊要

小心留意小朋友性格同特質最重要, 排名系點關咩事呢 ??? 你小朋友得先得咖 !!

你咁快放心 ???? 而家先係開始.....

你而家呢一刻係唔係應該想吓小朋友要去讀咩中學呢 ?????

呢 6 年 應該點幫佢呢 ?  TSA 影響緊小朋友派位,  如過真係無 TSA, 你 小朋友會好 / 差到咩程度 讀咩中學呢 ??

要好好坐低想想小朋友呢 6 年 點 過

Bettylau 發表於 16-6-4 15:44
派到第一志愿:新基

系6年玩謝嘅開始
我只係路過, 我女剛上年係畢業生, 其實佢地真係唔係出面D人話咁多功課. (只要唔係讀D班), 當你地小朋友去到小六揀中學嘅時候, 出面學校得1/3人入band 1, 而呢間學校係2/3人入band 1. 你地就真係慶幸自己係呢間學校出黎. 基灣老師有愛心, 同學又會讀得開心. 加油啦!!

lojo11    發表於 16-6-8 20:13

Bettylau 發表於 16-6-8 14:20

你咁快放心 ???? 而家先係開始.....
TSA 唔會影響升中派位,不清楚的話請不要胡說
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

小 三TSA 係用來定學校派位,  你唔太清楚教育署點玩哪

小六個人派位係基於你學校BANDING 作基楚去派 BAND 幾,唔係個人成績,個人成績係派第幾志願

所以一直唔可以除消 小三 TSA

我唔相信基灣個個都咁醒去到 BAND 1,  因為 小三 TSA 已為學校作日後派位基楚

所以係 BAND 2 學校生好難將學校大部份學生派到去 BAND 1 就系咁原因,就算學校果一年出狀元都係咁話

學校 BAND 1,2,3 唔係家長發明,想想點解要分 BANDING ?

Bettylau 發表於 16-6-8 14:50
回覆 hkpapa852 的帖子

小 三TSA 係用來定學校派位,  你唔太清楚教育署點玩哪
唔清楚升中派位既係你.....

小學既學生Banding分佈, 係睇該小學前兩次畢業生既Pre-S1成績, 再加上畢業生3次呈分後嚟計算.

TSA 只係用嚟評估學校係小三, 小六同中三時, 學生既中英數能力水平.

二線學校Band 1比例少, 得確唔係靠自己努力就有用, 咁為前人已經幫人決定咗. 你既努力最多只能幫助後人, 而唔係自己

我個仔係粱李秀娛畢業架, 佢派左去中國婦女會, 佢有同學派去箕官等BAND 1
中學, 係一間不錯小學, 係14NET派到第7志願已經好好, 我識好多朋友的小孩
乙一不中就到十三啟基
‹ 上一主題|下一主題